Σημαντική αύξηση κατέγραψαν τα ενοίκια διαμερισμάτων το 2020, τάση που παραμένει ανοδική και τη φετινή χρονιά, σύμφωνα με όσα δείχνουν τα επίσημα στοιχεία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Delfi Analytics, το 2020 υπήρξε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη σημαντική αύξηση των ενοικίων που άγγιξε, σε ορισμένες περιπτώσεις, το 30%.
Από την άλλη πλευρά, καταγράφηκε και μείωση των ενοικίων σε περιοχές όπου αναμενόταν άνοδος, όπως το κέντρο της Αθήνας και το Ελληνικό, γεγονός που αποδίδεται στην κατάρρευση του Airbnb που αύξησε τον αριθμό των διαθέσιμων προς μίσθωση ακινήτων.
Η άνοδος των ενοικίων
Ενώ η πτώση των ενοικίων την προηγούμενη χρονιά ίσως να είναι, ως ένα βαθμό, αναμενόμενη, η άνοδος των ενοικίων τα οποία αντιστοιχούν ακόμη και στο 60%-70% του μέσου μισθού -διαμορφώνεται πέριξ των 900 έως 1000 ευρώ- είναι αξιοσημείωτη. Πού οφείλεται;
Μια απλή αναζήτηση στις αγγελίες αποκαλύπτει ότι για μεγάλη μερίδα ακινήτων που προσφέρονται προς ενοικίαση, ζητούνται ενοίκια που κινούνται μεταξύ 600-800 ευρώ, συχνά χωρίς να λαμβάνεται υπόψη κανένα κριτήριο διαμόρφωσης των τιμών, όπως π.χ. παλαιότητα, περιοχή, όροφος, κατάσταση ακινήτου, προσφερόμενες προδιαγραφές κ.τ.λ.
Αντιθέτως, όπως σημειώνουν ενδιαφερόμενοι ενοικιαστές, αλλά και φορείς του κλάδου των ακινήτων, η τιμή συχνότατα διαμορφώνεται με βάση τις ανάγκες, ή τις προσδοκίες του ιδιοκτήτη και με βάση την προσωπική αντίληψη του καθενός.
Όπως εξηγούν ειδικοί, η βελτίωση του οικονομικού κλίματος έχει ενισχύσει σε τέτοιο βαθμό την ψυχολογία των ιδιοκτητών, που εκτιμούν ότι μπορούν να «περάσουν» στην αγορά αυξήσεις της τάξεως του 20%, 25%, ή ακόμα και 30% μέσα σε λίγους μήνες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα ενοικιάστηκε διαμέρισμα 100 τ.μ., κατασκευής 2008, 2ου ορόφου αντί 700 ευρώ/μήνα. Πριν από την κρίση, ένα τέτοιο ακίνητο θα μισθωνόταν προς 500-550 ευρώ.
Αντίστοιχα, στο Κολωνάκι, διαμέρισμα 80 τ.μ. μισθώθηκε αντί 1.200 ευρώ, έναντι 900-1.000 ευρώ, πριν από την οικονομική κρίση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές των ενοικίων υποχώρησαν κατά 40% κατά μέσον όρο, κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης και κυρίως από το 2011 έως και το 2015.
Στη συνέχεια ακολούθησε μια διετία σταθεροποίησης, προτού ξεκινήσει η ανάκαμψή τους, χάρη στη σταδιακή άνοδο της ζήτησης, αλλά και στην ώθηση που έδωσαν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις.
Την τελευταία τριετία, κατά μέσον όρο, η αύξηση των ενοικίων στην Αττική υπολογίζεται ότι διαμορφώνεται σε 25%, πλην όμως υπάρχουν σημαντικές διαφορές από περιοχή σε περιοχή.
Ισχυρή ζήτηση
Η άνοδος των ενοικίων οφείλεται, πέραν της βελτιωμένης ψυχολογίας των ιδιοκτητών, στην πολύ υψηλότερη ζήτηση για ενοικιάσεις, σε σχέση με τα χρόνια πριν από την κρίση.
Τότε, οι περισσότεροι επέλεγαν τη λύση του στεγαστικού δανείου και της απόκτησης ακινήτου, παρά την ενοικίαση. Σήμερα, η εικόνα είναι εντελώς αντίθετη, καθώς ελάχιστοι μπορούν να εξασφαλίσουν την απαιτούμενη χρηματοδότηση για να αγοράσουν ακίνητο.
Επίσης, υπάρχει σημαντική έλλειψη προσφοράς διαθέσιμων προς ενοικίαση ακινήτων. Ένας από τους βασικούς λόγους είναι το γεγονός ότι απουσιάζουν αρκετά ακίνητα από την αγορά λόγω του ότι είναι δεσμευμένα από τις τράπεζες λόγω οφειλών των ιδιοκτητών τους.
Η συγκεκριμένη κατηγορία αφορά σε χιλιάδες κατοικίες, οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο εκμετάλλευσης, μέσω της εκμίσθωσής τους, κάτι όμως που δεν συμβαίνει, αφαιρώντας ένα σημαντικό απόθεμα από την αγορά.
Εν τω μεταξύ, οι άνθρωποι που κάποτε ζούσαν σε αυτά, έχουν στραφεί και αυτοί σε ένα μεγάλο ποσοστό, στη λύση της ενοικίασης, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την ήδη υψηλή ζήτηση.
Ένας ακόμη, λόγος που οδήγησε στην αύξηση των ενοικίων σε περιοχές παραθεριστικού ενδιαφέροντος είναι ο πολλαπλασιασμός της ζήτησης για τέτοιους είδους περιοχές (πχ. κοντά στη θάλασσα από Έλληνες λόγω της καραντίνας). Για παράδειγμα, το Σούνιο είδε να ανεβαίνουν τα ενοίκια το 2020.