Οι θεσμοί θέλουν να προχωρήσει η επικαιροποίηση των αντικειμενικών αξιών και η επέκταση του συστήματος σε όλη την ελληνική επικράτεια προκειμένου να εξαλειφθεί ύστερα από 10ετίες το λεγόμενο «συγκριτικό» σύστημα και να εκλείψουν οι αδικίες. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, έχοντας πιεστεί αφόρητα από την απώλεια ενοικίων τους τελευταίους 12 μήνες, ζητούν να παραμείνουν αμετάβλητες οι υφιστάμενες τιμές ζώνης για να μην προκύψουν πρόσθετες επιβαρύνσεις. Γνωρίζουν ότι ακόμη και αν διορθωθούν οι συντελεστές υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, εκατοντάδες χιλιάδες θα υποστούν επιβαρύνσεις στο φετινό εκκαθαριστικό. Στη… μέση βρίσκεται για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση η οποία ακόμη και στο εσωτερικό της «κρύβει» διαφορετικές απόψεις επί του θέματος: οι μεν υποστηρίζουν να υλοποιηθεί η μεταρρύθμιση στα ακίνητα εδώ και τώρα –δηλαδή, με πλήρη αναμόρφωση των αξιών και των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ– και οι δε που τάσσονται υπέρ μιας νέας αναβολής με επιχείρημα την πανδημία ώστε να μετατεθεί η επίλυση του προβλήματος για αργότερα. Η χθεσινή τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών –θέλουμε να προχωρήσουμε με τις αλλαγές αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη αν θα είναι κατάλληλο το περιβάλλον, είπε σε γενικές γραμμές– αποτυπώνει –αν μη τι άλλο– ότι οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί. Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό, φαίνεται να κατατίθεται και η «συμβιβαστική λύση» που –με βάση τους υποστηρικτές της– μπορεί να αφήσει τους πάντες ευχαριστημένους. Τι προβλέπει;
1. Να μείνουν άθικτες οι σημερινές τιμές ζώνης, με το επιχείρημα ότι η μείωση των αγοραπωλησιών εν μέσω πανδημίας δεν επιτρέπει να γίνει σωστή αποτίμηση λόγω και των έκτακτων συνθηκών.
2. Να προχωρήσει η επέκταση του συστήματος αντικειμενικών αξιών και να ενταχθούν στο σύστημα οι 3000 νέες περιοχές. Προφανώς, από αυτή την αλλαγή θα υπάρξουν ιδιοκτήτες που θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερο ΕΝΦΙΑ, ωστόσο αυτή η αλλαγή θα έχει τον μανδύα της δικαιοσύνης. Θα πληρώσουν περισσότερα ιδιοκτήτες ακριβών ακινήτων που επί σειρά ετών υποφορολογούνταν.
3. Ο δημοσιονομικός χώρος που θα προκύψει από την ένταξη νέων περιοχών στο σύστημα, να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση των συντελεστών του ΕΝΦΙΑ. Ακόμη και αν οι πόροι δεν επαρκέσουν για το -8% που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση, σε κάθε περίπτωση εκατομμύρια ιδιοκτήτες με ακίνητα εντός αντικειμενικού συστήματος (τα λεγόμενα αστικά ακίνητα) θα δουν ελάφρυνση στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ από φέτος.
Η συμβιβαστική λύση αφήνει τους πάντες ευχαριστημένους. Τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, διότι θα αποφύγουν επιβαρύνσεις (με εξαίρεση τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές που θα μπουν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα). Τους θεσμούς, διότι θα αποτυπωθεί πρόοδος και συνέχιση του μεταρρυθμιστικού έργου στην κατεύθυνση της φορολογίας των ακινήτων. Και την κυβέρνηση, η οποία θα καταφέρει να πετάξει από πάνω της με τις λιγότερες δυνατές απώλειες μια «καυτή πατάτα» σε μια περίοδο μάλιστα που κάλλιστα μπορεί να αποδειχθεί το επόμενο χρονικό διάστημα προεκλογική.