Σε ένα άκρως ενωτικό σκηνικό έγιναν τα εγκαίνια του Ιδρύματος Αντώνη Σαμαρά. Τη σύνθεση του υποστήριξαν οι ταυτόχρονες παρουσίες των δυο πρώην πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή, του νυν πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς επίσης του υπουργικού συμβουλίου και της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας που έδωσαν σύσσωμες το παρών.
Το στίγμα της γαλάζιας ενότητας ενόψει της επικείμενης εκλογικής μάχης, ισχυροποίησε με τις ισχυρές αναφορές προς αυτήν την κατεύθυνση που διέτρεξαν την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά. «η παράταξη που δίνει το παρόν σε κάθε δύσκολη στιγμή. Η παράταξη που οφείλει να δώσει τη μάχη των ιδεών, ενωμένη! Και εν όψει εκλογών, όποτε κι αν γίνουν. Και ανεξάρτητα από τις εκλογές… Κι είμαι σήμερα εγώ, εδώ, παρών - μαζί σας. Με την ψυχή μου, με τη συνείδησή μου και με την πατρίδα σαν πυξίδα μου. Παρών, για τα μεγάλα στοιχήματα της Ιστορίας. Που θα τα κερδίσουμε. Παρών για την μεγάλη παράταξή μας - που της χρωστάμε πολλά. Παρών για την Ελλάδα μας - που της χρωστάμε τα πάντα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός.
Όμως προειδοποίησε: Εγώ, βέβαια από την πλευρά μου, υπήρξα μάχιμος Πολιτικός. Παραμένω μάχιμος Πολιτικός» Ο κ. Σαμαράς άσκησε σφοδρή κριτική στην ευρωπαϊκή ηγεσία: «Θα το πω, λοιπόν, καθαρά: Για να μη διαλυθεί η Ευρώπη, από τις αγκυλώσεις της, τις αστοχίες και τις αντιφάσεις της, χρειάζεται σήμερα μια νέα Συνθήκη Επανίδρυσης! Που θα ανατρέψει τα αδιέξοδα της γιγαντιαίας πλέον γραφειοκρατίας των Βρυξελλών. Γιατί έτσι όπως είμαστε σήμερα, δεν πάμε πουθενά. Έχει χαθεί και η αίσθηση της Κοινότητας και το κοινό όραμα».
Τα βέλη του προς τις Βρυξέλλες και προς το Βερολίνο στράφηκαν και για τη στάση που έχουν τηρήσει απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις: όταν άρχισαν οι Τούρκοι να προκαλούν με παράνομα τετελεσμένα στην ελληνική ΑΟΖ της Ανατολικής Μεσογείου - εννοώ το τουρκολυβικό μνημόνιο -ή όταν ξεκίνησαν τις έμπρακτες προκλήσεις τους, πώς αντέδρασαν τότε, ας πούμε, οι Γερμανοί; Πώς αντέδρασαν όταν η Τουρκία, χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκαλούσε δύο κράτη μέλη της Ένωσης - την Ελλάδα και την Κύπρο; Έδειξαν την αλληλεγγύη που όφειλαν προς την Ελλάδα και Κύπρο; Όχι! Συνιστούσαν... "ψυχραιμία και υπομονή"! Και διάλογο με τον "πειρατή". Δηλαδή σιωπηλή αποδοχή των τετελεσμένων του…»
Ο πρώην Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επαίνεσε την κυβέρνηση γιατί η Ελλάδα άντεξε μέσα στις απανωτές κρίσεις και αναφερόμενος στην θετική είδηση της απόφασης του Eurogroup για διαγραφή 6 δις από το ελληνικό χρέος, απηύθυνε μια παραίνεση: «δεν πρέπει να υποπέσουμε ξανά στα λάθη του παρελθόντος. Καλά είναι τα επιδόματα. Και απαραίτητα σε περιόδους κρίσης και πανδημίας. Δεν πρέπει όμως να μας γίνει εθισμός!» Ο κ. Σαμαράς μάλιστα προέβη σε μια τολμηρή όπως την χαρακτήρισε πρόταση προς την κυβέρνηση: «Οι νέες παραγωγικές επενδύσεις στην Ελλάδα να μην φορολογούνται για πέντε χρόνια! Και μη μας πεί η Ευρωπαϊκή Ένωση ότι αυτό απαγορεύεται ως δήθεν κρατική ενίσχυση- state aid. Γιατί σήμερα η Γερμανία μοιράζει 200 δισ. για να σώσει την οικονομία της».
Ο πρώην πρωθυπουργός εμφανίστηκε επικριτικός για το θέμα των υποκλοπών και ειδικότερα για το ζήτημα του απορρήτου: πρέπει να δοθούν ξεκάθαρες και πλήρεις απαντήσεις. Χωρίς δεύτερες σκέψεις. Και κυρίως, χωρίς να δίνουμε την εντύπωση ότι το «απόρρητο» είναι μια βολική δικαιολογία. Η παράταξή μας θεμελίωσε την Δημοκρατία στην Ελλάδα!Τέτοια φαινόμενα δεν τα ανέχεται.Κι αυτό έχει σχέση με το ποιοι είμαστε, τι εκπροσωπούμε και που θέλουμε να πάμε τον τόπο.Έχει σχέση με την ίδια την ταυτότητά μας!
Απέδωσε με εμφατικό τρόπο την προτροπή του να δοθεί η μάχη των ιδεών και έκανε μια διακριτή τοποθέτηση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον: «Είμαστε Υπερήφανοι, γιατί υπερασπιζόμαστε τις ιδέες μας, αλλά ξέρουμε και να συνεργαζόμαστε με τους αντιπάλους μας, όταν χρειαστεί - χωρίς να χάνουμε την ταυτότητά μας και τον εαυτό μας.Και η κυβέρνηση του 2012-14, η κυβέρνησή μας με τον Βαγγέλη Βενιζέλο, παραμένει παρακαταθήκη εθνικής συνεννόησης. Κι αν η χώρα είναι σήμερα ασφαλής και στο ευρώ, αυτό οφείλεται ακριβώς στην τότε κυβέρνησή μας».
Ο Αντώνης Σαμαράς έκανε εκτενή αναφορά στα ελληνοτουρκικά στέλνοντας μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες: «Η Άγκυρα επιδιώκει σήμερα ανοικτά να υφαρπάξει το μεγαλύτερο μέρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στη θάλασσα - κυρίως στην ΑΟΖ, στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι αυτό που ονομάζει "Γαλάζια Πατρίδα".Εγώ βέβαια “Γαλάζια Πατρίδα” ξέρω μόνο την Ελλάδα μας, Όπως κι όλος ο κόσμος».
Πρόσθεσε μάλιστα καταχειροκροτούμενος: «Όμως η Τουρκία απαιτεί να παραιτηθούμε από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Και να πάμε να οριοθετήσουμε μοιράζοντας μαζί της, αυτά που - στην πραγματικότητα - είναι δικά μας! Κάποιοι θέλουν ακριβώς αυτό: να μας σύρουν σε διαπραγμάτευση με την Τουρκία, για να μοιράσουμε τα... δικά μας! Θέλουν να μας σύρουν σε αυτό που πια ονομάζεται: "Πρέσπες του Αιγαίου". Να μας πάρουν ό,τι θέλουν και να μας αφήσουν ό,τι… περισσέψει! Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε!»
Από την άλλη επιστράτευσε υψηλούς τόνους για να καυτηριάσει τις άθλιες, όπως τις χαρακτήρισε, δηλώσεις του Αλβανού Πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, κατά της Ελλάδας οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν παραμονές της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Αλβανίων που φιλοξενήθηκε στα Τίρανα: «Εάν μεταξύ Ελλάδος κι Αλβανίας υπάρχει μία χώρα που εξαπατά συστηματικά τον διεθνή περίγυρο, δεν σέβεται διεθνείς συμβάσεις, καταπατά ανθρώπινα δικαιώματα και υποκλέπτει τις περιουσίες των ομογενών μας, αυτή σίγουρα είναι η Αλβανία κ.Ράμα...»