Πιο σκληρό και επιθετικό «βρίσκει» τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου η επικοινωνιακή στρατηγική εν όψει της τελικής μάχης των προεδρικών εκλογών, στην οποία προσέρχεται «μουδιασμένος» ο συνασπισμός της αντιπολίτευσης μετά τη διάψευση των προσδοκιών της 14ης Μαΐου. Απέναντι στον αέρα νικητή εν αναμονή που εκπέμπει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) επιχειρεί να προσελκύσει το εθνικιστικό ρεύμα στοχοποιώντας τους πρόσφυγες, ενώ επιτίθεται στον Τούρκο πρόεδρο χαρακτηρίζοντας τον υποτελή του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ένας κατά γενική ομολογία διαφορετικός Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου εμφανίστηκε την Πέμπτη μπροστά στις κάμερες με φόντο τη φωτογραφία του Κεμάλ Ατατούρκ από την έδρα του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος στην Άγκυρα, ανεβάζοντας τους τόνους της εθνικιστικής ρητορικής με το βλέμμα στους ψηφοφόρους του Σινάν Ογάν, και στρεφόμενος παράλληλα στους νέους με κάλεσμα να «σηκωθούν όρθιοι» και να προσέλθουν στις κάλπες.
Μισή ποσοστιαία μονάδα «χώρισε» τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την επανεκλογή στην πορεία μίας εκλογικής βραδιάς-θρίλερ που έζησε η Τουρκία στις 14 Μαΐου, κατά την οποία έλαβε ποσοστό 49,50% έναντι 44,89% του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Ήταν μία εκλογική αναμέτρηση στην οποία ο εθνικισμός βγήκε νικητής, με τα ποσοστά του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (MHP) του Ντεβλετ Μπαχτσελί (10,7%), του Καλού Κόμματος (IYI) της Μεράλ Ακσενέρ (9,69%), αλλά και το απρόσμενο 5,17% του τρίτου υποψηφίου για την προεδρία, υπερεθνικιστή Σινάν Ογάν, να φθάνουν αθροιστικά το 25,56%.
Τον Σινάν Ογάν και τους ψηφοφόρους του «κοίταζε» ο Κιλιτσντάρογλου από την έδρα του CHP, λέγοντας ότι «θα διώξει όλους τους πρόσφυγες» την επομένη κιόλας ημέρα ενδεχόμενης εκλογής του. «Έχετε φέρει σκόπιμα 11 εκατομμύρια πρόσφυγες. Μόλις έρθω στην εξουσία, θα στείλω όλους τους πρόσφυγες στα σπίτια τους. Τελεία» δήλωσε και επιτέθηκε σε όλα τα «μέτωπα» κατά Ερντογάν από την τρομοκρατία και τους γκιουλενιστές έως τις σχέσεις με τη Ρωσία.
O φόβος της απέλασης έχει κατακλύσει τους Σύρους πρόσφυγες που βρήκαν καταφύγιο στην Τουρκία εγκαταλείποντας τη ρημαγμένη από τον εμφύλιο πόλεμο χώρα τους, καθώς το ζήτημα του επαναπατρισμού τους βρέθηκε σε πρώτο πλάνο κατά την προεκλογική εκστρατεία, με τους Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου να «διαγκωνίζονται» για τους ποιος θα επαναπατρίσει περισσότερους πρόσφυγες και ταχύτερα, ενόσω επιχειρείται επαναπροσέγγιση με το καθεστώς Άσαντ.
Καθ’ οδόν προς τις 14 Μαΐου, ο Κιλιτσντάρογλου είχε δηλώσει ότι σχεδιάζει τον επαναπατρισμό Σύρων σε εθελοντική βάση εντός δύο ετών, λέγοντας ότι εάν εκλεγεί θα ζητήσει κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να χτίσει σπίτια, σχολεία, νοσοκομεία και άλλες υποδομές στη Συρία, και θα ενθαρρύνει τους Τούρκους επιχειρηματίες να ανοίξουν εργοστάσια και επιχειρήσεις για να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Τώρα, λέει ότι θα τους «διώξει την επόμενη ημέρα».
Ενόσω ο ίδιος ο Ερντογάν εστιάζει και εν όψει δεύτερου γύρου στο όραμα του «νέου Αιώνα» και σχεδιάζει να προσευχηθεί την επομένη της προδιαγραφόμενης νίκης του, και ανήμερα της επετείου της Άλωσης, στην Αγία Σοφία, ο Κιλιτσντάρογλου του «επιστρέφει» τις κατηγορίες αναφορικά με με στήριξη της τρομοκρατίας και των γκιουλενιστών.
Ήταν ο Ερντογάν που είχε εκκινήσει συνομιλίες με το PKK, και εκείνος που συνομιλούσε και συνωμοτούσε κατά αξιωματούχων των Ενόπλων Δυνάμεων με το κίνημα του αυτοεξόριστου στην στις ΗΠΑ ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν (τον οποίο η κυβέρνηση Ερντογάν κατηγορεί για την ενορχήστρωση του πραξικοπήματος του 2016), σύμφωνα με τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.
«Δεν θα παραδώσουμε την πατρίδα μας σε αυτούς που ανάλογα με το συμφέρον τους Τούρκους πολίτες τους λένε Κούρδους, μετά τρομοκράτες, μετά FETO [σ.σ. το κίνημα Γκιουλέν]», ανέφερε. «Επιστρέφοντας» επίσης τις κατηγορίες ότι ο ίδιος είναι «δούρειος ίππος» της Δύσης, ο αρχηγός του CHP αναφέρει ακόμη ότι ο Ερντογάν «έχει τεθεί υπό τις προσταγές της Ρωσίας και στέκεται με σκυμμένο το κεφάλι και τα χέρια μαζεμένα μπροστά στον ηγέτη της».
Αμφότερες οι αντίπαλες συμμαχίες δεν σχεδιάζουν μεγάλες προεκλογικές συγκεντρώσεις εν όψει του δεύτερου εκλογικού γύρου. Η κουρδική ψήφος για τον Κιλιτσντάρογλου δεν στάθηκε αρκετή, όμως εκτιμάται ότι ούτε θα μπορούσε και να προσελκύσει τα 2,7 εκατ. ψηφοφόρων του Σινάν Ογάν, που ανεξαρτήτως της όποιας κατεύθυνσης δώσει τελικά ο ίδιος, θεωρείται πως η πλειονότητά τους θα ψηφίσει Ερντογάν.
Διαβάστε επίσης
Η ευκαιρία του Ερντογάν να μετατρέψει τον «Αιώνα της Τουρκίας» σε «Αιώνα Ερντογάν»
Τουρκία: Τι θα κάνει ο Σινάν Ογάν εν όψει δεύτερου γύρου;
Τουρκία: Αβέβαιο το μέλλον των Σύρων προσφύγων με Ερντογάν ή χωρίς
Κιλιτσντάρογλου προς ψηφοφόρους: Μην παραδώσετε τη χώρα στον Ερντογάν