Εκείνο το κοκαλιάρικο πιτσιρίκι που έφτασε στις Η.Π.Α. το καλοκαίρι του 2013 θύμισε σε πολλούς το σουλούπι του ήδη σταρ και αναγνωρισμένου σκόρερ, Κέβιν Ντουράντ. Το ταλέντο, βεβαίως, δεν ήταν το ίδιο ή, τουλάχιστον, ήταν και είναι διαφορετικό. Εκτοτε, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο γέμισε μούσκουλα που τον κάνουν να ξεχωρίζει. Ωστόσο, στα δύο τελευταία ματς των Μπακς έμοιαζε με... Ντουράντ και μάλιστα κόντρα στον «KD». Ο «Αντέτο» οδήγησε το Μιλγουόκι στη μαθηματική εξασφάλιση της παρουσίας στα πλέι οφς, με δύο νίκες επί του Μπρούκλιν, στις οποίες σκόραρε 49 και 36 πόντους αντίστοιχα!
Στο πρώτο ματς οι Νετς επέλεξαν να μην δώσουν βοήθειες στο μαρκάρισμα του MVP των δύο τελευταίων σεζόν και το πλήρωσαν. Στο δεύτερο, ο «Giannis» ήταν μεν άστοχος (7/18 δίποντα και 4/12 τρίποντα), όμως σημασία, όπως όλη τη χρονιά για τα «Ελάφια» έχουν τα σημεία που αγωνίζεται και, επίσης, η πιο προσηλωμένη διάθεσή του για δημιουργία. Ο 26χρονος σταρ μετρά φέτος μ.ό. 5,9 ασίστ, που αποτελεί ισοφάριση της κορυφαίας επίδοσης της καριέρας του, από το 2018 – 2019.
Ο Αντετοκούνμπο δεν έγινε μεν ποτέ ο «καθαρός» πλέι μέικερ που οραματίστηκε ο πρώην προπονητής του, Τζέισον Κιντ, αλλά η οργάνωση από τα χέρια του είναι καθοριστική για την ομάδα του. Παρότι φέτος, στοχευμένα η μπάλα περνάει λιγότερο από τα χέρια του. Τη φετινή σεζόν ακουμπά την πορτοκαλί «θεά» 71,1 φορές σε κάθε αγώνα, αρκετά λιγότερες από τις 81,1 περσινές και τις 82,5 του 2018 – 2019. Η ανοδική τιμή στις ασίστ του, πάντως, όπως αναδεικνύει η ιστοσελίδα BrewHoop, οφείλεται στο ότι θα ψάξει τον ελεύθερο συμπαίκτη στο διπλό μαρκάρισμα και, κυρίως, πασάρει πιο γρήγορα, δίχως να χρειαστεί να πέσει πάνω στον «τοίχο» των αντιπάλων, όμως συμβαίνει συνήθως στα πλέι οφς.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχει μειώσει τα επιθετικά φάουλ από τα 1,03 ανά ματς, πέρσι, σε 0.86 φέτος. Οι διεισδύσεις του μοιάζουν πιο αποδοτικές, για δύο λόγους. Αρχικά επειδή στα 11,8 ντράιβ σε κάθε παιχνίδι μοιράζει 1,2 ασίστ και σκοράρει 8,7 πόντους με 73,6% στα σουτ εντός ρακέτας! Πέρσι κατέγραφε αντίστοιχα 7,1 πόντους και 67,1%. Και κατά δεύτερον επειδή στην τρέχουσα regular season είναι αποδοτικότερος σε παιχνίδι «απομόνωσης» μετρώντας 1,1 πόντο ανά κατοχή με έναν αντίπαλο, ενώ πέρσι είχε 0,90π..
Την ίδια στιγμή, το αγαπημένο του τέμπο στο ανοικτό γήπεδο και τα αθλητικά προσόντα τού επιτρέπουν να είναι για δεύτερη διαδοχική σεζόν κορυφαίος σκόρερ του ΝΒΑ στο transition (στον πρωτεύοντα ή δευτερεύοντα αιφνιδιασμό), με συνολικά 260 πόντους. Χάρη σε αυτό, οι Μπακς είναι πρώτοι σε ποσοστό πόντων, με 19,8% του σκοραρίσματός τους στο ελεύθερο γήπεδο. Οι δύο κόντρες με τον Ντουράντ έδειξαν ότι ο Αντετοκούνμπο μπορεί να διατηρήσει τη «στάμπα» του ηγέτη σε μεγάλα ματς και εναντίον άλλων σταρ, με το αρκετά σύνθετο παιχνίδι του που συχνά δεν αποτυπώνεται στο παρκέ.
Με τον νεοφερμένο Τζρου Χόλιντεϊ και τον Κρις Μίντλτον να βοηθούν αντιστοίχως στη δημιουργία, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο όχι μόνο μπορεί να πασάρει πιο προσηλωμένα, αλλά και να βελτιώνει και σημαντικές αδυναμίες του παιχνιδιού του. Στη σεζόν έδειξε ότι δεν φοβάται πια τη γραμμή των βολών (68,5% φέτος, μετά το 63,3% του 2019 – 2020) και σουτάρει και πιο αποφασισμένα και για τρίποντο. Το σουτ πίσω από τα 7,25μ. ήταν στοιχείο που οι αντίπαλοι εκμεταλλεύονταν, δίνοντάς του πολύ χώρο μακριά από τι καλάθι.
Φέτος, ωστόσο, σουτάρει με ποσοστό 31,4%, ανεβασμένο από το 25,5% το 2018 – 2019 και θέλει να παίρνει τον χρόνο του. Τα αναλυτικά και πιο εξειδικευμένα στατιστικά δείχνουν πως καταγράφει 33,1% σε σουτ έπειτα από ντρίμπλα. Μάλιστα, έχει 29/75 (38,7%) μετά από 3-6 ντρίμπλες και 12/29 (41,4%) έπειτα από επτά! Αντίθετα, μετρά μόλις 21,9% όταν προλαβαίνει να κάνει μόνο 0-2 ντρίμπλες... Δείχνει να κερδίζει ολοένα και περισσότερο σεβασμό από τις αντίπαλες άμυνες. Τα πλει οφς, βεβαίως, θα δείξουν την πραγματική πρόοδο.