Πολωνία: Η Ρωσία χρησιμοποιεί τα σιτηρά ως πυρομαχικά
AP
AP

Πολωνία: Η Ρωσία χρησιμοποιεί τα σιτηρά ως πυρομαχικά

Η Ρωσία χρησιμοποιεί τα σιτηρά ως πυρομαχικά, δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Γεωργίας της Πολωνίας Ρόμπερτ Τέλους, σχολιάζοντας την κατάρρευση της συμφωνίας με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ που επέτρεπε στην Ουκρανία να εξάγει σιτηρά μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Ο Τέλους προέτρεψε την ΕΕ να βοηθήσει στη βελτίωση της εφοδιαστικής των σιτηρών, καθώς περισσότερα σιτηρά της Ουκρανίας θα αρχίσουν να περνούν από τα σύνορα μετά τη συγκομιδή.

Οι αγρότες της Πολωνίας και άλλων χωρών που συνορεύουν με την Ουκρανία δέχθηκαν φέτος πιέσεις από τα ουκρανικά σιτηρά, ωθώντας τη Βαρσοβία να κλείσει τα σύνορά της για εισαγωγές. Ως αποτέλεσμα, οι Βρυξέλλες συμφώνησαν να σταματήσουν τις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω των συνόρων των γειτόνων της Ουκρανίας, επιτρέποντας μόνο αποστολές υπό διαμετακόμιση.

Η Telus δήλωσε ότι η Βαρσοβία ήταν έτοιμη να βελτιώσει τη διέλευση των σιτηρών μέσω των συνόρων της, αλλά δήλωσε ότι η ροή δεν θα αυξηθεί αμέσως.

"Είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε τη διαμετακόμιση ακόμη πιο αποτελεσματική. Η συγκομιδή μόλις ξεκίνησε, αλλά αργότερα η ροή θα αυξηθεί σίγουρα. Πρέπει να αναγκάσουμε την ΕΕ να βοηθήσει στη βελτίωση των υποδομών", δήλωσε.

Ο Τέλους, ο οποίος θα συναντηθεί με τους ομολόγους του από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και τη Μολδαβία την Τετάρτη, δήλωσε ότι η Βαρσοβία θα πιέσει για παράταση του εμπάργκο στις εισαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία πέραν της 15ης Σεπτεμβρίου.

Νέες προσπάθειες 

Η ισχύς της τετραμερούς συμφωνίας που εγγυάτο τον τελευταίο χρόνο την ασφαλή εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω Μαύρης Θάλασσας εξέπνευσε τα μεσάνυχτα στην Κωνσταντινούπολη (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), την καθορισμένη ημερομηνία βάσει όσων ορίστηκαν όταν παρατάθηκε κατά δυο μήνες για τελευταία φορά τον Μάιο.

Η Ρωσία αρνήθηκε να παρατείνει ξανά τη συμφωνία, που είχε συνυπογράψει την 22η Ιουλίου 2022 με την Ουκρανία υπό την αιγίδα της Τουρκίας και του ΟΗΕ, καταγγέλλοντας τα συνεχιζόμενα εμπόδια στις εξαγωγές των ρωσικών αγροτικών προϊόντων.

Από την πλευρά του, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε χθες Δευτέρα μέσω Telegram ότι συμφώνησε με τον Γενικό Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνδιάλεξης να συνεργαστούν για να ξαναρχίσουν οι εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω Μαύρης Θάλασσας το συντομότερο.

«Συμφωνήσαμε με τον κ. Γκουτέρες να εργαστούμε μαζί και με τις συμβαλλόμενες χώρες [σ.σ. τη Ρωσία και την Τουρκία, που μεσολάβησε για τη σύναψη της συμφωνίας τον Ιούλιο του 2022] για να ανανεωθεί η επισιτιστική ασφάλεια και [να ξαναρχίσουν] οι εξαγωγές τροφίμων μέσω Μαύρης Θάλασσας», ανέφερε ο κ. Ζελένσκι.

Ο Μπορέλ καταδικάζει την απόφαση της Μόσχας

Εν τω μεταξύ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική καταδίκασε χθες Δευτέρα την απόφαση της Ρωσίας να μην ανανεώσει την ισχύ της συμφωνίας του Ιουλίου του 2022 η οποία εγγυάτο την ασφαλή εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω Μαύρης Θάλασσας παρά τον πόλεμο.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ έκανε λόγο για «εντελώς αδικαιολόγητη» απόφαση, μιλώντας στο περιθώριο της συνόδου της ΕΕ με τους ηγέτες χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Πρόκειται για κίνηση «πολύ σοβαρή», που θα «δημιουργήσει πολλά [προβλήματα] σε πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο». Απέρριψε τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες της Μόσχας πως οι ευρωπαϊκές κυρώσεις παρεμβάλλουν προσκόμματα στις εξαγωγές ρωσικών αγροτικών προϊόντων, ιδίως σιτηρών και λιπασμάτων, μιλώντας για «ανοησίες».

Το «καρφί» της Μελόνι στην Ρωσία 

«Η απόφαση της Ρωσίας να διακόψει την συμφωνία για τα σιτηρά αποτελεί μια ακόμη απόδειξη του ποιος είναι φίλος και ποιος είναι εχθρός των φτωχότερων χωρών», έκρινε στην ανακοίνωσή Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες της μετά τη λήξη της ισχύος της Πρωτοβουλίας της Μαύρης Θάλασσας η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι.

«Ας προβληματιστούν οι ηγέτες των εθνών εκείνων που δεν θέλουν να ξεχωρίσουν ανάμεσα σε θύμα και θύτη», πρόσθεσε η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Διαβάστε επίσης:

Η Ρωσία απειλεί με ακρίβεια διαρκείας στα τρόφιμα

Λήξη συμφωνίας για τα σιτηρά: Φόβοι για εκτόξευση των τιμών και λιμό