Αντ. Σαμαράς: Η παράταξη της ΝΔ οφείλει να δώσει τη μάχη των ιδεών ενωμένη

Αντ. Σαμαράς: Η παράταξη της ΝΔ οφείλει να δώσει τη μάχη των ιδεών ενωμένη

Σαφές μήνυμα ενότητας και συσπείρωσης της ΝΔ έστειλε ο Αντώνης Σαμαράς, λέγοντας ότι η παράταξη οφείλει να δώσει τη μάχη των ιδεών ενωμένη, ενόψει εκλογών αλλά και ανεξάρτητα από αυτές.

Μιλώντας στην πρεμιέρα του ιδρύματος που φέρει το όνομά του, παρουσία του Κυρ. Μητσοτάκη, του πρώην πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή αλλά και πληθώρας στελεχών της ΝΔ, ο Αντ. Σαμαράς, μίλησε για τις απειλές που δέχεται η Ελλάδα από την Τουρκία, για τις προκλήσεις που δέχεται ο δυτικός πολιτισμός και η ΕΕ από τον πόλεμο του Πούτιν, κάνοντας λόγο για τον αναβαθμισμένο ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας στην Αν.Μεσόγειο, τις ευκαιρίες εύρεσης κοιτασμάτων, αλλά και υπεραμυνόμενος του παρεξηγημένου, όπως είπε, όρου «πατριωτισμός».

Κατέθεσε την πρόταση, οι νέες επενδύσεις να μην φορολογούνται για 5 χρόνια, είπε ότι τα επιδόματα δεν πρέπει να μας οδηγήσουν σε εθισμό, ενώ θέση πήρε και στο θέμα των υποκλοπών, λέγοντας «δεν θέλω να πιστεύω ότι η κυβέρνηση υπέκλεπτε τηλεφωνικές συνομιλίες, θα ήταν αδιανόητο, αν ίσχυαν όλα αυτά θα ήταν αντιδημοκρατική εκτροπή».

Στην αρχή της ομιλίας του ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον σκοπό του ιδρύματος ο οποίος είναι «να αναδείξει την πολιτική διαδρομή του Αντώνη Σαμαρά σε όλες τις κρίσιμες περιόδους της σταδιοδρομίας του», αλλά και να ενασχοληθεί με πολλά θέματα που απασχολούν την ελληνική και διεθνή επικαιρότητα. 

Ο Αντώνης Σαμαράς υπογράμμισε πως ως μάχιμος πολιτικός, θα μιλήσει πολιτικά, παρατηρώντας ότι «έχουμε εγκαταλείψει στην Ελλάδα τη μάχη των ιδεών», ενώ έκανε λόγο για κενό ηγεσίας στη Δύση και ότι η Ευρώπη χρειάζεται συνθήκη επανίδρυσης.

«Αυτές τις ημέρες ο δυτικός πολιτισμός δέχεται μια πρωτοφανή επίθεση. Στο όνομα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάποιοι θέλουν να καταργήσουν τα σύνορα... Τους πρόσφυγες τους αγκαλιάζουμε, τους μετανάστες τους σεβόμαστε, αλλά το σύγχρονο δουλεμπόριο δεν μπορούμε να το ανεχθούμε, την παράνομη διακίνηση εργαλειοποιημένων ανθρώπων δεν τη δεχόμαστε!», ανέφερε χαρακτηριστικά και τόνισε πως υπάρχουν κάποιοι που προσπαθούν ιδεολογικά «να μας πείσουν ότι το σύγχρονο δουλεμπόριο είναι το άκρον άωτον της προοδευτικότητας». 

«Εμείς στην Ελλάδα καταγγέλλουμε - και πολύ σωστά – ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί εργαλειοποιημένους παράνομους μετανάστες, σε βάρος και της Ελλάδας και της Ευρώπης» είπε και σημείωσε ότι «παντού οργιάζει η προπαγάνδα των πάσης φύσεως "δικαιωματιστών", των πάσης φύσεως "διακινητών", των πάσης φύσεως "ψευτο-προοδευτικών". Όλων αυτών που θέλουν να μας κάνουν να έχουμε ενοχές και να ντρεπόμαστε, για ό,τι ακριβώς οφείλουμε να είμαστε υπερήφανοι! Να μας κάνουν να ντρεπόμαστε για την ιστορία μας». 

Άσκησε κριτική στη λογική που πρεσβεύουν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, αυτής της αντικατάστασης του πατέρα και της μητέρας με το «γονέα 1 και γονέα 2» τονίζοντας ότι είναι απαράδεκτο και ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην Ελλάδα - παρότι κάποιοι το προσπαθούν, όπως είπε, να το περάσουν και στη χώρα μας 

Παρομοίως, σχολίασε αρνητικά τη στάση της ΕΕ στο ενεργειακό πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. «Αποθάρρυναν νέες πηγές αερίου και προτίμησαν τις ρωσικές. Ήταν μια μαζική τύφλωση» τόνισε και επισήμανε: «Το απαγορευμένο ρωσικό πετρέλαιο είναι μια φαρσοκωμωδία. Θα πουλιέται στην ΕΕ από τρίτες χώρες», ενώ εκτίμησε ότι η Τουρκία έχει ευθυγραμμιστεί πλέον με τη Μόσχα.

«Πίσω απ’ όλες αυτές τις κρίσεις, κρύβονται κορυφαίες ψευδαισθήσεις, που καταρρέουν με πάταγο! Και δεν αναφέρομαι στις ψευδαισθήσεις των απλών ανθρώπων. Αναφέρομαι δυστυχώς, στις ψευδαισθήσεις πολλών πολιτικών ηγεσιών!», επισήμανε

Αναφέρθηκε στο Κυπριακό λέγοντας ότι «προφανώς και καταγγέλλουμε τη Ρωσία αλλά για την Τουρκία που έχει εισβάλλει εδώ και 50 χρόνια στην Κύπρο να μην λέμε κουβέντα;».

Σημείωσε ότι ύστερα, «όταν άρχισαν οι Τούρκοι να προκαλούν με παράνομα τετελεσμένα στην ελληνική ΑΟΖ της Ανατολικής Μεσογείου - εννοώ το τουρκολυβικό μνημόνιο - ή όταν ξεκίνησαν τις έμπρακτες προκλήσεις τους, πώς αντέδρασαν τότε, ας πούμε, οι Γερμανοί; Πώς αντέδρασαν όταν η Τουρκία, χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκαλούσε δύο κράτη μέλη της Ένωσης - την Ελλάδα και την Κύπρο; Έδειξαν την αλληλεγγύη που όφειλαν προς την Ελλάδα και Κύπρο; Όχι! Συνιστούσαν... "ψυχραιμία και υπομονή"! Και διάλογο με τον "πειρατή"» για να υπογραμμίσει πως «όταν ξέσπασε ο Πόλεμος στην Ουκρανία
οι Ευρωπαίοι επέβαλαν κυρώσεις κατά της Ρωσίας».

Αναφέρθηκε και στη Χρυσή Αυγή σημειώνοντας ότι «όταν εγκλημάτησε την έστειλα σιδηροδέσμια στη φυλακή», διαχωρίζοντας τον εθνικισμό από τον πατριωτισμό. «Άλλο θέμα οι απεχθέστατοι νεοναζιστές και άλλο θέμα ο πατριωτισμός…Γι αυτόν τον πατριωτισμό δεν μπορεί να μας κάνει κανείς να ντρεπόμαστε». 

Αποκάλυψε πως όταν «η Τρόικα του πρότεινε να μεταφέρει σε ένα Ταμείο όλη την περιουσία της χώρας» ο ίδιος δεν το δέχτηκε. «Δυστυχώς το δέχθηκαν κάποιοι άλλοι αργότερα», συμπλήρωσε.

Αμυντικές συμφωνίες 

«Ήταν πολύ σωστό που πήραμε τα Rafale και τις σύγχρονες φρεγάτες Belharra. Ήταν πολύ σωστό που προχωρήσαμε στην αναβάθμιση των συμφωνιών με ΗΠΑ σε Αλεξανδρούπολη, Σούδα και Στεφανοβίκειο. Γεωπολιτικά ήταν πολύ ορθές επιλογές. Όλα αυτά έγιναν σωστά και τα πιστώνεται ασφαλώς ο σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης» υπογράμμισε για να προσθέσει ότι «όλα αυτά παρακάμπτουν την περιφερειακή στήριξη της Αμερικής στην Τουρκία και κυρίως της αφαιρούν ένα σημαντικό γεωπολιτικό πλεονέκτημα».

Η Ελλάδα άντεξε σε δύσκολες συνθήκες

«Η Τουρκία προετοιμάζει την κοινή της γνώμη για μια σύγκρουση με την Ελλάδα. Οι αξιώσεις της περιγράφονται στην Γαλάζια Πατρίδα.  Επιδιώκει σήμερα ανοικτά να υφαρπάξει το μεγαλύτερο μέρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στη θάλασσα -
κυρίως στην ΑΟΖ, στην Ανατολική Μεσόγειο. Απαιτεί να παραιτηθούμε από το Διεθνές Δίκαιο και κάποιοι θέλουν να μας σύρουν σε διάλογο και διαπραγματεύσεις. Να μας σύρουν στις Πρέσπες του Αγαίου. Αυτό δεν μπορούμε να το αποτρέψουμε», σημείωσε ο Αντ. Σαμαράς.

Ενεργειακά κοιτάσματα Μεσογείου

 «Το 2014 επί κυβέρνησης… Σαμαροβενιζέλων, με υπουργό τον Γιάννη Μανιάτη, δώσαμε τις πρώτες άδειες για εξόρυξη. Ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ και τα πάγωσε όλα. Μετά το 2019 είχαμε τους οικολόγους και τις αναφορές για την πράσινη μετάβαση. Αυτό το λάθος διορθώθηκε από τον πρωθυπουργό και τον αρμόδιο υπουργό. Σήμερα προχωράνε οι έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο η οποία είναι η λύση για το ενεργειακό πρόβλημα της Ευρώπης...» και πρόσθεσε ότι σε λίγο «η Ευρώπη θα πεινάει για ενέργεια και η Ελλάδα θα είναι σε θέση να την ταΐσει».

Καταθέτω μια πρόταση

«Δεν πρέπει να πέσουμε ξανά στα λάθη του παρελθόντος. Καλά είναι τα επιδόματα. Δεν πρέπει αυτό να μας γίνει εθισμός. Καλό είναι το καλάθι της νοικοκυράς. Ανάπτυξη όμως θα συνεχιστεί με άμεσες ξένες επενδύσεις. Γι αυτό και προτείνω κάτι τολμηρό. Οι νέες παραγωγικές επενδύσεις στην Ελλάδα να μην φορολογούνται για 5 χρόνια. Και να μην μας πει η ΕΕ ότι αυτό απαγορεύεται γιατί είναι κρατική ενίσχυση. Γιατί η Γερμανία μοιράζει σήμερα 200 δισ. ευρώ.

Για συμφωνία των Πρεσπών

«Όταν το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ έφερνε τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία καταψήφισε η παράταξή μας τότε, ως "εθνικά επιζήμια",
είχα κάνει μια προβλέψει στη Βουλή:  Ότι βάσει της Συμφωνίας εκείνης, θα ζητήσουν κάποιοι να ιδρυθούν στην Ελλάδα φορείς,
που θα διαδίδουν τη λεγόμενη "Μακεδονική γλώσσα"… Αυτό ακριβώς συνέβη τώρα στη Φλώρινα!» είπε και σημείωσε: 

«Προσέξτε: τα Σκόπια έχουν υπογράψει επίσημη Συμφωνία με τη Βουλγαρία ότι η «Μακεδονική γλώσσα» δεν είναι μακεδονική,
αλλά είναι ... Βουλγαρικό ιδίωμα! Δηλαδή η Συμφωνία των Πρεσπών έχει ήδη ανατραπεί! Κι εμείς κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε. Ακόμα και σήμερα… Και ας έχουν πέσει, για το θέμα αυτό, κυβερνήσεις, - και στα Σκόπια και στη Βουλγαρία…
Και δεχόμαστε και θα διδάσκουμε μέσα στη χώρα μας, μια γλώσσα που οι ίδιοι οι Σκοπιανοί συμφώνησαν ότι είναι Βουλγαρική,
ενώ στα Σκόπια παραμένουν τα αλυτρωτικά σύμβολα στα σχολικά βιβλία τους! Και έτσι μετά από λίγα χρόνια θα μας ζητούν να αναγνωρίσουμε και με το νόμο “Μακεδονική” μειονότητα και στη χώρα μας! Τι ακριβώς έγινε τότε στις Πρέσπες; Η Ελλάδα υποχώρησε σε όλα! Βλέπετε, τότε δεν υπήρχε ένας Κώστας Καραμανλής».

Για Ράμα

«Θεωρώ απαράδεκτες, σε βαθμό αθλιότητας τις πρόσφατες δηλώσεις. Αν υπάρχει μια χώρα που εξαπατά συστηματικά τον διεθνή περίγυρο και υποκλέπτει τις περιουσίες των ομογενών μας αυτή είναι η Αλβανία κ. Ράμα», είπε ο Αντώνης Σαμαράς.

Για Novartis

Αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis τόνισε πως «όχι μόνο δεν ακούσαμε μια συγνώμη αλλά οι ψευδομάρτυρες κατέχουν μια ιδιότυπη προστασία. Δέκα άνθρωποι συκοφαντήθηκαν και αυτός που τους κατηγόρησε δεν λέει ποιος είναι. Αυτό το θεωρώ μη δημοκρατικό» και πρόσθεσε ότι «κάποτε η ταυτότητα θα γίνει γνωστή. Και οι ευθύνες όσων πρωτοστάτησαν».

Για υποκλοπές

Ο Αντώνης Σαμαράς επισήμανε πως δεν θέλει να πιστέψει ότι η κυβέρνηση υπέκλεπτε τηλεφωνικές συνομιλίες. «Θα ήταν αδιανόητο. Θα ήταν μια αντιδημοκρατική εκτροπή» τόνισε και σημείωσε πως «πρέπει να δοθούν ξεκάθαρες απαντήσεις. Χωρίς να δίνουμε την αίσθηση ότι το απόρρητο είναι βολική δικαιολογία. Έχει σχέση με το ποιοι είμαστε και πού θέλουμε να πάμε τον τόπο». «Η παράταξή μας θεμελίωσε την Δημοκρατία στην Ελλάδα!», συμπλήρωσε.

«Η παράταξη μας εγγυάται την πολιτική σταθερότητα»

«Είμαστε η παράταξη που οφείλει να δώσει τη μάχη των ιδεών ενωμένη και ενόψει των εκλογών όποτε και αν γίνουν και ανεξάρτητα από τις εκλογές. Είμαι εδώ, παρών , μαζί σας. Με την ψυχή μου, με τη συνείδησή μου και με την πατρίδα σαν πυξίδα μου. Παρών, για τα μεγάλα στοιχήματα της Ιστορίας. Που θα τα κερδίσουμε. Παρών για την μεγάλη παράταξή μας - που της χρωστάμε πολλά. Παρών για την Ελλάδα μας - που της χρωστάμε τα πάντα», τόνισε.

Στο πλαίσιο αυτό είπε ότι «η κυβέρνηση με τον Βενιζέλο είναι παρακαταθήκη εθνικής συνεννόησης» πως «η παράταξη οφείλει να δώσει τη μάχη των εκλογών ενωμένη». «Είμαι παρών με τη συνείδησή μου, παρών για τα μεγάλα στοιχήματα της ιστορίας και της Ελλάδας για να τα κερδίσουμε», είπε.

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, υπουργοί όπως οι Νίκος Δένδιας, Κώστας Αχ. Καραμανλής, Νίκη Κεραμέως, Θάνος Πλεύρης, Γ. Γεραπετρίτης, Τ. Θεοδωρικάκος, Κ. Πιερρακάκης, Νότης Μηταράκης, Β. Κικίλιας, Ν. Παναγιωτόπουλος, Άδωνις Γεωργιάδης, Ν. Παπαθανάσης, Ν. Χαρδαλιάς, Μάκης Βορίδης, ο πρώην υπουργός Μιχ. Χρυσοχοΐδης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Χαράλαμπος Αθανασίου, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, η υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή ο διοικητής της ΤτΤ Γ. Στουρνάρας, ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος, ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζορτζ Τσούνης, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

Το παρών στην εκδήλωση δίνουν επίσης οι: Παναγιώτης Πικραμμένος, Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, Γιάννης Μπρατάκος, Παύλος Μαρινάκης Γιάννης Μανιάτης, Στέλιος Πέτσας, Θανάσης Κοντογεώργης, Άννα Ασημακοπούλου, Μάριος Θεμιστοκλέους,  Άδωνις Γεωργιάδης, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Νίκος Παπαθανάσης, Γιώργος Κουμουτσάκος , Μιχάλης Δημητρακόπουλος, Λευτέρης Οικονόμου, Κώστας Βλάσσης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Νίκος Χαρδαλιάς,  Μανώλης Κεφαλογιάννης, Κώστας Τζαβάρας, Γιάννης Βρούτσης, Ζωή Ράπτη, Γιώργος Αμυράς, Ζέττα Μακρή, Χαράλαμπος Αθανασίου, Γιώργος Κώτσηρας, Νίκος Ταγαράς, Σταύρος Καλαφάτης, Δημήτρης Βαρτζόπουλος,  Δημήτρης Μπάκος, Γιάννης Καϋμενάκης, Αλέξανδρος Εξάρχου, Στέλλα Μπίζιου, Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας Γαβριήλ, Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, Γιάννης Παπαθανασίου, Σταύρος Δήμας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Γιώργος Πατούλης, Άγγελος Συρίγος, Δόμνα Μιχαηλίδου, Χάρης Ρώμας, Μπάμπης Παπαδημητρίου, Έντι Ζεμενίδης, Γιάννης Κεφαλογιάννης, Γιώργος Βλάχος, Βασίλης Οικονόμου Αχιλλέας Καραμανλής, Γιάννης Πλακιωτάκης, Θεόδωρος Κυριακού, Μάκης Βορίδης, Ρόδη Κράτσα, Κώστας Μπούρας, Κωνσταντίνος Μπογδάνος.

Ο Αντώνης Σαμαράς μιλά στην επίσημη πρώτη του ιδρύματος που φέρει το όνομα του καταθέτοντας τις απόψεις του για όλα τα θέματα της επικαιρότητας.