Τα «περιστέρια» του Νότου κερδίζουν τη μάχη στην ΕΚΤ απέναντι στα «γεράκια» του Βορρά

Τα «περιστέρια» του Νότου κερδίζουν τη μάχη στην ΕΚΤ απέναντι στα «γεράκια» του Βορρά

Πολλά έχουν ειπωθεί για τις σχέσεις των κεντρικών τραπεζιτών της Ευρωζώνης, ενώ τελευταία οι φήμες οργιάζουν μετά την αιφνιδιαστική παραίτηση του επικεφαλής της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν. Υποχρεώθηκε σε έξοδο γιατί δεν μπορούσε να κερδίσει την πλειοψηφία και να επιβάλει τη δική του στρατηγική και πόσο μπορεί η αποχώρησή του να αλλάξει τα δεδομένα;

Το liberal.gr αποκαλύπτει την «επίσημη» κατάταξη των στελεχών της ΕΚΤ και τις ισορροπίες που διαμορφώνονται, με βάση τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα, ενόψει της μεγάλης μάχης της 16ης Δεκεμβρίου που θα κρίνει και την τύχη των ελληνικών ομολόγων. Η κατάταξη προκύπτει από ανάλυση της εξειδικευμένης, σε θέματα νομισματικής πολιτικής, εταιρείας Econostream Media, η οποία έγινε για λογαριασμό της ITC Markets.

Ότι το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι χωρισμένο στα δύο είναι γνωστό. Στην ανάλυση της Econostream, τα στελέχη της ΕΚΤ κατατάσσονται με βάση τις παρεμβάσεις που κάνουν στις συνεδριάσεις και επομένως με το πόσο «περιστέρια» ή «γεράκια» είναι.

«Περιστέρια» θεωρούνται όσοι είναι υπέρ της συνέχισης της χαλαρής νομισματικής πολιτικής γιατί πιστεύουν πως οι συνθήκες δεν έχουν ακόμη εξομαλυνθεί. Οι κεντρικοί τραπεζίτες αυτοί είναι πιθανότερο να ψηφίσουν τον Δεκέμβριο υπέρ και του ελληνικού waiver, ήτοι της συμμετοχής των ελληνικών ομολόγων στις πράξεις της ΕΚΤ μετά τον Μάρτιο που θα λήξει το έκτακτο QE Πανδημίας (PEPP), παρά το γεγονός ότι το ελληνικό αξιόχρεο δεν έχει την επενδυτική βαθμίδα.

Από την άλλη έχουμε τα «γεράκια», τους πιο αισιόδοξους δηλαδή, που εκτιμούν ότι απαιτείται σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής γιατί η οικονομία ανακάμπτει και ο πληθωρισμός κινδυνεύει να ξεφύγει από τον έλεγχο.

Τα «περιστέρια»
 

Σύμφωνα με την Econostream Media, από τα 25 μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, τα 14 ανήκουν στα περιστέρια και τα 11 στα γεράκια. Στην ομάδα των περιστεριών κυριαρχούν οι εκπρόσωποι των χωρών του Νότου και ευρύτερα της ευρωπαϊκής περιφέρειας, ενώ εντύπωση προκαλεί η σύμπλευση του Φινλανδού Όλι Ρεν, γνωστού μας από την φράση «καλό κουράγιο» το 2010.

Είναι σαφές ότι οι χώρες του Νότου έχουν αυτή τη στιγμή την πλειοψηφία στην ΕΚΤ.

Ο Ιταλός Φάμπιο Πανέτα, ο οποίος είναι πολύπειρο μέλος της ΕΚΤ χωρίς να είναι κεντρικός τραπεζίτης και θεωρείται άνθρωπος του Μάριο Ντράγκι, αποτελεί το πιο ενεργό «περιστέρι». Από τους επικεφαλής εθνικών κεντρικών τραπεζών, ο Ισπανός Πάμπλο Ερνάντες ντε Κος και ο δικός μας Γιάννης Στουρνάρας είναι οι πιο «ενεργοί».

Ο ρόλος του Έλληνα κεντρικού τραπεζίτη είναι αναβαθμισμένος, κάτι που φαίνεται και από τις διεθνείς παρεμβάσεις του σε σημαντικά θέματα όπως η συνέχιση της χαλαρής πολιτικής και ο πληθωρισμός. Στο ίδιο γκρουπ βρίσκεται και ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Ιρλανδός Φίλιπ Λέιν, ο οποίος επίσης είναι μέλος του συμβουλίου χωρίς να είναι κεντρικός τραπεζίτης της χώρας του. Ακολουθεί ο Ινιάτσιο Βίσκο της Bank of Italy και ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό της Bank of France.

Και τα «γεράκια»
 

Στο αντίπαλο στρατόπεδο ή λόμπι του Βερολίνου, κυριαρχεί φυσικά ο Βάιντμαν, ο οποίος ωστόσο αποχωρεί στο τέλος του έτους. Ο ισχυρός Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης επικαλέστηκε προσωπικούς λόγους, όμως ορισμένοι υποστηρίζουν ότι όντας επί χρόνια επικριτής της χαλαρής νομισματικής πολιτικής που εφάρμοζε αρχικά ο Μάριο Ντράγκι και στη συνέχεια η Κριστίν Λαγκάρντ, φεύγει εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν κατάφερε να προσελκύσει στην ομάδα των «γερακιών» την πλειοψηφία των μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ. Μάλιστα, στη συνέντευξη τύπου της περασμένης Πέμπτης, η Λαγκάρντ, ήρθε σε δύσκολη θέση, όταν κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση Γερμανού δημοσιογράφου για το θέμα.

Σχεδόν το ίδιο «γεράκι» με τον Βάιντμαν θεωρείται και ο Ολλανδός Κλάας Νότ. Ακολουθούν οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών της Αυστρίας και της Εσθονίας, Ρόμπερτ Χόλτσμαν και Μάντις Μιούλερ. Δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το κλαμπ των γερακιών και τα δύο μέλη του συμβουλίου από τη Γερμανία και την Ολλανδία που δεν είναι διοικητές κεντρικών τραπεζών, η Ίζαμπελ Σνάμπελ και ο Φρανκ Έλντερσον.