Του Χρήστου N. Κώνστα
Η Κυβέρνηση υποχώρησε -και στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας- υιοθετώντας τις προτάσεις των τραπεζών.
Με βάση τον νέο πτωχευτικό κώδικα, που επεξεργάζεται ο ....Υπουργός Αλέκος Φλαμπουράρης, το νέο όριο προστασίας πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς θα πέσει στις 75.000 € εμπορικής αξίας και θα φτάνει στις 120.000 € για οικογένειες με 3 παιδιά που δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στις δόσεις των στεγαστικών τους δανείων.
Ως «γλυκαντικό» της νέας κυβερνητικής κυβίστησης θα εμφανισθεί το «ολιστικό σχέδιο συνολικής ρύθμισης» : Όσοι εντάσσονται στον νέο πτωχευτικό νόμο, θα έχουν πρόσβαση και στο σύστημα των 120 δόσεων για όλες τις υπόλοιπες οφειλές τους σε δημόσια ταμεία, Εφορία και ΕΦΚΑ.
Αυτή την οδυνηρή οπισθοχώρηση της κυβέρνησης από την «σεισάχθεια» στους 30.000 ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ετησίως, προσπάθησε να καλύψει ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης από τον οποίο έχει αφαιρεθεί πλέον η ευθύνη του «συντονισμού του τραπεζικού μας συστήματος».
Έτσι εξηγείται η απίστευτης κυνικότητας κινδυνολογία για τη σταθερότητα του τραπεζικού μας συστήματος που επικαλέσθηκε την Πέμπτη το βράδυ στη Βουλή, ο Υπουργός Οικονομίας.
Ξαφνικά ο Γιάννης Δραγασάκης θυμήθηκε τον... κίνδυνο να χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση οι τράπεζες αν δεν χειριστούν έγκαιρα και σωστά το πρόβλημα των κόκκινων δανείων.
«Είμαστε η χώρα με τα περισσότερα κόκκινα δάνεια. Δεν υπάρχει κάποιο manual βάσει του οποίου μπορούμε να προχωρήσουμε. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις κινήσεις μας, γιατί από μια κίνηση που μπορεί να είναι λάθος να χρειαστεί οι τράπεζες να απαιτήσουν νέα κεφάλαια και αυτά τα νέα να κληθούν πάλι να τα βάλουν οι Έλληνες φορολογούμενοι».
Αγνοώντας προκλητικά την ευρωπαϊκή νομοθεσία που απαγορεύει κρατική ενίσχυση των τραπεζών, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης, που κάποτε ήταν θιασώτης του συνθήματος «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη», περιέγραψε με κυνισμό ότι η μείωση των κόκκινων δανείων όχι μόνο πρέπει να επιδιώκεται, αλλά να θεωρείται κοινωνικός στόχος, όμως να γίνεται με τρόπο που να προστατεύεται η βασική κατοικία των πολιτών.
Καθησυχάζει η Τράπεζα της Ελλάδος
Περισσότερο ψύχραιμοι και καθησυχαστικοί εμφανίσθηκαν κύκλοι της διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος.
«Το πρόβλημα των κόκκινων δανείων θα έχει διευθετηθεί μέσα στους επόμενους 5 μήνες, αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φαίνεται πως τελικά θα εγκρίνει τόσο το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών όσο και το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για την άμεση απαλλαγή των τραπεζών από το μεγαλύτερο μέρος του τοξικού χαρτοφυλακίου τους», δήλωσε στην «L» ανώτατη πηγή της κεντρικής μας τράπεζας.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός SSM έχουν εγκρίνει και τις δύο λύσεις που έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων. Αυτό σημαίνει ότι κάθε τράπεζα θα επιλέξει το μοντέλο που θεωρεί προσφορότερο.
Το APS ή ιταλικό μοντέλο θα τεθεί προς έγκριση στην DG Comp, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, έως τέλη Απριλίου του 2019. Αμέσως μετά θα τεθεί προς έγκριση και η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος που προβλέπει τη μεταφορά έως 40 δισ. ευρώ προβληματικών δανείων σε ένα Οχημα Ειδικού Σκοπού SPV με παράλληλη μεταφορά 7,4 δισ. ευρώ αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης του κράτους ως εγγύηση.
Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ όλες οι τράπεζες της χώρας στο Χρηματιστήριο δεν αξίζουν περισσότερα από 3,7 δις Ευρώ. Ναι είναι οι ίδιες τράπεζες που ανακεφαλαιοποιήθηκαν με «μεγάλη επιτυχία», το καλοκαίρι του 2015, με στόχο να διαχειριστούν το «καυτό θέμα των κόκκινων δανείων»…