Όχι μία, αλλά δύο πωλήσεις πακέτων κόκκινων δανείων έγιναν τον Αύγουστο, καθώς νέοι παίκτες εμφανίζονται στον κλάδο αποκτώντας, αρχικά τουλάχιστον, μικρότερα τμήματα των αρχικών τιτλοποιήσεων. Σταδιακά διαμορφώνεται και αποκτά κινητικότητα η δευτερογενής αγορά, καθώς αλλάζουν τα χαρτοφυλάκια και παράγοντες της αγοράς αναμένουν περί τις 15 αγοραπωλησίες εντός διετίας.
Ειδικότερα, το επόμενο δωδεκάμηνο, σύμφωνα με πληροφορίες του Liberal προγραμματίζονται και θα υλοποιηθούν 3-5 αγοραπωλησίες πακέτων κόκκινων δανείων, που θεωρούνται πιο ώριμες.
Η πρώτη συναλλαγή που έγινε αυτές τις μέρες ήταν σε αρχικό πακέτο «κόκκινων δανείων» της Εθνικής (Frontier), συνολικής απαίτησης περί το 1,5 δισ. ευρώ. Κατέληξε στην EOS που είναι ο νέος παίκτης στη δευτερογενή αγορά ο οποίος κινείται με ταχύτητα για να χτίσει χαρτοφυλάκιο, έχοντας κάνει ήδη τις πρώτες αγορές. Πωλητές του πακέτου που ονομάστηκε Virgo, ήταν τα funds Bain και Fortress.
Άλλη συναλλαγή ήταν αυτή του λεγόμενου project Sοuk από τις τιτλοποιήσεις Cairo, με ανεξασφάλιστα δάνεια συνολικής απαίτησης που προσεγγίζει σύμφωνα με πληροφορίες, τα 1,4 δισ. ευρώ. Πωλητής ήταν η doValue και το πακέτο φέρεται να κατέληξε στην Intrum, η οποία έχει διττό ρόλο στην αγορά, καθώς αγοράζει δάνεια ως fund, ενώ παράλληλα είναι και διαχειριστής, έχοντας παρουσία σε αρκετές συναλλαγές και δράσεις.
Αν σε αυτές τις συναλλαγές προστεθεί και μία μικρότερη της CEPAL με περίπου 250 εκατ. ευρώ απαιτήσεων από στεγαστικά δάνεια, είναι οι πρώτες συναλλαγές της δευτερογενούς αγοράς κόκκινων δανείων. Παράγοντες της αγοράς αναμένουν, καθώς βαθαίνει η αγορά αυτή, να γίνουν και αρκετά μεγαλύτερες συναλλαγές.
Οι πωλήσεις αυτές μοιράζουν το ρίσκο των αγοραστών και φέρνουν ταχύτερα έσοδα και κέρδη στους αρχικούς αγοραστές των δανείων. Συμβάλλουν επίσης στο να καλυφθούν οι υποχρεώσεις και δεσμεύσεις των funds, όπως και στο να αποφευχθεί εμπλοκή στον Ηρακλή και στις ρήτρες των εγγυήσεων.