Η ρατσιστική βία που δέχθηκαν οι Αφροαμερικανοί και η διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους «χτυπούν» σαν γροθιά τον μήνα Φεβρουάριο, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως «Μήνας Αφροαμερικανικής Παράδοσης». Υπενθυμίζοντάς μας την ύπαρξη ρατσιστικών συμπεριφορών, σήμερα, απέναντι σε διάφορες ομάδες, ακόμη και στα κράτη του δυτικού κόσμου. Αποδεικνύοντας ότι (σ.σ ο ρατσισμός) δεν έχει εκλείψει, σε συνάρτηση και με τα περιστατικά κάθε είδους βίας που καταγράφονται στην κοινωνία.
Η ιστορία για τον «Μήνα Αφροαμερικναικής Παράδοσης» πάει χρόνια πίσω. Η χρονολογία είναι το 1926, ο τόπος η Αμερική, οι εμπλεκόμενοι ο ιστορικός Κάρτερ Γ. Γούντσον και η Ένωση Μελετών για τον βίο και την ιστορία των Αφροαμερικανών, οι οποίοι αποφάσισαν να κηρύξουν τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου ως «Εβδομάδα Νέγρικης Ιστορίας (Negro History Week)». Ως ένα χρονικό διάστημα κατά το οποίο υπενθυμίζονταν οι δυσκολίες που είχαν αντιμετωπίσει οι Αφροαμερικανοί με σκοπό την αντιμετώπιση των φυλετικών διακρίσεων.
Γι' αυτό και η επιλογή του παραπάνω χρονικού διαστήματος (σ.σ δεύτερη εβδομάδα Φεβρουαρίου) είχε τη σημασία της, καθότι οι γενέθλιες επετείους των Αβραάμ Λίνκολν (1809-1865) και Φρέντερικ Ντάγκλας (1818-1895), το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου. Είχε προηγηθεί (1/2/1865), επί προεδρίας Αβραάμ Λίνκολν, η θέσπιση 13ης Τροπολογίας βάσει της οποίας ορίστηκε η κατάργηση της δουλείας.
Εις μνήμην του αγώνα του Αφροαμερικανών η «Εβδομάδα Νέγρικης Ιστορίας» καθιερώθηκε σε ετήσια βάση. Ενώ, για την αλλαγή της χρονικής διάρκειας από εβδομάδα σε μήνα, καταλυτικό ρόλο διαδραμάτισαν οι δολοφονίες των Μάλκομ Χ το 1965 και του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ το 1968. Κατόπιν αυτών, προτάθηκαν εορτασμοί μεγαλύτερης διάρκειας, οι οποίοι και έγιναν δεκτοί από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζέραλντ Φορντ. Ο τελευταίος αναγνώρισε ολόκληρο τον Φεβρουάριο ως μήνα της Ιστορίας των Μαύρων.
Ένα Σταφύλι στον Ήλιο / A Raisin in the Sun
Δημιουργήματα της Τέχνης αποτυπώνουν τον αγώνα των Αφροαμερικανών, μεταξύ αυτών η ταινία «Ένα Σταφύλι στον Ήλιο/A Raisin in the Sun» (1961) του Ντάνιελ Πέτρι. Η υπόθεση εκτυλίσσεται το 1960 στο Σικάγο, όπου μια οικογένεια Αφροαμερικανών πασχίζει να επιβιώσει στριμωγμένη σε ένα φτωχικό διαμέρισμα. «Ανάσα» τους φαίνεται να είναι μια επιταγή 10.000 δολαρίων που πρόκειται να εισπράξουν από μια ασφαλιστική εταιρεία.
Μόνο που, τα χρήματα δεν αρκούν για τα όνειρα που έχει καθένας τους για το μέλλον.
Η υπόθεση της ταινίας βασίζεται στο ομώνυμο θεατρικό έργο της Λορέιν Χάνσμπερι, της πρώτης Αφροαμερικανίδας γυναίκας της οποίας έργο ανέβηκε στο Μπροντγουέι.
Οι πρωταγωνιστές, Σίντνεϊ Πουατιέ και Κλόντια ΜακΝιλ, προτάθηκαν για Χρυσή Σφαίρα για τις ερμηνείες τους στην ταινία. Το 2005 η ταινία επιλέχθηκε από το Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, ως εξαιρετικής σημασίας «πολιτισμικά, ιστορικά, και αισθητικά».
Πηγή: Ελληνοαμερικάνικη Ένωση
Η ταινία θα προβληθεί στην Ελληνοαμερικανική Ένωση με αφορμή τον «Μήνα Αφροαμερικανικής Παράδοσης», και σε συνεργασία με τη Mooviereel και το «Petit Plan: Κινηματογράφος για Εφήβους».
Η προβολή θα γίνει την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου (19.00) στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση, με ελεύθερη είσοδο. Την ταινία προλογίζει ο Ζερόμ Καλουτά, τραγουδιστής, μουσικός και ηθοποιός. Η μουσική του συνδυάζει τις Αφροευρωπαϊκές επιρροές του με funk, soul, reggae και disco.
Θέατρο Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, Μασσαλίας 22, 10680, Αθήνα. Είσοδος ελεύθερη
Κεντρική φωτογραφία: Στιγμιότυπο από την ταινία «Ένα Σταφύλι στον Ήλιο/A Raisin in the Sun». Πηγή: Ελληνοαμερικανική Ένωση