Οι οικονομίες του πλανήτη θα μάθουν να λειτουργούν με τον κορονοϊό, ενώ δεν απειλείται μακροπρόθεσμα η ανάπτυξη των χωρών. Την ίδια στιγμή η Μετάλλαξη Δέλτα απειλεί περισσότερο οικονομίες όπως της χώρας μας, καθώς η Ελλάδα δεν έχει υψηλό ποσοστό εμβολιασμένων κυρίως στις μεγαλύτερες ηλικίες. Τι αναφέρουν τα δύο reports της Deutsche Bank και της Capital Economics.
Όπως επισημαίνει σε χτεσινό του του σημείωμα ο επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics, Neil Shearing η πανδημία ήρθε να μείνει για καιρό και θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί της. Σύμφωνα με τον ίδιο ωστόσο, πλέον υπάρχουν λιγότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία από ό,τι στο παρελθόν, αν και η ανάπτυξη του εμβολιαστικού προγράμματος ίσως να μην έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά στις μεταλλάξεις.
Ο ίδιος πάντως είναι αισιόδοξος πως η πλειονότητα των οικονομιών του κόσμου θα επανέλθουν σταδιακά στα προ πανδημίας επίπεδα και θα προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα. Όμως ο δρόμος αυτός είναι μακρύς και κάθε χώρα θα επιστρέψει με τους δικούς της ρυθμούς στην κανονικότητα, προειδοποιεί.
Αποφεύγει να κάνει σαφή εκτίμηση για το πλήγμα που δέχεται η ανάπτυξη εξαιτίας της πανδημίας, αναφέροντας με νόημα πως η ανάπτυξη απειλείται από τα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνονται από τις κυβερνήσεις και όχι από αυτόν καθ’εαυτόν τον ιό. Έτσι λοιπόν προβλέπει πως δεν θα υπάρξουν νέα τόσο αυστηρά περιοριστικά μέτρα στο εξής, υπό την προϋπόθεση πως θα αναπτυχθεί περαιτέρω το εμβολιαστικό πρόγραμμα και θα επιτευχθεί η πολυπόθητη ανοσία της αγέλης.
«Καμπανάκι» για την Ελλάδα από την Deutsche Bank
Την ίδια στιγμή αναλυτές της Deutsche Bank κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στις χώρες που δεν έχουν υψηλά ποσοστά εμβολιασμών. Μία από αυτές είναι η Ελλάδα, η οποία ανήκει στην κατηγορία των περισσότερο ευάλωτων χωρών στη Μετάλλαξη Δέλτα.
Η Ελλάδα μαζί με τη Γαλλία, όπως επισημαίνει η γερμανική τράπεζα, βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις του εμβολιαστικού προγράμματος απέχοντας τουλάχιστον 15 μονάδες από τις πρώτες χώρες αναφορικά με τις δόσεις που έχουν χορηγηθεί.
Ωστόσο, η Deutsche Bank εκτιμά πως η μετάλλαξη Δέλτα δεν ακυρώνει την επιστροφή σε βιώσιμους και θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ωστόσο καθυστερεί την ανάκαμψη.