Είχαμε πολύ καιρό να βρεθούμε μπροστά σε μια παραίτηση πολιτικού. Ενός νέου πολιτικού, του Κώστα Καραμανλή που ανέλαβε την πολιτική ευθύνη του δυστυχήματος στα Τέμπη. Δεν έχουν σημασία οι σημαντικές προσπάθειες που έχουν γίνει επί υπουργίας του, για την προσαρμογή των σιδηροδρομικών υποδομών και υπηρεσιών στις απαιτήσεις της εποχής. Διότι εκ του αποτελέσματος δεν ήταν αρκετές ώστε να αποσοβήσουν αυτήν την εθνική τραγωδία που σκέπασε με πένθος όλη τη χώρα.
Στη λιτή του δήλωση ο παραιτηθείς υπουργός αναφέρθηκε στον ακρογωνιαίο λίθο της Δημοκρατίας που είναι η εμπιστοσύνη των πολιτών στο πολιτικό σύστημα και στους πολιτικούς. Δεν έχει σημασία που ο Κώστας Καραμανλής δεν κρατούσε το κλειδί του σταθμάρχη ή που δεν χειριζόταν τις επικοινωνίες ανάμεσα στους μηχανοδηγούς των αμαξοστοιχιών. Ούτε έχει σημασία που οι σιδηροδρομικές υπηρεσίες και υποδομές νοσούν εδώ και δεκαετίες.
Ο ίδιος ανέλαβε το βάρος της ευθύνης των διαχρονικών λαθών του ελληνικού κράτους και του πολιτικού συστήματος που βρίσκονται πίσω από το πιθανό ανθρώπινο λάθος που δεν αποσοβήθηκε από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και τα τεχνολογικά μέσα. Και παραιτήθηκε.
Η πράξη της παραίτησης του, αποτέλεσε αν ελάχιστο δείγμα σεβασμού απέναντι στη μνήμη των νέων παιδιών που χάθηκαν τόσο άδικα. Ο θάνατος αυτών των νέων ανθρώπων αποτελεί ένα τεράστιο βάρος για το σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας. Και μια βαριά διαχρονική κηλίδα πάνω στις κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών που δεν έχουν προσφέρει τις λύσεις που απαιτούν οι πολίτες.
Η κίνηση του Κώστα Καραμανλή να σηκώσει πάνω του αυτό το αθροιστικό πολιτικό βάρος μέσω της παραίτησης του, τον διαφοροποιεί από το σύνολο του πολιτικού κόσμου.
Και ιδιαίτερα από τους κυνικούς καρεκλοκένταυρους όλων των κομμάτων, που αποποιούνται τις ευθύνες τους καθώς δεν διαθέτουν ίχνη αίσθησης καθήκοντος, αλλά ούτε και ενσυναίσθησης απέναντι στους πολίτες της χώρας.
Διαβάστε επίσης:
Η παραίτηση του Κώστα Καραμανλή και η τιμή του πολιτικού κόσμου
Παραιτήθηκε ο Κ. Καραμανλής: Αναλαμβάνω την ευθύνη για τα διαχρονικά λάθη του ελληνικού κράτους
Τραγωδία στα Τέμπη: Παραδέχθηκε το τραγικό λάθος του ο σταθμάρχης
Ευ. Λέκκας: Αν η σύγκρουση γινόταν στη σήραγγα η καταστροφή θα ήταν μεγαλύτερη