Ρευστότητα 3 δισ. ευρώ στις επόμενες εβδομάδες
Επιχείρηση «στήριξης της οικονομίας»

Ρευστότητα 3 δισ. ευρώ στις επόμενες εβδομάδες

Όταν η ίδια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δίνει το σύνθημα όσον αφορά στην ανάγκη διατήρησης των ενέσεων ρευστότητας στην αγορά, όταν στο ίδιο το Eurogroup οι υπουργοί Οικονομικών αντιλαμβάνονται ότι τα μέτρα στήριξης δεν πρέπει να αποσυρθούν πρόωρα για να μην κινδυνέψει ο… ασθενής κατά την διαδικασίας αποσωλήνωσης από την κρατική στήριξη, είναι περιττό να αναρωτιέται κανείς το πώς θα ξεδιπλωθεί το οικονομικό πλάνο της κυβέρνησης το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Προσεκτικά μεν για να μην ξεφύγει το πρωτογενές έλλειμμα αλλά αποφασιστικά για να μην γίνει η ζημιά στις επιχειρήσεις και στις θέσεις εργασίας κατά την προσπάθεια επιστροφής στην κανονικότητα, το σχέδιο της κυβέρνησης κινείται σε δύο άξονες:

- ο πρώτος έχει να κάνει με την προώθηση των απαιτούμενων κινήσεων ώστε να διατηρηθούν στο ύψος τους τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας και

- ο δεύτερος αφορά στην υλοποίηση των απαιτούμενων πολιτικών ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα του επιχειρείν είτε άμεσα (με ενέσεις χρήματος) είτε έμμεσα (με διευκολύνσεις ώστε να μετατεθούν για αργότερα πληρωμές υποχρεώσεων).

Η αισιοδοξία ότι αργά αλλά σταθερά ξεπερνάμε την πανδημία δεν σημαίνει ότι δεν είναι υπαρκτός ο κίνδυνος λουκέτων και απώλειας θέσεων εργασίας. Διότι μόνο όταν αποσυρθούν τα μέτρα στήριξης και κληθούν οι εργοδότες να σηκώσουν μόνοι τους το λειτουργικό και το μισθολογικό κόστος, θα φανούν τα πραγματικά οικονομικά προβλήματα που δημιούργησε η πανδημία.

Γι’ αυτό και κρίνεται αναγκαία η επιχείρηση «ρευστότητα παντού».

Σε επίπεδο δημοσίου, ο στόχος θα υλοποιηθεί με νέες εκδόσεις ομολόγων (η πρώτη θα γίνει νωρίς μέσα στο καλοκαίρι) ώστε σε συνδυασμό και με τις εκταμιεύσεις ευρωπαϊκών πόρων (σ.σ ήδη ήρθαν τα επιπλέον 2,54 δισ. ευρώ δανείων από το Sure και ακολουθούν μέσα στο καλοκαίρι οι πρώτες εκταμιεύσεις από το ταμείο Ανάκαμψης) η χρονιά να κλείσει με όσο το δυνατόν περισσότερα ταμειακά διαθέσιμα, ιδανικά στην περιοχή των 30 δις. ευρώ.

Η χρησιμότητά τους, ήταν κάτι περισσότερο από εμφανής μέσα στην πανδημία γι’ αυτό και κρίνεται ότι είναι προτιμότερο να υπάρχουν λεφτά στο ταμείο και ας φτάσει το δημόσιο χρέος να ξεπεράσει και τα 352 δισ. ευρώ στο τέλος του χρόνου.

Από την άλλη, για την αγορά, είναι εξαιρετικά σημαντική η ενεργοποίηση των επόμενων μέτρων στήριξης τα οποία αθροιστικά μπορούν να δώσουν ανάσα ρευστότητας άνω των 3 δις. ευρώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Αθροίζονται τα περισσότερα από 300 εκατ ευρώ του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ 2 με το οποίο το κράτος θα αναλάβει την πληρωμή δόσεων επιχειρηματικών δανείων για 8 μήνες, τα 500 εκατ. ευρώ του προγράμματος παγίων δαπανών, τα περισσότερα από 750 εκατ. ευρώ του ΕΣΠΑ που θα δοθούν σε εστίαση, τουρισμό και (πιθανώς) λιανεμπόριο, πάνω από 300 εκατ. ευρώ που μπορούν να πέσουν στην αγορά ως έξτρα χρηματοδοτήσεις για την πληρωμή φορολογικών υποχρεώσεων (σ.σ το 35% των ενισχύσεων που δόθηκαν στο πλαίσιο των επιστρεπτέων προκαταβολών 1,2 και 3) αλλά και μια νέα ρύθμιση χρεών με την οποία οι φορολογούμενοι θα μπορέσουν να τακτοποιήσουν χρέη που κατέστησαν ληξιπρόθεσμα μέσα στην πανδημία και τα οποία θα μπορούν τώρα να τακτοποιηθούν και να πληρωθούν από την 1/1/2022 χωρίς να στερούν από τους οφειλέτες το προνόμιο της έκδοσης φορολογικής ενημερότητας.

Αν κριθεί απαραίτητο, οι ενέσεις ρευστότητας θα συνεχιστούν και το φθινόπωρο. Σε αυτή τη φάση, το νούμερο ένα ζητούμενο είναι να μην χαθούν δουλειές.