Του Αλέξανδρου Σκούρα
Τα κύρια πορίσματα των εκλογών ήταν δύο, η καθαρή νίκη - δικαίωση του Κυριάκου Μητσοτάκη και το πολύ αξιοπρεπές αποτέλεσμα (31,5%) του ΣΥΡΙΖΑ. Ανάμεσα στους νεοδημοκράτες, πέρα από τον ενθουσιασμό για την αυτοδυναμία, επικρατεί εύλογη ανησυχία για τα ισχυρά ποσοστά του Αλέξη Τσίπρα. Στον ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί σχετική ηρεμία καθώς απέφυγε το εκλογικό βατερλό που προδιέγραφαν οι δημοσκοπήσεις και τα πρώτα exit poll.
Το υψηλό ποσοστό που συγκέντρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ είναι άξιο περισσότερης διερεύνησης καθώς από τα αίτιά του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η εξέλιξη της κεντροαριστεράς. Αν το 31,5% ήρθε επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κατακτήσει τον πολιτικό χώρο αριστερά της ΝΔ, αυτό σημαίνει ότι αφενός ο κ. Τσίπρας θα παραμείνει στη θέση του ως ισχυρός αντίπαλος του νέου πρωθυπουργού αλλά και ότι η αποδυνάμωση του ΚΙΝΑΛ είναι θέμα χρόνου.
Αν το ποσοστό αυτό οφείλεται σε κάτι διαφορετικό, η θεώρηση πως ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε για να μείνει στο επίκεντρο της κεντροαριστεράς ίσως και να είναι εσφαλμένη. Μία διαφορετική εξήγηση για την αύξηση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ δίνει ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Επιστημών της Εκπαίδευσης και της Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία του Πανεπιστημίου Πατρών, Νικόλαος Τσέλιος, που σε ανάρτησή του σε δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο αναφέρει ότι “τα 2 αξιοσημείωτα /εκπλήξεις των χθεσινών εκλογών ήταν ξεκάθαρα το ότι η ΧΑ έμεινε εκτός Βουλής και το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έσπασε καθαρά το φράγμα του 30%... Η ασφαλής και λογική προσέγγιση για τη ΝΔ για να περάσει το 37-37.5 (που θα έδινε σε γενικές γραμμές αυτοδυναμία) ήταν να σκουπίσει τα κόμματα στα δεξιά της με αποτέλεσμα να πιέσει και τη ΧΑ και το Βελόπουλο. Όταν αυτό φάνηκε να επιτυγχάνεται (και δημοσκοπικά αποτυπωνόταν στο να πατάει η ΝΔ στο 40 ενώ η διαφορά να εκτοξεύεται σε στρατοσφαιρικά επίπεδα την Πέμπτη, Παρασκευή), «ενεργοποίησε» το δεύτερο μεγάλο πόλο, δηλαδή το ΣΥΡΙΖΑ, συμπαρασύροντας τον προς αφύσικο για την πραγματική του σημερινή πολιτική επιρροή αποτέλεσμα. Αυτό είναι πλήρως εξηγήσιμο από κατανομές Pareto (ή γενικότερα νόμου-δύναμης) όπου η έντονη μεταβολή στην τιμή μιας μεταβλητής προκαλεί αναπόδραστα μεταβολές και σε άλλη /άλλες. Μέσα από αυτή εξηγούνται διάφορα φαινόμενα όπως πχ η κατανομή του μεγέθους των πόλεων σε μια χώρα.”
Σε απλά λόγια, ο κ. Τσέλιος ισχυρίζεται ότι ένα μέρος του εκλογικού κοινού θορυβήθηκε από τα υψηλά ποσοστά και τη μεγάλη διαφορά που είχε ο κ. Μητσοτάκης στις δημοσκοπήσεις κατά τις τελευταίες πριν τις εκλογές, και ως αντίδραση έσπευσε να ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ. Η αντίδραση αυτή, είτε προήλθε από ψηφοφόρους άλλων κομμάτων είτε από ανθρώπους που σκόπευαν να επισκεφθούν κάποια παραλία και τελικά άλλαξαν γνώμη, δεν πρέπει να συγχέεται με θετική ψήφο εμπιστοσύνης στον κ. Τσίπρα. Αντίθετα, η επιτυχημένη (σχετικά) πορεία του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, ενδέχεται να προκλήθηκε από την απρόσμενα επιτυχή πορεία της Νέας Δημοκρατίας.
Αν ισχύει τελικά κάτι τέτοιο, η ανακούφιση και η ηρεμία που πιθανότατα αισθάνονται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να στηρίζεται σε σαθρά θεμέλια. Οι επόμενοι μήνες θα μας δώσουν αρκετή τροφή, τόσο πολιτική όσο και δημοσκοπική, προκειμένου να συμπεράνουμε τι τελικά ισχύει.