Γιατί η Κίνα θέλει ο Μακρόν να μπει «σφήνα» μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ
Jacques Witt, Pool via AP
Jacques Witt, Pool via AP

Γιατί η Κίνα θέλει ο Μακρόν να μπει «σφήνα» μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ

Ο ηγέτης της Κίνας Σι Τζινπίνγκ είχε ένα σημαντικό μήνυμα για τον Γάλλο Εμανουέλ Μακρόν που επισκέφθηκε τη χώρα της Άπω Ανατολής: Μην αφήσετε την Ευρώπη να παρασυρθεί στο παιχνίδι των ΗΠΑ.

Όπως τονίζει σε δημοσίευμά του το «Politico», το Πεκίνο επιθυμεί να αποφύγει την περαιτέρω υπαγωγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην αμερικανική επιρροή, τη στιγμή που ο Λευκός Οίκος ακολουθεί μια πιο διεκδικητική πολιτική για να αντιμετωπίσει τη γεωπολιτική και στρατιωτική ισχύ της Κίνας.

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει ενισχύσει τη συμμαχία μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ, έχει προκαλέσει αναταραχή στο παγκόσμιο εμπόριο, έχει αναζωογονήσει το ΝΑΤΟ και έχει αναγκάσει τις κυβερνήσεις να εξετάσουν τι άλλο θα μπορούσε να πάει στραβά ξαφνικά στις διεθνείς υποθέσεις.

Όλα αυτά δεν είναι αποδεκτά από το Πεκίνο, που εξακολουθεί να θεωρεί την Ουάσινγκτον ως τη στρατηγική «νέμεσή» του.

Αυτή τη βοήθεια, η Κίνα πέρασε στην αντεπίθεση, ενεργοποιώντας τη γοητεία της. Ο Σι υποδέχθηκε τον Μακρόν στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο μαζί με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

H Φον ντερ Λάιεν, απέρριψε την ιδέα της συνολικής αποσύνδεσης της Ευρώπης από την κινεζική οικονομία. Για το Πεκίνο αυτό αποτελεί μια σημαντική διαφορά σε σχέση με το εχθρικό εμπορικό περιβάλλον που προωθούν οι ΗΠΑ.

Κατά την επίσκεψη Μακρόν στην Κίνα, 36 κινεζικές και γαλλικές επιχειρήσεις υπέγραψαν νέες συμφωνίες συνεργασίας, με τα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης να κάνουν λόγο για «σημάδι μη μειούμενης εμπιστοσύνης των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στην κινεζική αγορά».

Όπως τονίζει το Politico, το Πεκίνο βλέπει τον Μακρόν ως φυσικό εταίρο που θα μπορέσει να βοηθήσει ώστε να αποφευχθεί μια «βουτιά» στις σχέσεις ΕΕ-Κίνας, ειδικά από τη στιγμή που η Άνγκελα Μέρκελ, το προηγούμενο αγαπημένο πρόσωπο του Πεκίνου, δεν είναι πλέον καγκελάριος της Γερμανίας.

Η προθυμία του Μακρόν να συνεργαστεί με οποιονδήποτε -συμπεριλαμβανομένων των επαφών του με τον Πούτιν, πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία- τον έκανε ιδιαίτερα ελκυστικό για το Πεκίνο, το οποίο προσπαθούσε να βρει μια «σφήνα» μεταξύ των ευρωπαϊκών και αμερικανικών στρατηγικών για την Κίνα.

Διαβάστε επίσης:

Ταϊβάν: Έχουν εντοπιστεί 9 κινεζικά πλοία και 71 μαχητικά γύρω από το νησί (vid)

Κοινή δήλωση Σι - Μακρόν για την «επιστροφή της ειρήνης» στην Ουκρανία

Κίνα: Επιστράτευσε το «διαίρει και βασίλευε» στην επίσκεψη Μακρόν - Φον ντερ Λάιεν

Ευρωπαϊκές ασκήσεις ισορροπίας μεταξύ οικονομίας και γεωπολιτικής στην Κίνα