Ως μια ιστορία δύο παράλληλων επισκέψεων, με εξόφθαλμα διαφορετική μεταχείριση που έκανε την απόφαση Μακρόν - φον ντερ Λάιεν να επιδείξουν κοινό ευρωπαϊκό μέτωπο στο Πεκίνο να αποτύχει στην πράξη περιγράφει το Politico την επίσκεψη του Προέδρου της Γαλλίας και της Προέδρου της Κομισιόν στην Κίνα.
Όπως επισημαίνεται από το σχετικό ρεπορτάζ, o Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έτυχε υποδοχής με κόκκινο χαλί, στρατιωτικά αγήματα και επισημότητα. Όταν το αεροπλάνο του Μακρόν προσγειώθηκε, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας τον καλωσόρισε προσωπικά. Αντιθέτως, όταν έφτασε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την πήρε ο υπουργός Οικολογίας - στην κανονική έξοδο των επιβατών.
«Ήταν ένα μοτίβο που επαναλήφθηκε ξανά και ξανά την Τετάρτη και την Πέμπτη, καθώς η Κίνα προσπάθησε να παίξει το «διαίρει και βασίλευε» με τους δύο ηγέτες, οι οποίοι είχαν συνεργαστεί κατά την επίσκεψη για να προσπαθήσουν να παρουσιάσουν ένα ενιαίο ευρωπαϊκό μέτωπο.»
Ενώ τα κρατικά μέσα ενημέρωσης διατυμπάνιζαν τη σινογαλλική σχέση, τα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης δαιμονοποιούσαν τη φον ντερ Λάιεν ως αμερικανική μαριονέτα.
Η διάκριση καταδεικνύει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στην αντιμετώπιση της Κίνας. Τα 27 μέλη της ΕΕ έχουν μια σειρά από απόψεις σχετικά με τον τρόπο προσέγγισης της Κίνας - και το Πεκίνο το γνωρίζει αυτό. Και στην περίπτωση του Μακρόν και της φον ντερ Λάιεν, το Πεκίνο βλέπει μεγαλύτερη ευκαιρία να εξελίξει τις σχέσεις με τον Γάλλο ηγέτη, καθιστώντας το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ σε κάπως υποδεέστερη θέση.
«Το ταξίδι του Μακρόν στην Κίνα έρχεται με την προσδοκία ότι η Κίνα θα δώσει ώθηση στη Γαλλία ... αλλά φέρνοντας μαζί του τη φον ντερ Λάιεν, φαίνεται ότι ο Μακρόν στερείται ειλικρίνειας», έγραφε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε από μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που συνδέεται με το υπουργείο Άμυνας.
Μάλιστα την περιγράφει ως μια «φιλοαμερικανίδα που ξεπουλάει την Ευρώπη για να επωφεληθούν οι ΗΠΑ, η οποία δεν φείδεται προσπαθειών για να ωθήσει την Ευρώπη κατά της Ρωσίας. Κατάφερε να φτάσει στην Κίνα μόνο δια της προσκολλήσεως της στον Μακρόν".
Αλλά δεν ήταν μόνο οι Κινέζοι σχολιαστές που εκμεταλλεύτηκαν τις επισκέψεις διαφορετικών «ταχυτήτων» Μακρόν - φον ντερ Λάιεν στην Κίνα.
Λίγες ώρες μετά την προσγείωσή του στην Κίνα την Τετάρτη, ο Γάλλος πρόεδρος είχε ήδη πάρει αποστάσεις από την κεντρική ομιλία της φον ντερ Λάιεν την περασμένη εβδομάδα. Ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με τον Τύπο, ο Μακρόν αρνήθηκε να σχολιάσει την ομιλία και αντ' αυτού δήλωσε ότι η ΕΕ «έχει μια στρατηγική που έχει καθοριστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο- αυτή η στρατηγική είναι σαφής και καθορισμένη και αυτή είναι η αναφορά μας».