Μαντάμα Μπαττερφλάι, γκαλά όπερας, κλασική, ροκ, τζαζ και ηλεκτρονική μουσική στο Ηρώδειο
Φωτ.: Θωμάς Δασκαλάκης. Πηγή φωτ.: Facebook / Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου
Φωτ.: Θωμάς Δασκαλάκης. Πηγή φωτ.: Facebook / Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου
Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Μαντάμα Μπαττερφλάι, γκαλά όπερας, κλασική, ροκ, τζαζ και ηλεκτρονική μουσική στο Ηρώδειο

Όπερα, θέατρο και μουσική σχεδόν κάθε είδους –κλασική, ροκ, τζαζ– περιλαμβάνει το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου για το Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Συνολικά, 25 παραγωγές με κορυφαίους Έλληνες και παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνες θα «διαμορφώσουν» το ρωμαϊκό ωδείο με το δικό τους, κάθε φορά, καλλιτεχνικό χρωματισμό, γεμίζοντας τις βραδιές μας με τέχνη και πολιτισμό από την 1η Ιουνίου έως τις 4 Αυγούστου –διάστημα κατά το οποίο οι παραγωγές του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν στο Ηρώδειο.

Η εφετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου ρίχνει αυλαία στις 26 Αυγούστου. Εκτός του Ηρωδείου, οι παραγωγές του (συνολικά 70) θα εκτελεστούν στους χώρους Πειραιώς 260, Εθνικό Θέατρο, Ωδείο Αθηνών, Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου και Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, όπως είχαμε αναφέρει στο σημείωμά μας Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2023: Ελευθερία και εξωστρέφεια για τους άξονες που διατρέχουν τον καλλιτεχνικό προγραμματισμό του.

Το Φεστιβάλ σηκώνει αυλαία στο Ηρώδειο, την 1η Ιουνίου, με την παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής «Μαντάμα Μπατερφλάι» του Τζάκομο Πουτσίνι, σε σκηνοθεσία του Γάλλου σκηνοθέτη και καλλιτεχνικού διευθυντή του παρισινού Théâtre du Châtelet, Ολιβιέ Πυ, και μουσική διεύθυνση Βασίλη Χριστόπουλου.

Η «γιαπωνέζικη τραγωδία» του Πουτσίνι, η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε στη Σκάλα του Μιλάνου το 1904, εξιστορεί τον έρωτα της 15χρονης γκέισας Τσο-Τσο-Σαν για τον Μπέντζαμιν Φράνκλιν Πίνκερτον, υποπλοίαρχο του Ναυτικού των ΗΠΑ. Τον ξεχωριστό «σφυγμό» του οπερατικού έργου δίνουν τα ιδιαίτερα στοιχεία από την ιαπωνική μουσική παράδοση, οι κλιμακώσεις, οι ποιότητες μουσικής δωματίου αλλά και τα ξεσπάσματα με το σύνολο της ορχήστρας.

Εικαστικό Μαντάμα Μπαττερφλάι. Πηγή φωτ.: ΕΛΣ

Η όπερα επαναλαμβάνεται στις 4, 7 και 10 Ιουνίου, και δεν είναι η μόνη παραγωγή της ΕΛΣ που παρουσιάζεται στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Τον Ιούλιο (26, 27, 29, 30), η επιτυχημένη παραγωγή του «Ναμπούκο» του Τζουζέπε Βέρντι, του 2018, αναβιώνει στο ρωμαϊκό ωδείο σε μουσική διεύθυνση Πάολο Καρινιάνι και σκηνοθεσία Λέο Μουσκάτο. Η υπόθεση αφορά στην αιχμαλωσία των Εβραίων από τον βασιλιά της Βαβυλώνας, Ναβουχοδονόσορα.

Η Μαρία Κάλλας δεν θα μπορούσε να λείπει από τον προγραμματισμό του Φεστιβάλ. Στο πλαίσιο της κήρυξης, του 2023, από την UNESCO ως Έτος Μαρίας Κάλλας, και της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννηση της κορυφαίας υψιφώνου του 20ου αιώνα, πραγματοποιείται (17/6) γκαλά όπερας με άριες και ντουέτα από δημοφιλείς όπερες που σφράγισε με τη φωνή της η Μαρία Κάλλας.

Το γκαλά διοργανώνεται από τον Ελληνικό Σύλλογο Μαρία Κάλλας, ερμηνεύουν ο διεθνούς φήμης τενόρος Ρομπέρτο Αλάνια και η διάσημη σοπράνο Αλεξάντρα Κούζακ, συμμετέχει η Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Νάιντεν Τόντοροφ, διευθυντή της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Σόφιας. Όσο για τα έσοδα της εκδήλωσης, θα διατεθούν για την ολοκλήρωση του Μουσείου «Μαρία Κάλλας», που θα είναι αφιερωμένο στην εμβληματική ντίβα.

Η Μαρία Κάλλας στην άκρη της σκηνής, μετά από μια παράσταση. Άγνωστη ημερομηνία και τοποθεσία. Πηγη φωτ.: ΑP

Αναφορικά με τον κύκλο συναυλιών κλασικής μουσικής, θα δοθούν πέντε συνολικά συναυλίες. Η Γερμανίδα δεξιοτέχνις του βιολιού, Άνε-Ζοφί Μούτερ, συμπράττει (12/6) με ένα σύνολο εγχόρδων που απαρτίζεται από υπότροφους της ιδρύματός της, σε ένα πρόγραμμα που αποτελείται από έργα των Βιβάλντι, Μπαχ, Πρεβέν και Μπολόν ντε Σεν-Ζορζ.

O σταρ του πόντιουμ, Θεόδωρος Κουρεντζής διευθύνει (15/6) την ορχήστρα Utopia –ένα διεθνές σύνολο αποτελούμενο από κορυφαίους σολίστες του κόσμου– για την «Τρίτη συμφωνία» του Μάλερ. Γραμμένη τα καλοκαίρια του 1895 και του 1896, η «Τρίτη συμφωνία» είναι ο μέγας ύμνος του Μάλερ στη φύση.

Η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής (21/6) τιμάται κάθε χρόνο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, με μία συναυλία ελευθέρας εισόδου. Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ θα ερμηνεύσει έργα Σεν-Σανς, Πεκού και Σαββόπουλου, καθώς και δύο ορχηστρικές σουίτες από την «Κάρμεν» του Μπιζέ. Διευθύνει ο Διονύσιος Δερβής-Μπουρνιάς.

Ο κύκλος κλασικής μουσικής ολοκληρώνεται με δύο συναυλίες της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Στις 29 Ιουνίου με το «Ρέκβιεμ» (29/6) του Τζουζέπε Βέρντι, υπό τη διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού, με τη συμμετοχή των Χορωδιών της ΕΡΤ, του Δήμου Αθηναίων και της Amadeus Mixed Choir. Στις 15 Ιουλίου με έργα Γκριγκ και Τσαϊκόφσκι, σε σύμπραξη με τον Κινέζο πιανίστας Λανγκ Λανγκ και τον αρχιμουσικό Κρίστοφ Έσενμπαχ στο πόντιουμ.

Ο πιανίστας Λανγκ Λανγκ @Olaf Heine. Πηγή φωτ.: Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου / aefestival.gr

Στον κύκλο συναυλιών ελληνικής μουσικής περιλαμβάνονται συναυλία-αφιέρωμα στον Σταύρο Ξαρχάκο με τον ίδιο στο πόντιουμ (18/6), συναυλία με κλασικά και αναλλοίωτα στον χρόνο κομμάτια από την Έλλη Πασπαλά (25/6) καθώς και συναυλία του Γιάννη Αγγελάκα και του συγκροτήματος 100°C (3/7).

Στον κύκλο συναυλιών σύγχρονη μουσική, ο Ουαλός μουσικός Τζον Κέιλ, η μπάντα του και η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών συμπράττουν και ερμηνεύουν (19/6) κλασική, αβανγκάρντ και ηλεκτρονική μουσική, η μπάντα από το Εδιμβούργο, Waterboys, ερμηνεύει (22/6) ροκ εν ρολ, ο Βερολινέζος πιανίστας, συνθέτης και παραγωγός Νιλς Φραμ συνδυάζει (23/6) ambient υφές με ατμοσφαιρική electronica, η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ ερμηνεύει (1/7) κινηματογραφική μουσική του σύγχρονου συνθέτη Αλεξάντρ Ντεσπλά, με τον ίδιο στο πόντιουμ.

Συναυλία θα δώσουν και η post-rock μπάντα από την Ισλανδία, Sigur Rós (27/6), το βρετανικό indie συγκρότημα James (10/7) σε σύμπραξη με συμφωνική ορχήστρα 22 ατόμων και χορωδία γκόσπελ, το γερμανικό συγκρότημα Kraftwerk (16/7), γνωστό κυρίως για την πρωτοποριακή εργασία του στον χώρο της ηλεκτρονικής μουσικής, ο Βραζιλιάνος Ζιλμπέρτο Ζιλ και η μπάντα του (17/7).

Kraftwerk @ Peter Boettcher. Πηγη φωτ.: Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου / aefestival.gr

Τζαζ μουσική θα ακούσουμε από τον Γκρέγκορι Πόρτερ (24/6) στην πρώτη του συναυλία στην Ελλάδα λίγο πριν τις τρεις προγραμματισμένες συναυλίες του στο Royal Albert Hall του Λονδίνου.

Ακόμη, από τον δεξιοτέχνη στο ούτι, Ανουάρ Μπραχέμ, και την μπάντα του (5/7), τον «τζαζ τραγουδιστή της χιπ χοπ γενιάς» με κλασικές επιρροές (Τζον Κολτρέιν, Μάρβιν Γκέι και Μπίλι Χόλιντεϊ), Χοσέ Τζέιμς, επίσης κατά στην πρώτη του συναυλία στην Ελλάδα (8/7), τον τζαζ πιανίστα Χέρμπι Χάνκοκ (11/7) και την τραγουδίστρια της τζαζ Μέλοντυ Γκάρντοτ (12/7)

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών για το Ηρώδειο, ρίχνει αυλαία στις 4 Αυγούστου, με παράσταση του Γάλλου σκηνοθέτη και εικαστικού Φιλίπ Κεν, την οποία έχει εμπνευστεί από τον πίνακα «Κήπος των Ηδονών» του Ιερώνυμου Μπος.

Σε επόμενο σημείωμά μας θα αναφερθούμε στις παραγωγές του Φεστιβάλ που θα παρουσιαστούν στην Επίδαυρο.

* Η προπώληση των εισιτηρίων για τις παραγωγές του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, έχει ξεκινήσει. Μπορείτε να τα προμηθευτείτε από εδώ, πληροφορίες εδώ

Κεντρική φωτ.: Θωμάς Δασκαλάκης. Πηγή φωτ.: Facebook / Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου