Φόβοι για εκατόμβη, 79 νεκροί, 104 διασωθέντες, ολονύχτιες έρευνες για αγνοούμενους
AP photo
AP photo
Ναυάγιο στην Πύλο

Φόβοι για εκατόμβη, 79 νεκροί, 104 διασωθέντες, ολονύχτιες έρευνες για αγνοούμενους

Αυξάνονται οι φόβοι για τον εντοπισμό εκατοντάδων νεκρών μεταναστών, καθώς οι πληροφορίες από τους διασωθέντες κάνουν λόγο για 400 έως 750 επιβαίνοντες στο αλιευτικό σκάφος που βυθίστηκε ανοιχτά της Πύλου - εκ των οποίων τα 100 παιδιά - χωρίς ακόμα οι ελληνικές αρχές να επιβεβαιώνουν τον ακριβή αριθμό των αγνοούμενων. Ολονύχτιες προσπάθειες των σωστικών συνεργείων για την εύρεση των μεταναστών. 

Στους 79 ανέρχονται,σύμφωνα με το νεότερο απολογισμό, οι νεκροί της τραγωδίας στο πιο πολύνεκρο ναυάγιο με μετανάστες του έτους, ενώ για 400 έως 750 επιβάτες από Πακιστάν, Παλαιστίνη, Αίγυπτο και Συρία, στο αλιευτικό σκάφος λένε οι συγκεχυμένες  μαρτυρίες διασωθέντων σημειώνοντας ότι στα αμπάρια του πλοίου βρίσκονταν γυναίκες και περίπου 100 παιδιά, όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ.

Συνολικά έχουν διασωθεί 104 μετανάστες εκ των οποίων οι 29 διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο Καλαμάτας, με τους επτά να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος: Δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί ο αριθμός των αγνοουμένων

Οι ελληνικές αρχές δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν τον αριθμό των μεταναστών που επέβαιναν στο αλιευτικό σκάφος που ναυάγησε σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου, όπως τόνισε ο υπηρεσιακός κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Σιακαντάρης.

Όπως υπογράμμισε, μιλώντας στην ΕΡΤ, δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί εάν στο πλοίο που κατευθυνόταν από τη Λιβύη στην Ιταλία επέβαιναν 700 με 750 άτομα. «Ξεκινάμε από έναν αριθμό ο οποίος κυκλοφορεί πολύ αλλά δεν έχει κανείς τρόπο να το εξακριβώσει. Είναι τα 700 με 750 άτομα που μας ήρθε ως πληροφορία από το Συντονιστικό Κέντρο της Ρώμης μετά από ενημέρωση.

Κατά δήλωση της, επομένως, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν ήταν 750 άτομα πάνω στο σκάφος. Δεν μπορούμε όμως να πούμε ότι ήταν πολύ λιγότερα ή πολύ περισσότερα. Αυτό που μπορούμε να γνωρίζουμε, είναι, αυτή τη στιγμή, το άθροισμα, σύμφωνα και με τις ανακοινώσεις των ανθρώπων που έχουν βρεθεί νεκροί και των διασωθέντων που έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία και στις άλλες δομές της Πολιτικής προστασίας».

(…) Δεν γνωρίζουμε όμως τι υπήρχε στο αμπάρι. Δεν γνωρίζουμε αν ήταν κλειδωμένο το αμπάρι ή όχι. Αντίθετα γνωρίζουμε τις τακτικές αρκετών διακινητών που για να έχουν τον έλεγχο και την ηρεμία πάνω σε τέτοιου είδους πλοία κλειδώνουν κόσμο, περιορίζουν κόσμο μέσα στο πλοίο.

Επομένως, δυστυχώς δεν μπορεί να υπάρχει τρόπος αυτή τη στιγμή να πούμε τι γίνεται με το πλοίο. Και να θυμίσω ότι η περιοχή που βυθίστηκε το πλοίο -το οποίο είναι στα διεθνή ύδατα- είναι στη μεγάλη Τάφρο, τα πιο βαθιά νερά ολόκληρης της Μεσογείου», σημείωσε.

Σύμφωνα με την ΜΚΟ Alarm Phone, που λειτουργεί ένα διευρωπαϊκό δίκτυο υποστήριξης επιχειρήσεων διάσωσης, που επικαλείται μαρτυρίες διασωθέντων, στο αλιευτικό επέβαιναν περί τα 750 άτομα.

Το χρονικό της επιχείρησης διάσωσης από τις ελληνικές αρχές

Λεπτομέρειες από την πρώτη επικοινωνία με το αλιευτικό πλοίο που μετέφερε τους εκατοντάδες μετανάστες έως και την επιχείρηση διάσωσής τους δημοσιοποίησε το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.

Συγκεκριμένα, αναφορικά με την επιχείρηση διάσωσης αλλοδαπών σε διεθνή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή 47 ν.μ. νοτιοδυτικά Πύλου, τα γεγονότα μέχρι τη βύθιση του σκάφους όπου επέβαιναν οι αλλοδαποί, όπως τα γεγονότα αυτά καταγράφηκαν στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας, έχουν ως ακολούθως:

- Το πρωί της 13ης Ιουνίου γύρω στις 11:00 από το Κέντρο Επιχειρήσεων Ρώμης ενημερώθηκε το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. ότι υπάρχει ένα αλιευτικό σκάφος με μεγάλο αριθμό μεταναστών (στα διεθνή ύδατα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου) σύμφωνα με πληροφορία που ελήφθη στις ιταλικές αρχές έπειτα από κλήση ακτιβίστριας ΜΚΟ.

- Το Λιμενικό Σώμα προέβη στη διαδικασία επαλήθευσης. Ελικόπτερο του Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ. απογειώθηκε περί τις 13:50 από Μυτιλήνη με προορισμό το αλιευτικό σκάφος.

- Στις 15:35 εντοπίστηκε το αλιευτικό σκάφος από το ελικόπτερο του Λιμενικού να πλέει με σταθερή πορεία και ταχύτητα έχοντας ικανό αριθμό ατόμων στα εξωτερικά καταστρώματα αυτού.

- Αμέσως μετά τον εντοπισμό από το ελικόπτερο, ενημερώθηκαν τα παραπλέοντα στην περιοχή πλοία και τους ζητήθηκε να αλλάξουν πορεία και να ενημερώνουν το ΕΚΣΕΔ για τις κινήσεις και την εν γένει κατάσταση του αλιευτικού σκάφους.

- Ταυτόχρονα δόθηκε εντολή σε πλοίο 40 μέτρων του Λιμενικού Σώματος να αποπλεύσει από τα Χανιά Κρήτης προς το Ιόνιο και την περιοχή του αλιευτικού.

- Η πρώτη επικοινωνία με το αλιευτικό σκάφος μετά από δυσκολία επετεύχθη περί τις 14:00.

- Το αλιευτικό σκάφος δεν ζήτησε καμία συνδρομή από το Λιμενικό Σώμα και την Ελλάδα.

- Δεύτερη απογείωση του ελικοπτέρου περί τις 18:00, όπου πάλι διαπιστώθηκε ότι το σκάφος πλέει με σταθερή πορεία και ταχύτητα.

- Επετεύχθη επικοινωνία του ΕΚΣΕΔ με το σκάφος μέσω δορυφορικού τηλεφώνου περί ώρα 18:30. Ο χρήστης του δορυφορικού τηλεφώνου που επέβαινε στο σκάφος, ο οποίος μιλούσε αγγλικά, απάντησε ότι το σκάφος δεν κινδυνεύει, δεν επιθυμούν βοήθεια πλην τροφίμων και νερού και ότι επιθυμούν να συνεχίσουν με προορισμό την Ιταλία.

- Το ΕΚΣΕΔ απέστειλε ένα παραπλέον πλοίο με σημαία Μάλτας το οποίο προσέγγισε περί τις 18:00 το αλιευτικό, και αφού το αλιευτικό σταμάτησε - όπως του ζητήθηκε από το εμπορικό πλοίο – του προμήθευσε τρόφιμα και νερό.

- Επανειλημμένως ρωτήθηκε το αλιευτικό από το εμπορικό πλοίο αν επιθυμεί επιπλέον συνδρομή ή αν κινδυνεύει ή αν θέλει κάτι άλλο από την Ελλάδα. Απάντησαν «δεν θέλουμε τίποτα άλλο από το να συνεχίσουμε για Ιταλία».

- Στη συνέχεια βρέθηκε και δεύτερο παραπλέον, ελληνικό αυτή τη φορά πλοίο, που απεστάλη στο αλιευτικό γύρω στις 21:00 προκειμένου να δοθούν επιπλέον τροφοεφόδια και οποιαδήποτε άλλη συνδρομή. Έλαβαν μόνον το νερό, ενώ τα λοιπά εφόδια τα πέταξαν στη θάλασσα.

- Από τις 15:30 μέχρι τις 21:00 ο θάλαμος επιχειρήσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας είχε επανειλημμένως επικοινωνία με το αλιευτικό μέσω δορυφορικού τηλεφώνου. Σε όλες επαναλάμβαναν σταθερά ότι επιθυμούν να πλεύσουν προς Ιταλία και δεν ήθελαν καμία συνδρομή από την Ελλάδα.

- Στις 22:40 κατέπλευσε πλησίον του αλιευτικού το σκάφος του Λιμενικού Σώματος από την Κρήτη. Παρέμεινε σε απόσταση και το παρατηρούσε διακριτικά, χωρίς να διαπιστώνει πρόβλημα στην πλεύση του, καθώς είχε σταθερή πορεία και ταχύτητα.

- Αυτό συνεχίστηκε μέχρι τις 01:40 της 14ης Ιουνίου. Την ως άνω ώρα ο επιβαίνων στο αλιευτικό ενημέρωσε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Αρχηγείου ότι παρουσιάστηκε βλάβη στη μηχανή του σκάφους και έπαψε να κινείται.

- Το συγκεκριμένο γεγονός επιβεβαιώθηκε και από το παραπλέον πλωτό του Λιμενικού.

- Άμεσα το πλωτό του Λ.Σ. προσπάθησε να προσεγγίσει το αλιευτικό για να διαπιστώσει το πρόβλημα

- Στις 02:04 πμ ο Κυβερνήτης του παραπλέοντος σκάφους του Λ.Σ. ενημέρωσε το Κέντρο Επιχειρήσεων ότι είδε το αλιευτικό να παίρνει μια δεξιά στη συνέχεια μια απότομη αριστερά κλίση και μετά άλλη μια δεξιά κλίση τόσο μεγάλη που είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή του αλιευτικού (ναυτ. Ορολογία «παλάντζο»).

- Σε δέκα με δεκαπέντε λεπτά αργότερα το σκάφος βυθίστηκε ολοσχερώς. Πλήθος επιβαινόντων που βρίσκονταν στα εξωτερικά καταστρώματα έπεσαν στη θάλασσα.

- Έναρξη ευρείας επιχείρησης έρευνας – διάσωσης.

Διαβάστε ακόμα:

Η μαρτυρία της ακτιβίστριας που ειδοποίησε τις Αρχές για το σκάφος με τους μετανάστες

Τριήμερο εθνικό πένθος

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Ιωάννης Σαρμάς κήρυξε τριήμερο Εθνικό Πένθος από σήμερα Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023 21:00 έως και την Παρασκευή 16 Ιουνίου 2023 τα μεσάνυχτα για για τα θύματα του σημερινού τραγικού ναυαγίου στα διεθνή ύδατα δυτικά της Ελλάδας, με τη σκέψη και σε όλα τα θύματα των αδίστακτων διακινητών που εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη δυστυχία. 

Παράλληλα, σε εφαρμογή τέθηκε το ειδικό σχέδιο διαχείρισης ανθρωπίνων απωλειών της Πολιτικής Προστασίας μετά από αίτημα του λιμενικού σώματος, το οποίο προβλέπει τις ενέργειες των εμπλεκόμενων υπηρεσιών σε περιπτώσεις μαζικών απωλειών από δυστυχήματα, φυσικές καταστροφές ή από τρομοκρατικές ενέργειες.

Στο πλαίσιο αυτό, στην Καλαμάτα μεταβαίνει ομάδα αναγνώρισης θυμάτων και καταστροφών της διεύθυνσης εγκληματολογικών ερευνών της αστυνομίας. Είναι αυτοί που θα πάρουν δείγματα DNA από τις σορούς που ανασύρθηκαν αλλά και από τους διασωθέντες ώστε να ακολουθήσει η ταυτοποίηση των θυμάτων. Αναμένεται να φτάσουν στο σημείο και οι ιατροδικαστές.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι τελευταία φορά είχε τεθεί σε ισχύ το βράδυ της τραγωδίας στα Τέμπη αλλά και στο Μάτι.

Σύμφωνα με τις καταγραφές ο μέχρι στιγμής απολογισμός αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο από εκείνον του ναυαγίου με μετανάστες της 3ης Ιουνίου 2016 που σημειώθηκε νότια των Καλών Λιμένων Κρήτης με 320 νεκρούς και αγνοούμενους. 

Η ανακοίνωση του Υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας 

Ενεργοποιήθηκαν το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών και η Ομάδα Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών κατόπιν αιτήματος του Λιμενικού Σώματος /Ελληνικής Ακτοφυλακής και με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου και του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγου, Λάζαρου Μαυρόπουλου μετά το ναυάγιο αλιευτικού πλοίου με μετανάστες που έλαβε χώρα σήμερα 47 ν.μ. νοτιοδυτικά της Πύλου.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε ανακοίνωσή του, οι φορείς που εμπλέκονται στη διαχείριση των θανόντων, έχουν προβεί στις απαραίτητες προετοιμασίες και βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου, μόλις ολοκληρωθεί το έργο της έρευνας και διάσωσης - το οποίο βρίσκεται ακόμα σε πλήρη εξέλιξη και πραγματοποιείται υπό τον συντονισμό του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής - να προχωρήσουν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αναγνώριση και ταυτοποίηση των θανόντων.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Σημειώνεται ότι το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών αφορά στη διαχείριση συμβάντων με πολυάριθμους θανόντες ως συνέπεια φυσικών, τεχνολογικών (συμπεριλαμβανομένων βιολογικών, χημικών, ραδιολογικών και πυρηνικών συμβάντων) και λοιπών καταστροφών καθώς και εγκληματικών και τρομοκρατικών ενεργειών και εφαρμόζεται μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών διαλογής, προνοσοκομειακής περίθαλψης και διακομιδής των επιζώντων.

Το σχέδιο αυτό καθορίζει ένα σύστημα για την κατάλληλη οργάνωση και συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών, για την αποτελεσματική διαχείριση των συμβάντων με πολυάριθμους θανόντες.

Κυρ. Μητσοτάκης: Τα άθλια δίκτυα διακινητών να βρουν την απάντηση που τους αξίζει

«Το Μεταναστευτικό παραμένει πρόβλημα το οποίο απαιτεί συνεκτική ευρωπαϊκή πολιτική», αναφέρει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης σε μήνυμα του για την τραγωδία στην Πύλο.

Ειδικότερα εκφράζει την θλίψη του για την απώλεια τόσων αθώων ζωών στο ναυάγιο στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου υπογραμμίζοντας ότι «τα άθλια δίκτυα των εγκληματιών που διακινούν απελπισμένους ανθρώπους να βρουν, επιτέλους, την αποφασιστική απάντηση που τους αξίζει».

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από το σημερινό τραγικό ναυάγιο στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου, νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου. Εκφράζω τη θλίψη μου για την απώλεια τόσων αθώων ζωών. Και, ήδη, οι δυνάμεις της Νέας Δημοκρατίας είναι στη διάθεση της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης.

Είναι στιγμές αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Τώρα προέχει η σωτηρία όσο το δυνατόν περισσότερων ζωών. Το νέο περιστατικό, ωστόσο, αναδεικνύει με τρόπο δραματικό ότι το Μεταναστευτικό παραμένει πρόβλημα το οποίο απαιτεί συνεκτική ευρωπαϊκή πολιτική. Ώστε τα άθλια δίκτυα των εγκληματιών που διακινούν απελπισμένους ανθρώπους να βρουν, επιτέλους, την αποφασιστική απάντηση που τους αξίζει».

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβαλε την προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψη, καθώς και την ομιλία του στην Πάτρα και είχε επικοινωνία με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Ιωάννη Σαρμά, προκειμένου να ενημερωθεί για τις συνθήκες του ναυαγίου και για την εξέλιξη των πολύωρων επιχειρήσεων έρευνας που συνεχίζονται. 

Τα αίτια της τραγωδίας

Άγνωστες παραμένουν οι ακριβείς συνθήκες για τα αίτια που οδήγησαν στην ανατροπή και βύθιση του σκάφους που μετέφερε τους μετανάσες από τη Λιβύη στα διεθνή ύδατα, καθώς επικρατούσαν καλές καιρικές συνθήκες, ενώ παραμένει το ερώτημα για ποιο λόγο σταμάτησαν ξαφνικά οι μηχανές του, όπως μεταφέρουν οι μαρτυρίες.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για την αιτία της τραγωδίας που συνδυάζεται με μαρτυρίες ότι η ανατροπή και η βύθιση έγινε «ξαφνικά» είναι, όπως ανέφερε ο  εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού, Νίκος Αλεξίου, στην ΕΡΤ, να μετακινήθηκαν ομαδικά άνθρωποι στα αμπάρια και να δημιούργησαν συνθήκες «μετατόπισης φορτίου».

«Το εξωτερικό τμήμα του πλοίου ήταν γεμάτο με κόσμο, το ίδιο εικάζουμε και για το εσωτερικό. Μιλάμε για αρκετούς ανθρώπους, χωρίς να μπορούμε να δώσουμε όμως ακριβή αριθμό. (…) Αυτό που αντίκρυσαν οι συνάδελφοί μου όταν πήγαν στο σημείο, αποδεικνύει ότι το πλοίο ήταν υπερφορτωμένο, αφού οι άνθρωποι ήταν στιβαγμένοι στο κατάστρωμα. Δεν μπορεί να δοθεί ακριβής αριθμός με ασφάλεια, αλλά σίγουρα το νούμερο είναι πολύ μεγάλο», σημείωσε.

Ο κ. Αλεξίου, επιβεβαίωσε ακόμη ότι το ναυάγιο σημειώθηκε σε ένα από τα βαθύτερα σημεία της Μεσογείου. «Προφανώς από κάποια μετατόπιση των ανθρώπων που ήταν μέσα στο πλοίο, αυτό βυθίστηκε», ανέφερε χαρακτηριστικά επιχειρώντας να δώσει εξήγηση στις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το ναυάγιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η ΕΡΤ, τρεις εκ των διασωθέντων έχουν οδηγηθεί στο Λιμεναρχείο της Καλαμάτας, όπου και ανακρίνονται. 

 

«Πρόκειται για μια πολύ μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που διεξάγεται στα ανοιχτά της Πύλου, σε διεθνή ύδατα αλλά σε ελληνικό SRR», είπε, μιλώντας και στο Mega, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού.

Στην περιοχή βρίσκονται «τρία περιπολικά σκάφη του Λιμενικού, μια φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, ελικόπτερο και 8 παραπλέοντα σκάφη».

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξίου, η εικόνα για το πόσα άτομα επέβαιναν στο αλιευτικό δεν είναι σαφής, ωστόσο είναι γνωστό ότι στο «25 με 30 μέτρα σκάφος, ήταν πάρα πολλά άτομα στοιβαγμένα στο εξωτερικό του. Για το εσωτερικό, δεν έχουμε εικόνα. Οποιοδήποτε νούμερο δεν είναι ασφαλές, καθώς δεν έχουμε εικόνα το πόσα άτομα υπήρχαν μέσα τα αμπάρια».

Στην Καλαμάτα έφτασε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία χαρακτήρισε το ναυάγιο τραγωδία, ενώ συνεχώς ο πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς ενημερώνεται διαρκώς από τις αρχές για τις συνθήκες και τα αίτια της τραγικής ανατροπής και βύθισης του σκάφους.

Επίσης, ο κ. Σαρμάς εποπτεύει το συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων στις επιχειρήσεις διάσωσης, υποδοχής και περίθαλψης των ναυαγών, καθώς και περισυλλογής και ταυτοποίησης των θυμάτων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέβαλε την προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψη, καθώς και την ομιλία του στην Πάτρα και είχε επικοινωνία με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Ιωάννη Σαρμά προκειμένου να ενημερωθεί για τις συνθήκες του ναυαγίου και για την εξέλιξη των πολύωρων επιχειρήσεων έρευνας που συνεχίζονται. 

Ακόμα, αντιπροσωπεία της Νέας Δημοκρατίας αποτελούμενη από συντονιστή του Διαγραμματειακού, τη Γραμματέα Ποιότητας Ζωής και βουλευτές της περιοχής επισκέφθηκαν την περιοχή του ναυαγίου στην Πύλο, καθώς και οι κ.κ. Παύλος Μαρινάκης, γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και Σοφία Βούλτεψη, υποψήφια βουλευτής Β3 Νοτίου Τομέα Αθηνών.

Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες στο αλιευτικό επέβαιναν πάνω από 400 άνθρωποι, ωστόσο μαρτυρίες διασωθέντων ανεβάζουν αυτό τον αριθμό στους 750. 

Κατ. Σακελλαροπούλου: Οδύνη για την ανείπωτη τραγωδία

Την οδύνη της για την ανείπωτη τραγωδία και την αμέριστη στήριξη της ελληνικής Πολιτείας στους ναυαγούς, εξέφρασε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου που μετέβη σήμερα στην Καλαμάτα,  στο σημείο όπου μεταφέρονται οι μετανάστες που διασώζονται από το τραγικό ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου.

Η Πρόεδρος, συνοδευόμενη από τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα και τον Δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο, ενημερώθηκε από τους υπεύθυνους του Λιμενικού, του ΕΚΑΒ, καθώς και των υπολοίπων αρμόδιων φορέων, για την πορεία των ερευνών διάσωσης, που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στη συνέχεια, η κυρία Σακελλαροπούλου συμμετείχε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας και αμέσως μετά επισκέφθηκε το νοσοκομείο της πόλης.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την οδύνη της για την ανείπωτη τραγωδία και την αμέριστη στήριξη της ελληνικής Πολιτείας στους ναυαγούς.

Ευχαρίστησε τα στελέχη του Λιμενικού και τα σωστικά συνεργεία, και υπογράμμισε την ευθύνη και την ανάγκη του συντονισμού όλων των κρατών μελών και των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εγγύηση της ασφάλειας και της ζωής των μεταναστών και των προσφύγων.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες για το «φρικτό ναυάγιο» στην Πύλο   

«Ένα ακόμη φρικτό ναυάγιο στη Μεσόγειο - αυτή τη φορά κοντά στην Ελλάδα - στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους» αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Μάλιστα, επαναλαμβάνει πως «κάθε άτομο που αναζητά μια καλύτερη ζωή αξίζει ασφάλεια και αξιοπρέπεια».

Μισέλ: Να βάλουμε τέλος στην αδίστακτη επιχείρηση των διακινητών

Το ναυάγιο στην Πύλο αποτελεί «μια σπαρακτική υπενθύμιση ότι πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στην αδίστακτη επιχείρηση των διακινητών», αναφέρει με ανάρτησή του στο twitter ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

«Βαθιά λυπημένος για το τραγικό ναυάγιο στα ανοικτά των ακτών της Πύλου, στη νότια Ελλάδα, με τόσες χαμένες ζωές νέων (ανθρώπων). Μια σπαρακτική υπενθύμιση ότι πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στην αδίστακτη επιχείρηση των διακινητών. Οι ηγέτες της ΕΕ θα εξετάσουν το θέμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου», σημειώνει ο Σαρλ Μισέλ.

Φον ντερ Λάιεν: Βαθύτατα λυπημένη από την είδηση του ναυαγίου

Τη θλίψη της για το ναυάγιο στην Ελλάδα και τους νεκρούς καθώς και την ανησυχία της για τους αγνοούμενους εξέφρασε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με ανάρτησή της στο Twitter επισημαίνοντας ότι «πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί, με τα κράτη μέλη και τις τρίτες χώρες, για να αποτρέψουμε τέτοιες τραγωδίες».

«Βαθύτατα λυπημένη από την είδηση του ναυαγίου στα ανοιχτά των ελληνικών ακτών και τους πολλούς θανάτους που αναφέρθηκαν. Ανησυχώ πολύ για τον αριθμό των αγνοουμένων. Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί, με τα κράτη μέλη και τις τρίτες χώρες, για να αποτρέψουμε τέτοιες τραγωδίες» σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Το μήνυμα του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για το Ναυάγιο 

Την «θλίψη» και το «θυμό» του, για την τραγωδία στην Πύλο εκφράζει ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Φιλίπο Γκράντι, σε ανάρτηση του στο twitter.

Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «Μόνο θλίψη, και θυμός, μετά από άλλη μια θανατηφόρα τραγωδία στη θάλασσα στη Μεσόγειο. Είθε τα θύματα να αναπαυθούν εν ειρήνη. Είθε οι επιζώντες να βρουν παρηγοριά και φροντίδα. Είθε οι κυβερνήσεις να συνεργαστούν για να αυξήσουν τις ασφαλείς διαδρομές και να εργαστούν από κοινού για συλλογικές λύσεις για την αντιμετώπιση αυτών των ροών».

Ο καπετάνιος εγκατέλειψε το πλοιάριο;

Στο χρονικό της τραγωδίας που ανάρτησε ο λογαριασμός του Twitter alarm phone που αυτοπροσδιορίζεται ως γραμμή στήριξης των μεταναστών που περνούν τη Μεσόγειο, στη δύσκολη επικοινωνία που είχαν με τους ανθρώπους πάνω στο πλοιάριο πριν αυτό βυθιστεί στις 17.20 κάποιος τους ενημέρωσε ότι ο «καπετάνιος εγκατέλειψε το πλοίο με ένα μικρό πλεούμενο» ενώ εκλιπαρούσαν για κάποια λύση, τροφή και νερό». 

Σε επόμενη κλήση που πραγματοποιήθηκε στις 21.04 οι επιβάτες ενημέρωναν ότι ήταν υπεράριθμοι και ότι το πλοίο είχε αρχίσει να γέρνει.

Είχε αποπλεύσει από τη Λιβύη

Το αλιευτικό σκάφος είχε αποπλεύσει από το Τομπρούκ της Λιβύης· οι ελληνικές αρχές ειδοποιήθηκαν από τις ιταλικές περί τις 2.30 τα ξημερώματα και τέθηκαν σε επιφυλακή τα νοσοκομεία Τρίπολης, της Καλαμάτας, της Κυπαρισσίας και της Σπάρτης.

Σημειώνεται ότι κατά τον εντοπισμό των διασωθέντων κανείς δεν έφερε σωστικό εξοπλισμό (σωσίβιο).

«Το αλιευτικό αρνήθηκε βοήθεια και βυθίστηκε ξαφνικά»

Το Λιμενικό που έφτασε στο σκάφος με περιπολικό σκάφος, αλλά και ελικόπτερο, μέσω του Θαλάμου Επιχειρήσεων, κατ' επανάληψη ρώτησε αν το σκάφος χρειαζόταν βοήθεια και έλαβε αρνητική απάντηση.

Το απόγευμα της Τρίτης φορτηγό πλοίο προσέγγισε το αλιευτικό και παρείχε τρόφιμα και άλλα εφόδια, τα οποία αρνήθηκαν να παραλάβουν, λέγοντας ότι πλέουν προς την Ιταλία. Σε δεύτερο πλοίο που προσέγγισε επίσης το απόγευμα της Τρίτης το σκάφος οι επιβάτες αρνήθηκαν και πάλι τα εφόδια, πέρα από τη συνδρομή.

Το βράδυ της Τρίτης σκάφος του Λιμενικού επιβεβαίωσε ότι στο αλιευτικό επέβαινε πολύ μεγάλος αριθμός μεταναστών. Παρά την άρνηση για λήψη βοήθειας, το Λιμενικό παρέμεινε κοντά στο σκάφος που συνέχιζε την πορεία του, ώσπου τα ξημερώματα της Τετάρτης το αλιευτικό ανετράπη και στη συνέχεια βυθίστηκε, παρασύροντας στον βυθό άγνωστο αριθμό επιβατών.

Το χρονικό της τραγωδίας

Το χρονικό της τραγωδίας περιγράφει το Λιμενικό με δύο ανακοινώσεις:

«Αναφορικά με την ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών που βρίσκεται σε εξέλιξη, σε διεθνή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή 47 ν.μ. νοτιοδυτικά Πύλου, υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., γνωρίζεται ότι μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί εκατό (100) άτομα, τα οποία μεταφέρονται με παραπλέον πλοίο στην Καλαμάτα, όπου έχει οργανωθεί η υποδοχή τους σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Επιπλέον, τέσσερα (04) άτομα, έχουν μεταφερθεί με ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας στην Καλαμάτα, όπου παρελήφθησαν από δύο ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και μεταφέρθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας. Να σημειωθεί ότι κατά τον εντοπισμό τους, κανένας εκ των διασωθέντων δεν έφερε σωστικό εξοπλισμό (σωσίβιο). Μέχρι στιγμής από τις εκτεταμένες έρευνες έχουν εντοπιστεί και περισυλλεγεί δεκαεπτά (17) σοροί.

Στο σημείο επιχειρούν δύο (02) Περιπολικά Σκάφη Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα (01) Ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., μία (01) Φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού και επτά (07) παραπλέοντα πλοία, καθώς και ένα (01) ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) του FRONTEX.»

Στην πρώτη του ενημέρωση το Λιμενικό ανέφερε:

«Ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών βρίσκεται σε εξέλιξη, σε διεθνή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή 47 ν.μ. νοτιοδυτικά Πύλου, υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ..

Ειδικότερα, το ΕΚΣΕΔ ενημερώθηκε από το RCC ROME για αλιευτικό σκάφος στην ανωτέρω περιοχή, στο οποίο επέβαινε μεγάλος αριθμός αλλοδαπών, σύμφωνα με πληροφορία που περιήλθε στον αντίστοιχο Θάλαμο Επιχειρήσεων της Ιταλίας. Άμεσα δεσμεύτηκαν παραπλέοντα πλοία προς εντοπισμό του Α/Κ σκάφους.

Αρχικά το αλιευτικό σκάφος εντοπίστηκε μεσημεριανές ώρες χθες από ένα εναέριο μέσο FRONTEX και εν συνεχεία από δύο παραπλέοντα πλοία, να πλέει βόρεια χωρίς να αιτείται συνδρομή. Στη συνέχεια για το σημείο απέπλευσε Παράκτιο Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (Π.Π.Λ.Σ.), ενώ απογειώθηκε και ελικόπτερο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Το ελικόπτερο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε το Α/Κ να κινείται με ταχύτητα με πορεία βόρεια.

Σε συνεχόμενες τηλεφωνικές κλήσεις του Θαλάμου Επιχειρήσεων προς το αλιευτικό σκάφος για την παροχή συνδρομής έλαβε αρνητική απάντηση.

Απογευματινές ώρες Φ/Γ πλοίο προσέγγισε το σκάφος και του παρείχε τροφοεφόδια, ενώ οι αλλοδαποί αρνήθηκαν την παροχή οποιασδήποτε περαιτέρω συνδρομής.

Εν συνεχεία δεύτερο Φ/Γ πλοίο προσέγγισε το σκάφος για παροχή εφοδίων και συνδρομής αλλά οι αλλοδαποί αρνήθηκαν και τα εφόδια και τη συνδρομή.

Βραδινές ώρες κατέφθασε το Π.Π.Λ.Σ. επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη μεγάλου αριθμού μεταναστών στο εξωτερικό κατάστρωμα του Α/Κ σκάφους, αρνούμενοι όμως την οποιαδήποτε συνδρομή και δηλώνοντας την επιθυμία τους να συνεχίσουν τον πλου τους για Ιταλία. Το Π.Π.Λ.Σ. παρέμεινε πλησίον του πλοίου για την τυχόν συνδρομή του, το οποίο συνέχιζε την πορεία του.

Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα το ανωτέρω αλιευτικό ανετράπη και εν τέλει βυθίστηκε και άμεσα ξεκίνησε ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης με τη συμμετοχή του Παράκτιου Περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και τριών (03) παραπλέοντων πλοίων, ενώ στην περιοχή έσπευσε και αεροπλάνο C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και ακόμα τρία (03) παραπλέοντα πλοία. Επιπρόσθετα στην περιοχή των ερευνών επιχειρούν ένα Περιπολικό Σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα Ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., μία (01) Φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ έχει απογειωθεί και ένα ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας.

Εξελίξεις θα αναφερθούν με νεότερο δελτίο τύπου.»

Τέσσερα άτομα μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο super puma στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, ενώ όλοι οι διασωθέντες επιβαίνοντες του αλιευτικού σκάφους έφτασαν το μεσημέρι της Τετάρτης στο λιμάνι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, όπου οργανώθηκε επιχείρηση υποδοχής τους σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

 

Στο Λιμάνι της Καλαμάτας έχουν αναπτυχθεί δέκα ασθενοφόρα με διασώστες και γιατρούς του ΕΚΑΒ. Kατόπιν εντολής από το Υπουργείο Υγείας, ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, μεταβαίνει εσπευσμένα στην Καλαμάτα, ώστε να συντονίσει την επιχείρηση παροχής υγειονομικής περίθαλψης προς τους διασωθέντες μετανάστες.

Στην Καλαμάτα μετέβη εκτάκτως και ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης για να συντονίσει τη μεγάλη επιχείρηση που στήθηκε μετά το ναυάγιο που σημειώθηκε ανοιχτά της Πύλου.

Στο σημείο των ερευνών επιχειρούν δύο περιπολικά σκάφη, ένα ναυαγοσωστικό του ΛΣ, μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, επτά παραπλέοντα πλοία, ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Αίσιο τέλος για τους 80 μετανάστες στη νότια Κρήτη


Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε η αποβίβαση στους Καλούς Λιμένες 80 μεταναστών που επέβαιναν σε ιστιοφόρο, το οποίο εντοπίστηκε να πλέει στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης. Πρόκειται για 51 άνδρες, 17 γυναίκες – μία έγκυος και 12 παιδιά. Αφγανοί, Παλαιστίνιοι και Σύροι κατά δήλωσή τους, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.

Στις τοπικές λιμενικές αρχές σήμανε συναγερμός λίγο πριν από τις 6 το πρωί σήμερα, Τετάρτη 14 Ιουνίου, όταν ο Λιμενικός Σταθμός Καλών Λιμένων ενημερώθηκε από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης ότι ιστιοφόρο, με περίπου 80 μετανάστες, το οποίο έπλεε στα ανοικτά των Σφακίων, επρόκειτο να οδηγηθεί στα νότια του νομού Ηρακλείου.

Στους Καλούς Λιμένες έσπευσαν λιμενικοί, αστυνομικοί, μέλη του Ερυθρού Σταυρού από το Τμήμα Μοιρών και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, παρότι δεν υπήρχε αναφορά για ανάγκη παροχής ιατρικής φροντίδας. 

Το ιστιοφόρο με τους μετανάστες ρυμουλκήθηκε από τα σκάφη των Λιμενικών Σταθμών Ιεράπετρας, Παλαιόχωρας και Αγίας Γαλήνης στους Καλούς Λιμένες, όπου αποβιβάστηκαν με λάντζες.

Λίγο πριν από τις 11 το πρωί και αφού έγινε η καταμέτρηση και ένας πρώτος έλεγχος των μεταναστών, που είναι καλά στην υγεία τους, επιβιβάστηκαν σε τρία λεωφορεία – τα δύο της ΕΛΑΣ, με προορισμό το Ηράκλειο. Οι 80 μετανάστες αναμένεται να φτάσουν το μεσημέρι και θα οδηγηθούν στην αίθουσα Λιμενεργατών, στο λιμάνι του Ηρακλείου, όπου και θα ακολουθήσει η διαδικασία της ταυτοποίησής τους.

Βέβαιο θεωρείται ότι ανάμεσά τους βρίσκονται και οι διακινητές, οι οποίοι, ωστόσο, δεν έχουν ακόμα εντοπιστεί. Αδιευκρίνιστα σημεία παραμένουν προς το παρόν το σημείο από όπου ξεκίνησε το ταξίδι τους, ο προορισμός τους, αλλά και το αν υπήρξε κάποια βλάβη στο ιστιοφόρο.

Πρώτη δημοσίευση: Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2023 11:00 ΠΜ

Πηγή φωτογραφιών και βίντεο: messinialive.gr

Διαβάστε ακόμα:

Ναυάγιο στην Πύλο: Πλάνα από το Super Puma κατά την επιχείρηση διάσωσης (vid)

Φωτογραφίες - ντοκουμέντο από το σκάφος με τους μετανάστες

Ναυάγιο στην Πύλο: Σε ισχύ το σχέδιο διαχείρισης ανθρώπινων απωλειών

Τραγωδία στην Πύλο: Παγκόσμιο ενδιαφέρον από τα διεθνή ΜΜΕ

Αλ. Τσίπρας: Ανάγκη να σταθούμε δίπλα στους επιζήσαντες

Ν. Ανδρουλάκης: EE και Ελλάδα να λάβουν αποτελεσματικά μέτρα

Δ. Κουτσούμπας για ναυάγιο: Το σύνθημα «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» είναι επίκαιρο όσο ποτέ