Πολιτιστική ατζέντα εβδομάδας: Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, Μήδεια, κλασική μουσική και γλυπτική

Πολιτιστική ατζέντα εβδομάδας: Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, Μήδεια, κλασική μουσική και γλυπτική

Ποικίλες και αρκετές πολιτιστικές εκδηλώσεις πραγματοποιούνται την εβδομάδα που ακολουθεί, στην πρωτεύουσα, μετά τον περιορισμένο αριθμό εκδηλώσεων λόγω των ημερών του Πάσχα. Η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 23 Απριλίου είναι μία ευκαιρία να σταθούμε παραπάνω στις σελίδες που διαβάζουμε καθημερινά και στη συμβολή του βιβλίου στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς μας. Και επί τη ευκαιρία, να συμμετέχουμε στις αντίστοιχες δράσεις που πραγματοποιούνται.

Αναμενόμενη – και sold out – η παρουσίαση της όπερας «Μήδεια» του Λουίτζι Κερουμπίνι στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στην κατεύθυνση Πειραιάς μας «τραβούν» οι παραγωγές του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά «Ο Μισάνθρωπος» και «Σκηνές από έναν γάμο».

Στο κομμάτι των συναυλιών μας «συντροφεύει» και αυτή την εβδομάδα το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με συναυλίες όπου –μεταξύ άλλων– θα ακουσθούν συνθέσεις των Ραβέλ, Μότσαρτ και Μπετόβεν. Συναυλίες θα δοθούν επίσης στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός», το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν.

Όσο για τις εκθέσεις που εγκαινιάζονται, ενδιαφέρον έχει η ομαδική γλυπτικής στο Μουσείο Μπενάκη / Εργαστήριο Γιάννη Παππά, που αποτελεί συνέχεια του εκπαιδευτικού του σκοπού.

Μία ακόμη πολιτιστική «δραπέτευση» είναι ο κινηματογραφικός μαραθώνιος στην Ελευσίνα, που θα διαρκέσει έως τις 23 Απριλίου, όπως είχαμε αναφέρει στο σημείωμά μας Κινηματογραφικός «μαραθώνιος» στην Ελευσίνα.

Διαλέξεις – Παρουσιάσεις βιβλίων

Διάλεξη για τον Καβάφη και εκδηλώσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, ξεχωρίσαμε για την προκειμένη ενότητα.

Η διάλεξη για τον Καβάφη, με τίτλο «Πάντοτε ωραία και μουσικά τα ελληνικά σου είναι», διοργανώνεται με αφορμή τα 160 χρόνια από τη γέννησή του και θα πραγματοποιηθεί (27 Απριλίου, 16.45) στο Σπίτι της Κύπρου (Ξενοφώντος 2α). Εισηγούνται οι Δημ. Δασκαλόπουλος, Μιχαήλα Καραμπίνη-Ιατρού, Ευρ. Γαραντούδης, Αθ. Μπλέσιος, Γεωργία Καλογήρου και Στέλλα Αλεξίου, μελοποιημένα ποιήματα του Καβάφη θα ερμηνεύσει η ηθοποιός Κωνσταντίνα Μενοίκου.

Εκτός αυτών, θα προβληθεί απόσπασμα από την ταινία της ΕΡΤ (1983), «Κ.Π. Καβάφης: 50 χρόνια από τον θάνατό του», (Επιστημονικός Σύμβουλος: Γ.Π. Σαββίδης - Κείμενα-συνεντεύξεις: Δημήτρης Δασκαλόπουλος - Σκηνοθεσία: Μαίρη Κουτσούρη).

Όσοι αδυνατούν να παρευρεθούν στο Σπίτι της Κύπρου, μπορούν να παρακολουθήσουν την ημερίδα διαδικτυακά, από εδώ

Ανάμεσα στους εκδοτικούς οίκους που διοργανώνουν εκδηλώσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, μία ημέρα πριν τον επίσημο εορτασμό της, είναι οι Gutenberg και Πατάκη. Στο βιβλιοπωλείο «Gutenberg» (Διδότου 37, Αθήνα) θα παρευρεθούν (22/4, 12.00-15.00) και θα συζητήσουν με το κοινό οι συγγραφείς και μεταφραστές Λύο Καλοβυρνάς, Θαν. Τριαρίδης, Μαρία Αγγελίδου, Ρένα Χατχούτ, Νίκη Σταυρίδη, Αλ. Καλοφωλιάς, Χρ. Αστερίου, Γ. Παλαβός, Βασ. Δρόλιας, Έφη Γιαννοπούλου, Ρίτα Κολαΐτη, Γ. Δούκας και Δανάη Σιώζιου.

Πηγή φωτ.: Shutterstock

Σχετικά με τις εκδόσεις «Πατάκη» συμμετέχουν (22/4) στις εκδηλώσεις με υπογραφές συγγραφέων στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων επί της οδού Ακαδημίας 65. Με τους Μισέλ Φάις (12.00-13.00), Λένα Διβάνη (13.00-14.00) και Αύγουστο Κορτώ (14.00-15.00). Αναλυτικά το πρόγραμμα εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου 2023, εδώ

Όσο για τις παρουσιάσεις βιβλίων, στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» (Σταδίου 24) οι εκδόσεις «Πατάκη» παρουσιάζουν (24/4, 20.30) το βιβλίο του Τ. Γουδέλη, «Η γοητεία των υποσχέσεων», το οποίο αποτελείται από 25 σύντομα διηγήματα, με εξομολογητικό ύφος, που με ποικίλους τρόπους εστιάζουν στη σχέση μας με τον χρόνο και προσπαθούν να συλλάβουν το «έκτακτο», το «σοβαρό», ό,τι επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό τη ζωή. Περισσότερα για το βιβλίο θα πουν κατά την παρουσίασή του οι Αχ. Κυριακίδης, συγγραφέας, Χρ. Γ. Λάζος και Μ. Στεφανίδης.

Στο ίδιο βιβλιοπωλείο, οι ίδιες εκδόσεις παρουσιάζουν (27/4, 18.00) το βιβλίο «Διακρατική/διαφυλετική υιοθεσία: ''Ήπια μετανάστευση'' και νέες χωρογραφίες της συγγένειας» της Ειρήνης Τουντασάκη, η οποία αποτυπώνει εκφάνσεις της οικογενειακής πραγµατικότητας Ελλήνων θετών γονέων που επιδίωξαν να αποκτήσουν το παιδί τους ακροβατώντας και διασχίζοντας τις διαφορετικές γραµµές της φυλής, του χρώµατος, της τάξης και της εθνικότητας.

Θα μιλήσουν οι Βάσια Κόσσυβα, Κατερίνα Ροζάκου και δρ Μαρία Έρση Κολίρη.

Θέατρο

Την πολυαναμενόμενη παρουσίαση της όπερας «Μήδεια» του Κερουμπίνι στην Εθνική Λυρική Σκηνή, τις παραγωγές «Μισάνθρωπος» και «Σκηνές από έναν γάμο» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το σαιξπηρικό έργο «Ερρίκος Ε'» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε μαγνητοσκοπημένη παρουσίαση από το Εθνικό Θέατρο της Βρετανίας, προτείνουμε στην προκειμένη ενότητα.

Συμπαραγωγής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, της Μετροπόλιταν Όπερα της Νέας Υόρκης, της Όπερας του Καναδά και της Λυρικής Όπερας του Σικάγο, είναι η όπερα «Μήδεια» του Λουίτζι Κερουμπίνι, με την οποία ξεκινά το αφιέρωμα της ΕΛΣ για τα 100 χρόνια από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας.

Η όπερα –στην οποία θα αναφερθούμε εκτενώς αφότου την παρακολουθήσουμε– κάνει πρεμιέρα στις 25 Απριλίου και επαναλαμβάνεται στις 27 και 30 του μήνα, όπως και στις 2, 4 και 9 Μαΐου, στην Αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» της ΕΛΣ, υπό τη μουσική διεύθυνση Φιλίπ Ωγκέν και σκηνοθεσία-σκηνικά Νταίηβιντ ΜακΒίκαρ.

Από την πρόβα της όπερας «Μήδεια». Φωτ.: Α. Σιμόπουλος. Πηγή φωτ.: ΕΛΣ

«Ο Μισάνθρωπος» του Μολιέρου και οι «Σκηνές από έναν γάμο» του Μπέργκμαν μας καλούν στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (Λεωφ. Ηρ. Πολυτεχνείου 32, Πειραιάς, 210 4143310). Με τον εναλλακτικό τίτλο «Ο πικρόχολος ερωτευμένος», «Ο Μισάνθρωπος» από τον διεθνώς αναγνωρισμένο σκηνοθέτη Πέτερ Στάιν, ανεβαίνει με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο στον πρωταγωνιστικό ρόλο και επικρίνει ανελέητα την ανειλικρίνεια και την υποκρισία στις ανθρώπινες σχέσεις αλλά και την εξαπάτηση του ίδιου μας του εαυτού ή των άλλων.

Μία εκδοχή του έργου του Μολιέρου που είχε ανεβεί τη θεατρική σεζόν 2022-2023, με τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο στον πρωταγωνιστικό ρόλο, μπορείτε να διαβάσετε στο σημείωμά μας «Ο Μισάνθρωπος», η διαφθορά, η υποκρισία».

Από την παράσταση «Ο Μισάνθρωπος». Φωτ.: Κωνσταντίνος Λέπουρης

Οι «Σκηνές από έναν γάμο» του Ίγκμαρ Μπέργκμαν γράφηκαν πριν από ακριβώς 50 χρόνια, αρχικά ως τηλεοπτική σειρά και έπειτα ως κινηματογραφική ταινία. Ανεβαίνουν στη Σκηνή Ωμέγα του ΔΘΠ σε σκηνοθεσία Έλενας Καρακούλη, με τους Νίκο Ψαρρά και Μαρίνα Ασλάνογλου στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, οι οποίοι υποδύονται το ζευγάρι που έρχεται αντιμέτωπο με τη φθορά και την παρακμή μιας συζυγικής σχέσης. Φιλική συμμετοχή στο βίντεο της παράστασης: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.

Από τις «Σκηνές από έναν γάμο». Φωτ.: Σπύρος Περδίου. Πηγή φωτ.: Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ο ηθοποιός Κιτ Χάριγκτον από τη σειρά Game of Thrones υποδύεται τον Ερρίκο Ε' στο σπαρακτικό δράμα του Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Μαξ Γουέμπστερ. H παράσταση κινηματογραφήθηκε ζωντανά στο Donmar Warehouse του Λονδίνου και μπορούμε να την παρακολουθήσουμε (27/4, 20.00) στην Αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (ΜΜΑ, 210 7282333, www.megaron.gr), στο πλαίσιο των δορυφορικών μεταδόσεων National Theatre Live του ΜΜΑ.

Σχετικά με την υπόθεση, λίγο προτού ο Ερρίκος Ε΄ ανέβει στο θρόνο παρασύρει την Αγγλία σε ένα αιματηρό πόλεμο με τη Γαλλία. Όταν η εκστρατεία του συναντά αντίσταση, ο νέος και άπειρος ηγεμόνας καλείται να αποδείξει ότι έχει τις ικανότητες να καθοδηγήσει τη χώρα μέσα από μια εμπόλεμη σύρραξη. 

Συναυλίες - Μουσική

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός» και Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν είναι οι χώροι όπου θα δοθούν συναυλίες και μουσικές παραστάσεις που ξεχωρίσαμε.

Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (210 7282333), η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών δίνει (22/4, 20.30) συναυλία-αφιέρωμα στους Κλωντ Ντεμπυσσύ, Σεζάρ Φρανκ, Βενσάν ντ’ Εντύ και Μωρίς Ραβέλ. Διευθύνει ο Βύρων Φιδετζής, σολίστ ο Θοδ. Τζοβανάκης (πιάνο).

Ακολουθεί (26/4, 20.30) συναυλία των καταξιωμένων Ελλήνων μουσικών Aλέξη Καραϊσκάκη-Νάστου και Αλεξάνδρας Παπαστεφάνου, σε σονάτες για βιολοντσέλο και πιάνο των Φέλιξ Μέντελσον και Λούντιβιχ βαν Μπετόβεν.

Ο Aλέξης Καραϊσκάκης-Νάστος. Πηγή: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά θα παρουσιαστεί (24/4, 21.00) σε μορφή συναυλίας από την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής ΕΡΤ, η οπερέτα «Οι Απάχηδες των Αθηνών» (1921) του Νίκου Χατζηαποστόλου (λιμπρέτο: Γ. Πρινέα). Τα τραγούδια της οπερέτας θα ερμηνεύσουν οι Δέσποινα Σκαρλάτου (σοπράνο), Σοφία Καπετανάκου (άλτο), Δημ. Σιγαλός (τενόρος) και Άγγ. Χονδρογιάννης (μπάσσος). Συμπράττει η Χορωδία «Μελωδοί», την Ορχήστρα διευθύνει ο Γ. Αραβίδης.

Στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός» (Πλ. Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα), η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών: Πρώτη Σχολή της Βιέννης (Απ. Γραμματικόπουλος – βιολί, Παν. Τζιώτης – βιολί, Αγγέλα Γιαννάκη – βιόλα, Ισ. Σιδέρης – βιολοντσέλο) ερμηνεύει (24/4, 20.30) συνθέσεις των Φραντς Σούμπερτ, Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ και Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν. Εισιτήρια: Πανεπιστημίου 39, Αθήνα (Στοά Πεσμαζόγλου), 2107234567 και εδώ.

Μετά από μια σειρά sold out βραδιών η μουσική παράσταση του Θοδωρή Βουτσικάκη σε καλλιτεχνική επιμέλεια Λίνας Νικολακοπούλου «Στην οδό Φρυνίχου... ξανά» επιστρέφει (22, 25/4, 21.00 & 23/4, 20.00) στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν (Φρυνίχου 14, Πλάκα, 21 0322 2464). Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σύγχρονα και κλασικά ελληνικά τραγούδια και κάποιες ιδαίτερες επιλογές-εκπλήξεις από την αγγλική και ιταλική μουσική σκηνή. Εισιτήρια εδώ.

@ VaGGiNet. Πηγή: Θέατρο Τέχνης

Εκθέσεις

Ομαδική έκθεση γλυπτικής στο Μουσείο Μπενάκη / Εργαστήριο Γιάννη Παππά και αναδρομική του Κάρολου Σκυριανού στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Μέχρι αύριο, 22 Απριλίου, και η έκθεση του Αχιλλέα Ραζή στην γκαλερί «Σκουφά».

«Στο πήγαινε έλα που ο ζωγράφος κάνει καθημερινά με το αυτοκίνητο από το σπίτι στη Χαλκίδα για την Αθήνα, μας έδωσε εικόνες της εθνικής, αυτοκίνητα στα διόδια, ταξιδιώτες που πίνουν τον καφέ τους, πολυκατοικίες και παραπήγματα στην απεραντοσύνη της Αθηνών-Λαμίας. Είναι ένας κόσμος που προσπερνάμε, χωρίς να δίνουμε προσοχή», όπως σημειώνει –μεταξύ άλλων– ο Γιώργος Μυλωνάς στο σημείωμά του «Ζωγραφική που λάμπει στο δρόμο του Αχιλλέα Ραζή».

Αχιλλέας Ραζής, «Το αγόρι»

Έργα φοιτητών του εργαστηρίου Γυψοτεχνίας-Χαλκοχυτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, έργα πλαστικής σε κερί και έργα χυτευμένα σε μπρούντζο, παρουσιάζονται στην έκθεση «Πλαστική – Χαλκολυτική» που εγκαινιάζεται (27/4, 20.00) στο Μουσείο Μπενάκη / Εργαστήριο Γιάννη Παππά (Ανακρέοντος 38, Ζωγράφου). Όπως δηλώνει και ο τίτλος της, η έκθεση (έως 30/7) πραγματεύεται τη σχέση της πλαστικής και της χαλκοχυτικής, στην ιστορική και σύγχρονή της διάσταση.

Αποτελεί, επίσης, συνέχεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας, όπως αυτή γίνεται στο εργαστήριο της ΑΣΚΤ που έχει ως στόχο οι φοιτητές, μέσω της δουλειάς τους, να συνδιαλέγονται με το κοινό και να αλληλεπιδρούν με την κοινωνία, βασικό στοιχείο της εξωστρέφειας και της διαφάνειας του.

Πηγή: Μουσείο Μπενάκη

Ρωγμές στον παγωμένο χρόνο της εξορίας σε Μακρόνησο, Ικαρία και Άη Στράτη ανοίγει η αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του αντισυμβατικού αγωνιστή Κάρολου Σκυριανού (1921-2016), που εγκαινιάζεται (27/4, 19.00) από τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206 Ταύρος).

Στα έργα του το χρώμα διαχέεται ελεύθερα ανάμεσα στις φόρμες σπάζοντας τα όρια του συγκεκριμένου, ενώ ταυτόχρονα προσπερνά τα σύνορα του χωρικού περιορισμού που συμπίπτουν με αυτά της εξορίας. (Έως 10/5)