Matrix ή παράθυρο επικοινωνίας με τον κόσμο και συνέχισης μιας κάποιας κανονικότητας; Όπως και να το δει κανείς, αποδεικνύεται πως το Διαδίκτυο μοιάζει να «χτίστηκε» για την εποχή του κορονοϊού, αφού το πρώτο τρίμηνο του 2020 η ψηφιακή κίνηση αυξήθηκε κατά περίπου 25% -30% σε πολλές μεγάλες πόλεις της Γης, επιτρέποντας σε εκατομμύρια ανθρώπους να εργάζονται, να «πηγαίνουν» στο σχολείο, να ψωνίζουν, να ψυχαγωγούνται και εντέλει να κρατήσουν επαφή με τον έξω κόσμο. Έστω και αν το «έξω» ισοδυναμεί στην τραγική αυτή συγκυρία με κατ΄ οίκον περιορισμό.
Τα στοιχεία προέρχονται από την Cloudflare, αμερικανική εταιρεία που παρέχει δικτυακές υποδομές σε επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο, και δείχνουν ότι το Διαδίκτυο όχι μόνο χτίστηκε για να συνεχιστεί η ζωή εν οίκω κατά την πανδημία του κορονοϊού, αλλά άντεξε και την μεγαλύτερη πρόκληση της ιστορίας του. Γιατί μια απότομη αύξηση της διαδικτυακής κίνησης της τάξης του 30%, μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου, συνιστά γεγονός που αναμφισβήτητα δοκιμάζει τις αντοχές των ψηφιακών υποδομών.
Πώς λοιπόν το διαδίκτυο αντιμετωπίζει την πιο ξαφνική έκρηξη χρήσης στην ιστορία του; Με επάρκεια και ορισμένες κατανοητές ενδείξεις καταπόνησης, σύμφωνα με την Cloudfrare: Iστότοποι που αργούν να φορτωθούν, βιντεοκλήσεις που κάποιες φορές «πέφτουν» και σχετική επιβράδυνση στην ταχύτητα απόκρισης, σε ορισμένες περιπτώσεις. «Λόξιγκας», δεδομένου του όγκου της «τροφής» που καλούνται να διαχειριστούν οι πάροχοι.
Η πρώτη διαφορά που εντοπίζει η Cloudflare μεταξύ της προ και της μετά κρονοϊού εποχής, είναι στο πότε χρησιμοποιούν οι άνθρωποι το Διαδίκτυο. Το μέγιστο της χρήσης δεν είναι πλέον μετά τις 7.30 το απόγευμα, αλλά λίγο πριν από το μεσημεριανό φαγητό. Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά μια πιθανότητα είναι ότι το μεσημέρι λαμβάνουν χώρα οι περισσότερες εικονικές συναντήσεις και τα online μαθήματα.
Η Cloudflare δεν εξέτασε, φυσικά, στοιχεία από όλες τις πόλεις του κόσμου, αλλά από βασικούς μεγάλους κόμβους, σε περιοχές που χτυπήθηκαν από τον κορονοϊό. Συγκεκριμένα, το ραντάρ της εταιρείας εντόπισε αύξηση της διαδικτυακής κίνησης κατά 33,81% στη Νέα Υόρκη, 35,45% στο Λος Άντζελες, 22,56% Λονδίνο, 22,7% στο Παρίσι και σχεδόν 40% στις πόλεις της Βόρειας Ιταλίας.
Αναλυτικά τα στοιχεία της Cloudflare από συνολικά 14 πόλεις στον κόσμο είναι διαθέσιμα εδώ.
Επίσης ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι τεχνολογικοί κολοσσοί τρέχουν άμεσα έργα αναβάθμισης των υποδομών τους, τα οποία είχαν προγραμματίσει για τα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με τη Cloudflare, αποδεικνύεται ότι ο κορονοϊός αντί να γονατίσει το Διαδίκτυο εξελίσσεται σε ευκαιρία για την ταχύτερη επέκτασή του εδώ και χρόνια. Φέρνει, μάλιστα, ως παράδειγμα την Equinix, εταιρεία που διαθέτει 200 data centers, πολλά από τα οποία σπεύδει αν αναβαθμίσει.
Όσον αφορά τη ζήτηση υπηρεσιών, τα εργαλεία βιντεοκλήσεων έχουν την τιμητική τους, καθώς έχουν καταστεί ο ομφάλιος λώρος επικοινωνίας μεταξύ οικογενειών, φίλων και συνεργατών, σε όλο τον κόσμο.