«Βαθμιαία» και «εξαρτώμενη από τα στοιχεία» ήταν οι λέξεις που χρησιμοποίησε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christime Lagarde στη συνέντευξη τύπου της τελευταίας συνεδρίασης για να μαλακώσει το μήνυμα που έστειλε. Μετά από μόλις τρεις ημέρες επανατιμολόγησης στην αγορά χρέους της ευρωζώνης, το πιθανότερο είναι ότι θα ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες παρεμβάσεις.
Το κόστος δανεισμού στη νότια περιφέρεια της ευρωζώνης σημείωσε ξαφνική άνοδο με τους επενδυτές να ζητούν πριμ ρίσκου 160 μονάδων βάσης για τη διακράτηση 10ετών ιταλικών ομολόγων, έναντι των ασφαλέστερων γερμανικών. Πρόκειται για άνοδο του spread πάνω από 30 μονάδες βάσης από το επίπεδο του πριν τη συνεδρίαση της ΕΚΤ.
Οι τιμές ομολόγων στην περιφέρεια της ζώνης του ευρώ σημείωσαν πτώση καθώς οι προσδοκίες για ταχύτερη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ βάρυναν τα ομόλογα των πιο χρεωμένων χωρών με το πριμ ρίσκου να διευρύνεται.
Οι επενδυτές εστιάζουν στην καθαρή προσφορά χρεογράφων που αναμένεται ότι θα είναι υψηλότερη φέτος και θα πρέπει να απορροφηθεί από τον ιδιωτικό τομέα καθώς θα περατωθεί το πρόγραμμα ΡΕΡΡ αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, επηρεάζοντας πιθανώς τη ζήτηση για ομόλογα της πιο χρεωμένης περιφέρειας.
Οι χρηματαγορές τιμολογούν 80% πιθανότητα μιας αύξησης επιτοκίων 10 μονάδων βάσης τον Ιούνιο και 100% πιθανότητα αύξησης κατά μισής ποσοστιαίας μονάδας μέχρι τον Δεκέμβριο. Η απόδοση στο 10ετες γερμανικό ομόλογο ανέβηκε στο 0,274%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2019. Η απόδοση του ιταλικού 10ετους στο 1,88%. Του ελληνικού έφτασε τα επίπεδα του 2020.
Τα ευρωπαϊκά εταιρικά ομόλογα επίσης είναι ώριμα για μια διόρθωση, με τη Citi να εκτιμά ότι τα spread στα υψηλής ποιότητας μπορεί να διευρυνθούν στις 90 μονάδες βάσης από 70 στο τέλος του 2021.
Οι πρόσφατες κινήσεις αυξάνουν τον κίνδυνο θρυμματισμού της αγοράς ομολόγων σε εθνικές γραμμές αλλά και τον εκτροχιασμό της ανάκαμψης των οικονομιών στη νότια Ευρώπη δεδομένης της διεύρυνσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων για να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας.
Το ερώτημα πλέον στην αγορά είναι πόσο μπορεί να επιμείνει το ξεπούλημα πριν οι αξιωματούχοι αναγκαστούν να προσφέρουν καταπραϋντικές διαβεβαιώσεις, ένα «put» από την ΕΚΤ με άλλα λόγια, παρόμοιο με την τακτική της Fed όταν αυξάνονται οι αναταράξεις στις αγορές.
Η απάντηση είναι ότι η διόρθωση στην αγορά ομολόγων μπορεί να έχει ακόμη δρόμο. Οι αποδόσεις, παρόλο που ανεβαίνουν, είναι ακόμη χαμηλές σε απόλυτους αριθμούς και η Ευρώπη έχει το μαξιλάρι ασφαλείας του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η Lagarde εξάλλου υποσχέθηκε ότι η ΕΚΤ πρόκειται να παρέμβει αν τα spread των κρατικών ομολόγων διευρυνθούν πολύ. Όπως σχολιάζει η JP Morgan σε έκθεση της, η αγορά μπορεί να θελήσει να τεστάρει αυτή τη δέσμευση της ΕΚΤ.
Μένει να δούμε αν η επανάληψη της δέσμευσης δια στόματος Lagarde ότι η ΕΚΤ θα δείξει ευελιξία σε συνθήκες στρες στις αγορές, θα είναι αρκετή για να στηρίξει τις αποδόσεις της περιφέρειας σύμφωνα με την Commerzbank.
Tο πρόγραμμα ΡΕΡΡ αγορών ομολόγων της ΕΚΤ θα λήξει τον Μάρτιο αλλά πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ενισχύσει το πρόγραμμα ΑΡΡ (Αsset Purchase Program) που θα το αντικαταστήσει με αγορές άνω των 20 δις ευρώ κάθε μήνα ώστε να διασφαλιστεί μια βαθμιαία σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.