Για τους περισσότερους ο όρος «blockchain» δημιουργεί συνειρμικά συσχετισμούς που αφορούν τα κρυπτονομίσματα, το Bitcoin, το Ethereum και το Mining. Ενώ το Bitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα είναι αναμφισβήτητα η αιτία που έστρεψε τους προβολείς στην τεχνολογία του blockchain, οι πιθανές εφαρμογές του μάς είναι ακόμα εν πολλοίς άγνωστες, αφού μόλις έχουμε αρχίσει να τις ψηλαφούμε.
Τι είναι το blockchain
Καταρχήν αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι τα κρυπτονομίσματα χρησιμοποιούν το blockchain για να «υπάρχουν».
Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μια επαναστατική τεχνολογία που επιτρέπει την αποθήκευση πληροφοριών με τέτοιο τρόπο ώστε κανένα από τα συναλλασσόμενα μέρη να μην μπορεί να αμφισβητήσει, τροποποιήσει ή διαγράψει πληροφορίες που έχουν καταγραφεί στην «αλυσίδα».
Από την άλλη μεριά, το bitcoin είναι ένα αποκεντρωμένο ψηφιακό νόμισμα ή σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών peer-to-peer, όπου οι χρήστες μπορούν να μεταφέρουν ανώνυμα bitcoins χωρίς την παρέμβαση τρίτης αρχής (όπως τράπεζες ή κυβερνήσεις).
Κάθε μπλοκ (σ.σ. συναλλαγή) κληρονομεί σιωπηρά πληροφορίες για όλα τα προηγούμενα μπλοκ στην αλυσίδα. Εάν κάποιος προσπαθήσει να αλλάξει τα δεδομένα σε ένα προηγούμενο μπλοκ, όλα τα επόμενα θα επανυπολογιστούν εκ νέου.
Με άλλα λόγια ένα ενδεχόμενο «χακάρισμα», παύει να είναι τέτοιο αφού καθίσταται ορατό από όλους τους συναλλασσόμενους.
Ένας καλός τρόπος οπτικοποίησης αυτής της διαδικασίας είναι να σκεφτούμε τον… εαυτό μας. Κάθε άνθρωπος φέρει τα γενετικά ίχνη ολόκληρου του οικογενειακού του δέντρου. Για να υπάρξουμε, προηγήθηκε η ύπαρξη των γονέων μας και η ύπαρξη των γονέων τους κ.ό.κ, μέχρι η αλυσίδα να φτάσει σε μια από τις περιβόητες «επτά κόρες της Εύας».
Εάν κάποιος αλλάξει τα δεδομένα σε ένα γενετικό μπλοκ, ολόκληρη η αλυσίδα πρέπει να αναδημιουργηθεί από το σημείο αυτό και μετά. Έτσι, η νέα έκδοση του «εαυτού» μας δεν θα έμοιαζε καθόλου με αυτή που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στον καθρέφτη.
Και μετά το bitcoin, τι;
Η αλήθεια είναι ότι ακόμα δεν έχουμε κατανοήσει σε πλήρη βαθμό το εύρος και βάθος των αλλαγών που φέρνει το blockchain. Αυτό, όμως, που οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν είναι ότι εκτός από τα κρυπτονομίσματα και το Bitcoin, η εν λόγω τεχνολογία θα βρει εφαρμογή σε τομείς όπως το χρηματοπιστωτικό σύστημα, η διαχείριση ενέργειας, οι υπηρεσίες υγείας και η εφοδιαστική αλυσίδα.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι μέσα στο 2021 οι επιχειρήσεις αναμένεται να δαπανήσουν περίπου 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια για λύσεις blockchain, ποσό που συνιστά αύξηση άνω του 50% σε σύγκριση με το 2020.
Και ας μην μας διαφεύγει το εξής. Με το Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT) να εισβάλει όλο και περισσότερο στην καθημερινή ζωή, καθίσταται εξαιρετικά σημαντικό να έχουμε «απαραβίαστα» μητρώα επικοινωνίας, προκειμένου να αποτρέπονται επιθέσεις στο δίκτυο (π.χ. μέσω πλαστογράφησης της ταυτότητας ενός αντικειμένου ή μιας ομάδας συσκευών).
Ένα μητρώο που βασίζεται στην τεχνολογία blockchain θα μπορούσε πιθανόν να αποτελούσε την απάντηση σε αυτό το πρόβλημα, που θα γίνει ακόμα πιο πιεστικό τα επόμενα χρόνια.