Η συμφωνία για την εφαρμογή του «πράσινου πιστοποιητικού», η μείωση των κρουσμάτων κορονοϊού, η επιτάχυνση των εμβολιασμών και η απόφαση των Ευρωπαίων να ανοίξουν τα σύνορα για πολίτες τρίτων χωρών που έχουν εμβολιαστεί, είναι πολύ καλοί οιωνοί για τον τουρισμό. Αυτό αναφέρει η Capital Economics, τονίζοντας ότι η «διάσωση» της τουριστικής σεζόν θα προσφέρει σημαντική στήριξη στις οικονομίες που εξαρτώνται περισσότερο από τον εν λόγω κλάδο, όπως η Ελλάδα, η Μάλτα και η Κύπρος.
«Τα νούμερα του κορονοϊού συνεχίζουν να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση στην Ευρωζώνη, ενώ η διάθεση των εμβολίων συνεχίζει να επιταχύνεται, με περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού να έχει κάνει ήδη τουλάχιστον μία δόση», σημειώνει ο οίκος. Το γεγονός αυτό έχει ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν στην άρση των περιορισμών, με τη Γαλλία να ανοίγει το λιανεμπόριο και τον κλάδο της εστίασης την τρέχουσα εβδομάδα.
Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί συμφώνησαν επίσης αυτή την εβδομάδα τις αρχές για να δεχθεί η ένωση τους διεθνείς τουρίστες. Οι πλήρως εμβολιασμένοι ταξιδιώτες και τα παιδιά τους από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη, την ώρα που το πανευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού για τις χώρες της ΕΕ αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές Ιουλίου.
Γι’ αυτό η Capital Economics εκτιμά ότι η τουριστική σεζόν για τις ευρωπαϊκές χώρες δεν θα χαθεί τελικά, προσφέροντας μεγάλη στήριξη στις χώρες που εξαρτώνται από τον τουρισμό. Οι χώρες αυτές είναι οι ακόλουθες:
Συνολική συνεισφορά του τουρισμού στο ΑΕΠ (%)
Πηγές: Eurostat, WTTC, Capital Economics
Παρ’ όλα αυτά, ο οίκος προειδοποιεί για την ανησυχητική εξάπλωση της ινδικής μετάλλαξης του ιού, με δεδομένο μάλιστα ότι οι εμβολιασμοί τρέχουν πολύ πιο αργά στην Ευρώπη σε σύγκριση με τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία. Επομένως υπάρχει κίνδυνος οι χώρες της Ευρωζώνης να διστάσουν να ανοίξουν τόσο γρήγορα και να διατηρήσουν αρκετές από αυτές τους περιορισμούς σε ό,τι αφορά τα διεθνή ταξίδια.