Υπέρ της πρότασης που έχει καταθέσει στην κυβέρνηση η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος για τη δημιουργία Εταιρείας Διαχείρισης Ενεργητικού που θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με τα προγράμματα Ηρακλής, τάχθηκε έμμεσα ο επικεφαλής του εποπτικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας του SSM (Single Supervisory Mechanism) Αντρέα Ενρία. Σε συνέντευξή τύπου που παραχώρησε σήμερα, στήριξε την πρόταση για τη δημιουργία, ακόμη και σε εθνικό επίπεδο, Εταιρειών Διαχείρισης Ενεργητκού ή αλλιώς κακών τραπεζών, καθώς όπως είπε θα μπορούσαν να συμβάλλουν στον περιορισμό των δανείων αυτών.
Αναφορικά με τη δημιουργία κακής τράπεζας ο κ. Ενρία εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις πρόσφατες ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως είπε «παρόλο που η Ε.Ε δεν φαίνεται να προωθεί την δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού δικτύου κακών τραπεζών, ακόμη σε εθνικό επίπεδο θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμες και θετικές στην παρούσα συγκυρία». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «είμαι ικανοποιημένος που η «πρόταση αυτή παραμένει επάνω στο τραπέζι».
Ο κ. Ενρία αποσαφήνισε επίσης ότι οι εταιρείες αυτές δεν θα δημιουργήσουν πρόσθετες ζημιές. Τόνισε δε ότι ζητήματα που έχουν εγερθεί αναφορικά με τη χρηματοδότηση των εταιρειών αυτών καθώς και το ενδεχόμενο αυτή να θεωρηθεί ως κρατική στήριξη, μπορούν να επιλυθούν με τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Ο ίδιος εμφανίστηκε λιγότερο απαισιόδοξος αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια που θα αφήσει πίσω της η πανδημία. Το περασμένο καλοκαίρι είχε προβλέπει ότι εξαιτίας της κρίσης τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ευρωπαϊκών Τραπεζών θα μπορούσαν να αυξηθούν έως και κατά 1,3 τρισ. ευρώ. Με βάση τα νεότερα δεδομένα, όπως είπε, η πρόβλεψη αυτή πλέον «είναι ακραία», δίνοντας ελάχιστες πιθανότητες να επαληθευτεί το σενάριο αυτό. Ωστόσο ο επικεφαλής του SSM απέφυγε να διατυπώσει νέες προβλέψεις για το εκτιμώμενο ύψος των κόκκινων δανείων της πανδημίας, επιφυλασσόμενος να εξετάσει τα στοιχεία που πρέπει να στείλουν μέχρι αύριο οι τράπεζες στον SSM για τα δάνεια που έχουν θέσει σε αναστολή πληρωμής (μορατόρια).
Τα δάνεια που βρίσκονται σε αναστολή καταβολής της δόσης αποτελούν για το SSM την σοβαρότερη πηγή ανησυχίας. Και τούτο διότι δεν επιτρέπουν στην Τράπεζα για όσο χρονικό διάστημα ο δανειολήπτης βρίσκεται στο καθεστώς αυτό να μπορεί να τον αξιολογεί.
Πιο συγκεκριμένα όπως εξήγησε ο κ . Ενρία οι τράπεζες δεν έχουν τη δυνατότητα να αξιολογήσουν το κατά πόσο η κρίση έχει επηρεάσει την ικανότητα των δανειοληπτών να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους κανονικά και απρόσκοπτα μετά την λήξη του μορατόριουμ. Σύμφωνα με τον SSM ένα σημαντικό τμήμα από την «νέα γενιά» των κόκκινων δανείων θα προέλθει από τα δάνεια που σήμερα βρίσκονται σήμερα σε αναστολή καταβολής της δόσης. Τα στοιχεία αυτά θα συνυπολογιστούν στην αξιολόγηση των τραπεζών (stress test) που θα ξεκινήσουν από τον επόμενο μήνα.
Διαβάστε ακόμα:
- Ο SSM θέλει να βγάλει τον ελέφαντα των κόκκινων δανείων από το δωμάτιο των τραπεζών