Εξομαλύνεται σταδιακά η διεθνής κρίση που ξέσπασε μεταξύ της Ρωσίας και των δυτικών συμμάχων μετά το πλήγμα πυραύλου σε πολωνικό χωριό που προκάλεσε το θάνατο δυο κατοίκων κοντά στα ουκρανικά σύνορα και το αίτημα της Πολωνίας για ενεργοποίηση του άρθρου 4 της νατοϊκής Συμμαχίας, με την υποψία ότι πρόκειται για ρωσικό πύραυλο.
Έπειτα από ώρες αμφιβολιών και ερωτημάτων σχετικά με την προέλευση του πυραύλου, με τον κίνδυνο κλιμάκωσης να ελλοχεύει, η Βαρσοβία εκτίμησε σήμερα το μεσημέρι ότι είναι «πολύ πιθανό» ότι επρόκειτο για ένα «θλιβερό ατύχημα» που συνέβη από ουκρανικό πύραυλο, ενώ «καμία ένδειξη σκόπιμης επίθεσης στην Πολωνία» διαπίστωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ δεν διαθέτει καμία ένδειξη που να επιτρέπει την απόδοση της έκρηξης «σε εσκεμμένη, εχθρική επίθεση» κατά της χώρας, δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
«Σύμφωνα με την προκαταρκτική μας ανάλυση, το περιστατικό προκλήθηκε πιθανότατα από πύραυλο του ουκρανικού αντιαεροπορικού συστήματος ο οποίος εβλήθη για την υπεράσπιση του ουκρανικού εδάφους απέναντι στους ρωσικούς πυραύλους Cruise», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ.
Ωστόσο, απέδωσε ευθύνες στη Ρωσία καθώς το περιστατικό συνέβη μια ημέρα που η Ουκρανία δέχθηκε σφοδρούς βομβαρδισμούς από τον ρωσικό στρατό. «Η Ρωσία φέρει την τελική ευθύνη καθώς συνεχίζει τον παράνομο πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Η Ρωσία πρέπει να τερματίσει αυτόν τον παράλογο πόλεμο», είπε, επαναλαμβάνοντας την υποστήριξη του ΝΑΤΟ στο Κίεβο στο «δικαίωμά του στην αυτοάμυνα» και την πλήρη αλληλεγγύη του με την Πολωνία.
[LIVE] 🔴 🎥 Watch #NATO Secretary General @jensstoltenberg's press conference after the meeting of the North Atlantic Council to discuss yesterday’s explosion in Eastern #Poland. https://t.co/l4yVwj9KE2
— Oana Lungescu (@NATOpress) November 16, 2022
Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα δήλωσε κατά τη διάρκεια της νύχτας ότι δεν υπάρχουν αδιάσειστες αποδείξεις για το ποιος εκτόξευσε τον πύραυλο, ο οποίος «πιθανότατα ήταν ρωσικής κατασκευής», μιλώντας για ένα «μεμονωμένο» συμβάν.
Σήμερα νωρίς το μεσημέρι, ο Ντούντα τόνισε ότι είναι «πολύ πιθανό» το πλήγμα να προήλθε από την ουκρανική αντιπυραυλική άμυνα, ένα «θλιβερό ατύχημα» σύμφωνα με τον ίδιο. «Τίποτα δεν δείχνει ότι ήταν σκόπιμη επίθεση κατά της Πολωνίας», πρόσθεσε ο Πολωνός πρόεδρος σε δημοσιογράφους.
Ζελένσκι: Η έκρηξη στην Πολωνία δεν προκλήθηκε από ουκρανικό πύραυλο
Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σύμφωνα με το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, δήλωσε σήμερα το απόγευμα ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η έκρηξη που σκότωσε δύο ανθρώπους στην Πολωνία δεν προκλήθηκε από ουκρανικό πύραυλο.
«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι δεν ήταν δικός μας πύραυλος», είπε, σύμφωνα με το Interfax Ukraine, προσθέτοντας πως η Ουκρανία πρέπει να αποκτήσει πρόσβαση στο σημείο της έκρηξης.
Πριν από τις τελευταίες δηλώσεις του Ντούντα, ο Ουκρανός πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαρακτήρισε την πυραυλική επίθεση «μήνυμα της Ρωσίας στη σύνοδο κορυφής της G20» που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ινδονησία.
Zelensky: “Terror is not limited to our national borders. Russian missiles hit Poland. … To fire missiles at NATO territory. This is a Russian missile attack on collective security! This is a very significant escalation. We must act.” pic.twitter.com/0T85fpEqLS
— Christopher Miller (@ChristopherJM) November 15, 2022
Πρωθυπουργός Πολωνίας: Πιθανή ρωσική προβοκάτσια το χτύπημα
Είναι πιθανό το χθεσινό πυραυλικό πλήγμα σε χωριό της νοτιοανατολικής Πολωνίας να ήταν αποτέλεσμα προβοκάτσιας από τη ρωσική πλευρά, δήλωσε σήμερα το απόγευμα ο Πολωνός πρωθυπουργός.
«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι ο βομβαρδισμός ουκρανικών υποδομών κοντά στα σύνορα ήταν μια σκόπιμη πρόκληση που έγινε με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να προκύψει μια τέτοια κατάσταση», δήλωσε ο Ματέους Μοραβιέτσκι στο πολωνικό κοινοβούλιο.
Ρωσία: Δεν έχουμε καμία σχέση με το συμβάν
Η Ρωσία είπε ότι δεν έχει «καμία σχέση» με το περιστατικό, διαβεβαιώνοντας σήμερα ότι ο πύραυλος εκτοξεύτηκε «αδιαμφισβήτητα» από ένα αμυντικό σύστημα S-300 των ουκρανικών δυνάμεων. «Υψηλής ακρίβειας πλήγματα πραγματοποιήθηκαν μόνο στην επικράτεια της Ουκρανίας σε απόσταση μεγαλύτερη των 35 χιλιομέτρων από τα σύνορα Ουκρανίας-Πολωνίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Τα συντρίμμια που βρέθηκαν στην Πολωνία «έχουν προσδιοριστεί κατηγορηματικά από Ρώσους ειδικούς (...) ως στοιχείο ενός αντιαεροπορικού κατευθυνόμενου πυραύλου των συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-300 των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων», πρόσθεσε.
Η υπουργός Άμυνας του Βελγίου Λουντιβίν Ντεντοντέ ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η έκρηξη στην Πολωνία ήταν αποτέλεσμα της χρήσης ουκρανικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας για «να αντιμετωπισθούν ρωσικοί πύραυλοι», «Οι έρευνες συνεχίζονται, προς το παρόν δεν υπάρχει τίποτα που να δείχνει ότι πρόκειται για σκόπιμη επίθεση», πρόσθεσε η υπουργός.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, από τη σύνοδο κορυφής της G20 στο Μπαλί (Ινδονησία), είχε προηγουμένως θεωρήσει ότι είναι «απίθανο» ο πύραυλος να εκτοξεύτηκε από τη Ρωσία. «Δεν θέλω να πω κάτι προτού ολοκληρώσουμε την έρευνα, αλλά είναι απίθανο, με δεδομένη την τροχιά, (ο πύραυλος) να βλήθηκε από τη Ρωσία — πάντως θα το δούμε».
Το Κρεμλίνο χαιρέτισε τη «συγκρατημένη» αμερικανική αντίδραση. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Ρωσία δεν είχε καμία σχέση με το περιστατικό, το οποίο προκλήθηκε, όπως εξήγησε, από σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας S-300.
«Γίναμε μάρτυρες μιας ακόμη υστερικής, ξέφρενης, ρωσοφοβικής αντίδρασης που δεν βασίστηκε σε κανένα πραγματικό δεδομένο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. Πρόσθεσε ότι «αμέσως, όλοι οι εμπειρογνώμονες συνειδητοποίησαν ότι δεν θα μπορούσε να είναι πύραυλος που συνδέεται με τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις».
Οι ηγέτες των μεγάλων δυνάμεων της G7 (ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Καναδάς, Ιαπωνία) είχαν προηγουμένως πραγματοποιήσει έκτακτη συνάντηση για το θέμα στο περιθώριο της G20. Εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους με την Πολωνία, αλλά ζήτησαν επίσης προσοχή εν αναμονή του αποτελέσματος της έρευνας.
Σήμερα το μεσημέρι ο Ολέξιι Ντανίλοφ, Γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και Άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε πως η Ουκρανία ζήτησε πρόσβαση στο σημείο της χθεσινής έκρηξης στην Πολωνία.
Виступаємо за спільне вивчення інциденту з падінням ракети в Польщі. Готові передати наявні у нас докази російського сліду. Очікуємо від партнерів інформацію, на підставі якої був зроблений висновок про те, що йдеться про ракету української ППО.
— Oleksiy Danilov (@OleksiyDanilov) November 16, 2022
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη τη ρωσική διάψευση για ανάμειξη στην επίθεση, προσθέτοντας ότι είναι πιθανό να πρόκειται για τεχνικό λάθος.
Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς προειδοποιεί να μην εξαχθούν βεβιασμένα συμπεράσματα σχετικά με το πυραυλικό πλήγμα στην Πολωνία. «Κάθε βεβιασμένη τοποθέτηση για την πραγματική εξέλιξη των γεγονότων, προτού ολοκληρωθεί η ενδελεχής έρευνα, απαγορεύεται σε μία τόσο σοβαρή υπόθεση», είπε ο Σολτς μετά την σύνοδο των χωρών της ομάδας G20.
Αντίθετα, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και στενός συνεργάτης του Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, δήλωσε ότι η έκρηξη σε πολωνικό έδαφος έδειξε ότι η Δύση πλησιάζει σε έναν άλλο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Το περιστατικό
Ένας πύραυλος έπληξε το χωριό Σεβόντοφ στη νοτιοανατολική Πολωνία, περίπου 6 χιλιόμετρα από τα ουκρανικά σύνορα, χθες το απόγευμα, σκοτώνοντας δύο άνδρες. Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Gazeta.pl ανέφερε ότι η έκρηξη σημειώθηκε γύρω στις 18:00 ώρα Ελλάδας σε μια εγκατάσταση ξήρανσης σιτηρών, που βρίσκεται κοντά σε σχολείο.
Το πλήγμα συνέβη καθώς η Ρωσία πραγματοποιούσε καθόλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας μαζικά πυραυλικά πλήγματα σε ουκρανικές μη στρατιωτικές υποδομές, που άφησαν εκατομμύρια σπίτια χωρίς ρεύμα. Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν πόλεις σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένου του Λβιφ (δυτικά), κοντά στα πολωνικά σύνορα.
Η Πολωνία, που συνορεύει με την Ουκρανία, είναι μέλος του ΝΑΤΟ και περίπου 10.000 Αμερικανοί στρατιωτικοί βρίσκονται στη χώρα.
Footage from site of the explosion in Poland pic.twitter.com/p5Xem7TM5d
— ТРУХА⚡️English (@TpyxaNews) November 15, 2022
Ποιες είναι οι συνέπειες;
Η έκρηξη ήγειρε φόβους ότι το ΝΑΤΟ, στο οποίο εντάχθηκε η Πολωνία το 1999, θα μπορούσε να παρασυρθεί στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Η Πολωνία προστατεύεται από τη δέσμευση συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ, που προβλέπεται από το Άρθρο 5 της ιδρυτικής του συνθήκης, αλλά η αντίδραση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας πρέπει να βαθμονομηθεί σύμφωνα με την τυχαία -όπως αναφέρεται τώρα από τη Βαρσοβία- ή σκόπιμη φύση του συμβάντος.
Μια έκτακτη συνάντηση των πρεσβευτών του ΝΑΤΟ πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί για να γίνει απολογισμός της κατάστασης στην Πολωνία. Η τελευταία έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις της σε αυξημένη ετοιμότητα μετά την έκρηξη. Κάλεσε επίσης τον Ρώσο πρεσβευτή για «άμεσες λεπτομερείς εξηγήσεις», προτού ο αρχηγός του πολωνικού κράτους μιλήσει για πύραυλο που πιθανότατα εκτοξεύτηκε από την ουκρανική άμυνα.
Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, DPA, Anadolu
Διαβάστε ακόμα:
Τι ισχύει με την επίκληση των άρθρων 4 και 5 του ΝΑΤΟ
Πολωνία: Έντρομοι οι κάτοικοι του Σεβόντοφ μετρούν τις πληγές τους