Το Κρεμλίνο κατηγόρησε ορισμένες δυτικές χώρες, ιδιαίτερα την Πολωνία, ότι αντέδρασαν «υστερικά» στο περιστατικό, αλλά είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδειξαν αυτοσυγκράτηση.
«Οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν το βράδυ της 15ης Νοεμβρίου στην Πολωνία των συντριμμιών που βρέθηκαν στο χωριό Przewodow αναγνωρίζονται κατηγορηματικά από τους ειδικούς της Ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας ως στοιχεία ενός αντιαεροπορικού κατευθυνόμενου πυραύλου του συστήματος αεράμυνας S-300 της ουκρανικής Πολεμική Αεροπορία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Δεν ήταν δυνατή η ανεξάρτητη επαλήθευση των εικόνων ή της ταυτότητας.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι ορισμένες χώρες έκαναν «αβάσιμες δηλώσεις» σχετικά με τη συμμετοχή της Ρωσίας «χωρίς να έχουν ιδέα για το τι συνέβη».
«Είμαστε μάρτυρες μιας άλλης υστερικής, ξέφρενης ρωσοφοβικής αντίδρασης, η οποία δεν βασίστηκε σε κανένα πραγματικό στοιχείο», είπε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.
"Μια τέτοια ξέφρενη αντίδραση δείχνει ότι δεν υπάρχει ποτέ ανάγκη βιαστικής κρίσης, με δηλώσεις που μπορούν να κλιμακώσουν την κατάσταση. Ειδικά σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές", είπε.
Ο Πεσκόφ είπε ότι ο Μπάιντεν είχε δείξει «εγκράτεια» στην απάντησή του στην έκρηξη. Στα πρώτα του σχόλια για το περιστατικό, ο Μπάιντεν είπε ότι οι πρώτες εκτιμήσεις έδειξαν ότι είναι απίθανο ο πύραυλος να εκτοξεύτηκε από τη Ρωσία.
«Για άλλη μια φορά, θέλω να σας καλέσω να δώσετε προσοχή στη μάλλον συγκρατημένη αντίδραση των Αμερικανών, η οποία έρχεται σε αντίθεση με την απολύτως υστερική αντίδραση της πολωνικής πλευράς και ορισμένων άλλων χωρών», είπε ο Πεσκόφ.
"Γιατί συνέβη αυτό; Μάλλον θα πρέπει να ζητήσετε από τη Βαρσοβία και να ζητήσετε από τους Πολωνούς αξιωματούχους να είναι πιο συγκρατημένοι, πιο ισορροπημένοι και επαγγελματίες όταν μιλούν για τόσο ευαίσθητα και δυνητικά επικίνδυνα θέματα."