Η Κίνα είναι αυτή τη στιγμή η μοναδική χώρα στον κόσμο που μπορεί να έχει έναν άμεσο και καταλυτικό αντίκτυπο στον πόλεμο στην Ουκρανία, είτε προς τη μία, είτε προς την άλλη κατεύθυνση. Ενώπιον αυτής της παραδοχής, και στο πλαίσιο μίας επίσκεψης που προσπαθεί να «ισορροπήσει» μεταξύ οικονομίας και γεωπολιτικής, οι Εμανουέλ Μακρόν και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επιχειρούν να πείσουν την κινεζική ηγεσία να ασκήσει την επιρροή της στη Ρωσία για να βρεθεί ένας δρόμος προς την ειρήνη -ή τουλάχιστον να αποτρέψουν το ενδεχόμενο αποστολής κινεζικών όπλων στο καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Μακρόν και Φον ντερ Λάιεν επιδιώκουν να επιδείξουν ένα κοινό ευρωπαϊκό μέτωπο έναντι της Κίνας, σε ένα μάλλον ευαίσθητο διπλωματικό εγχείρημα για την πρόεδρο της Κομισιόν δεδομένου ότι η ίδια «κουβαλά» τη φωνή 27 κρατών-μελών σε μία Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν έχει καταλήξει σε κοινή γραμμή για το πώς πρέπει να αντιμετωπίσει την Κίνα.
Η Γαλλία, σε σύμπλευση με τη Γερμανία, στηρίζει θερμά τη διατήρηση και την εξισορρόπηση των εμπορικών δεσμών της Κίνας με την Ευρώπη -γεγονός που αντικατοπτρίζεται καθαρά και στην πολυμελή αντιπροσωπεία επιχειρηματιών που συνοδεύει τον Εμανουέλ Μακρόν στο Πεκίνο-, ενώ στον αντίποδα άλλες χώρες, κυρίως πρώην σοβιετικές δημοκρατίες που ανησυχούν ότι η Ρωσία μπορεί να μην «σταματήσει» στην Ουκρανία, επιζητούν πιο αποφασιστική στάση έναντι της Κίνας.
Για σκληρότερη ευρωπαϊκή στάση έναντι του Πεκίνου πιέζει όλο και περισσότερο και η διακυβέρνηση Μπάιντεν σε περίοδο κατά την οποία οι σινο-αμερικανικές σχέσεις έχουν φθάσει στο ναδίρ -πίεση την οποία εισπράττει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάνοντας μάλιστα την περασμένη εβδομάδα μία πρωτοφανή για τα δικά της δεδομένα επίθεση στην Κίνα.
Εν όψει της επίσκεψής του στο Πεκίνο, ο Γάλλος πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, λέγοντας πως βρίσκονται σε πλήρη συμφωνία αναφορικά με την ανάγκη διαλόγου με την Κίνα ως μέσο άσκησης πίεσης στη Ρωσία, όσο και με τον Αμερικανό ομόλογό του, Τζο Μπάιντεν. Σε ανακοίνωση του Μεγάρου των Ηλυσίων μετά τη συνομιλία Μακρόν-Μπάιντεν αναφέρθηκε ότι οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την κοινή τους προθυμία να καλέσουν την Κίνα να συνδράμει στην επιτάχυνση του τερματισμού του πολέμου και την ανοικοδόμηση βιώσιμης ειρήνης στην περιοχή. Σύμβουλοι του Εμανουέλ Μακρόν την ίδια στιγμή δήλωναν ότι ο Γάλλος πρόεδρος στοχεύει να «σταθεί αποφασιστικά» έναντι του Σι Τζινπίνγκ στο ζήτημα της Ουκρανίας, ακολουθώντας όμως «διαφορετική πορεία» από τη συγκρουσιακή γραμμή που έχουν υιοθετήσει οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Η επίσημη, τριήμερη επίσκεψη Μακρόν ξεκίνησε την Τετάρτη με τον Γάλλο πρόεδρο να προειδοποιεί κατά της αποξένωσης της Κίνας. «Δεν πρέπει να αποσυνδεθούμε, να χωριστούμε από την Κίνα», είπε ο Μακρόν στη γαλλική κοινότητα του Πεκίνου. Ανέφερε πως η Ευρώπη πρέπει να αντισταθεί στη μείωση των εμπορικών και διπλωματικών σχέσεων με την Κίνα, επιδιώκοντας να αντικρούσει κάθε αίσθηση ότι υπάρχει ένα αναπόφευκτο «σπιράλ έντασης» μεταξύ Κίνας και Δύσης.
Ο Μακρόν είπε ότι η διατήρηση του διαλόγου με την Κίνα είναι καθοριστικής σημασίας δεδομένων των στενών σχέσεών της με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ ερωτηθείς σχετικά με τις δυτικές ανησυχίες ότι το Πεκίνο μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο αποστολής όπλων στη Μόσχα, ο Γάλλος πρόεδρος προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε χώρα υποστηρίζει την επιτιθέμενη Ρωσία είναι «συνεργός» στην καταστρατήγηση του Διεθνούς Δικαίου.
Επανερχόμενος στην οικονομία, επισήμανε πως υπάρχει η εντύπωση ότι η αποσύνδεση από την κινεζική οικονομία είναι ήδη σε εξέλιξη και ότι το μόνο ερώτημα που απομένει είναι ο ρυθμός και η ένταση. «Δεν πιστεύω, σε καμία περίπτωση δεν θέλω να πιστεύω, σε αυτό το σενάριο» τόνισε ο Μακρόν, ο οποίος συνοδεύεται στο Πεκίνο από αντιπροσωπεία 60 Γάλλων επιχειρηματιών, συμπεριλαμβανομένων των επικεφαλής της Airbus και της EDF (Électricité de France).
Κατά την επίσημη υποδοχή του σήμερα, Πέμπτη, από τον Σιν Τζινπίνγκ στο Πεκίνο, ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τον Κινέζο πρόεδρο να παρέμβει για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, λέγοντάς του: «Γνωρίζω ότι μπορώ να υπολογίζω σε εσάς για την επαναφορά της Ρωσίας στη λογική και όλων των πλευρών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».
(AP Photo/Ng Han Guan, Pool)
«Η ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία έχει καταφέρει πλήγμα στη [διεθνή] σταθερότητα» δήλωσε ο Μακρόν κατά την επίσημη υποδοχή του από τον Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο, τον οποίο και κάλεσε να πιέσει τη Μόσχα για να συμμορφωθεί με τις διεθνείς συνθήκες κατά της διασποράς των πυρηνικών όπλων, στη σκιά των ρωσικών ανακοινώσεων για τη μεταφορά πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία.
Ο Σι Τζινπίνγκ από πλευράς του ανέφερε ότι Κίνα και Γαλλία έχουν την ικανότητα και την ευθύνη να υπερβούν τις «διαφορές» και τους «περιορισμούς», καθώς ο κόσμος υφίσταται ιστορικές αλλαγές, βάσει των όσων μετέδωσε το κινεζικό CCTV.
Ο Γάλλος πρόεδρος έφθασε στο Πεκίνο πριν από την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την οποία ο ίδιος κάλεσε να τον συνοδεύσει για να ακουστεί στο Πεκίνο μία ηχηρή «ενιαία ευρωπαϊκή φωνή». Η υποδοχή που θα επιφυλαχθεί στην πρόεδρο της Κομισιόν δεν αναμένεται, ωστόσο, εξίσου θερμή, καθώς το Πεκίνο εξοργίστηκε με την πρόσφατη ομιλία της αναφορικά με τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές της Κίνας και τη σύμπλευση και φιλία του Σι Τζινπίνγκ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ενώπιον think-tank των Βρυξελλών, η πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να είναι πιο «τολμηρή» απέναντι στην Κίνα, «δείχνοντας» σε μία πιο μετριοπαθή εκδοχή της ιδέας των ΗΠΑ για αποσύνδεση από τον κινεζικό γίγαντα, στο πλαίσιο της οποίας η Ευρώπη θα μιλά πιο σκληρά στο πεδίο της διπλωματίας, θα διαφοροποιεί τις εμπορικές πηγές της και θα προστατεύει το εμπόριο και την τεχνολογία της.
Σε κάθε περίπτωση, και παρά τους υψηλούς τόνους της ομιλίας, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισήμανε πως είναι προς το συμφέρον της ΕΕ να διατηρήσει ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας με το Πεκίνο. «Δεν πρέπει να αποκοπούμε από την Κίνα, όμως οφείλουμε να μειώσουμε τους κινδύνους», υπογράμμισε.
Η τριμερής συνάντηση των Σι Τζινπίνγκ, Εμανουέλ Μακρόν και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι προγραμματισμένη για το απόγευμα της Πέμπτης και μετά το πέρας αυτής η πρόεδρος της Κομισιόν θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.
Διαβάστε επίσης
Σι: Έχουμε ευθύνη να υπερβούμε τις «διαφορές» - Μακρόν: Περιμένουμε να συνετίσετε τη Ρωσία
Κίνα: Οι σχέσεις Κίνας και ΕΕ επανήλθαν γρήγορα
Η γαλλική επιχειρηματική κοινότητα χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες του Μακρόν στο Πεκίνο