Αυξημένες πιθανότητες βλέπουν οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα ανακοινώσει την αρχή του περιορισμού στο πρόγραμμα αγορών ομολόγων τον Νοέμβριο, εκτιμώντας πως η Federal Reserve θα αρχίσει το λεγόμενο tapering με μείωση των αγορών χρεογράφων κατά 15 δισ. δολάρια και ότι θα ακολουθήσουν περαιτέρω μειώσεις στις μετέπειτα συνεδριάσεις της.
Σε έκθεση της η επενδυτική τράπεζα ανεβάζει τις πιθανότητες επίσημης ανακοίνωσης τον Νοέμβριο στο 45% από 25% που ήταν η προηγούμενη της εκτίμηση, δίνοντας πιθανότητα 35% να συμβεί αυτό τον Δεκέμβριο από 55% προηγουμένως.
Η Goldman επισημαίνει ότι συνολική μείωση της τάξης των 15 δισ. δολαρίων ανά συνεδρίαση πιθανότατα θα σημάνει 10 δισ. δολάρια λιγότερες αγορές κρατικών ομολόγων και 5 δισ. δολάρια λιγότερες αγορές χρεογράφων με υποκείμενο περιουσιακό στοιχείο τα στεγαστικά δάνεια.
«Μια ανακοίνωση τον Νοέμβριο για περικοπή του προγράμματος αγορών κατά 15 δισ. δολάρια ανά συνεδρίαση σημαίνει ότι η Fed θα κάνει την τελευταία μείωση στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου του 2022», αναφέρει η έκθεση.
Ο χρονισμός και ο ρυθμός περικοπών του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Fed αποτελεί κομβικό σημείο για τις παγκόσμιες αγορές και τα τελευταία ενθαρρυντικά στοιχεία από την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ ενισχύουν την άποψη ότι ο περιορισμός του προγράμματος μάλλον θα αρχίσει νωρίτερα.
Ωστόσο, η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου σε συνδυασμό με τις επίμονες στενώσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα ωθούν πολλούς οικονομολόγους να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις τους για τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης χαμηλότερα.
Η αβεβαιότητα για τις προοπτικές της οικονομίας ενδέχεται να κάνει τη Fed επιφυλακτική όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα της σταδιακής απόσυρσης των πολιτικών ποσοτικής χαλάρωσης.
Οι ανησυχίες ότι πλησιάζει η στιγμή που η Federal Reserve θα αρχίσει να αποσύρει τις πολιτικές στήριξης βάρυναν το κλίμα στις παγκόσμιες αγορές την εβδομάδα που πέρασε αλλά οι επενδυτές δείχνουν λιγότερο βέβαιοι οτι η ομιλία του επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας Jerome Powell στο συμπόσιο του Jackson Hole θα περιέχει χρονοδιάγραμμα για τον περιορισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων.
Η έξαρση των κρουσμάτων της πολύ μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοιού έχουν προκαλέσει προβληματισμό για τις επιπτώσεις στην ανάκαμψη της οικονομίας αλλά η πλήρης έγκριση του αμερικανικού οργανισμού φαρμάκων του εμβολίου της Pfizer ενισχύει τις προσδοκίες ότι οι εμβολιασμοί μπορεί να επιταχυνθούν.
Οι δυνατοί ρυθμοί αύξησης της κερδοφορίας των επιχειρήσεων εκτιμάται ότι θα ωθήσει τον δείκτη S&P 500 υψηλότερα κατά 8% από τα τωρινά του επίπεδα μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς, σύμφωνα με έκθεση της αμερικανικής τράπεζας Wells Fargo, πρόβλεψη που αν επαληθευτεί θα σημάνει απόδοση 28% για τον ευρύ χρηματιστηριακό δέκτη της Wall Street to 2021.
Ανεβάζοντας τον στόχο για τον δείκτη S&P 500 στις 4.825 μονάδες, η Wells Fargo αναφέρει ότι οι επιχειρήσεις που τον απαρτίζουν μέχρι στιγμής βλέπουν τις προβλέψεις των αναλυτών για τα κέρδη ανά μετοχή να αυξάνονται κατά 21% και η τάση δεν δείχνει να ανατρέπεται.
Με την περίοδο ανακοινώσεων αποτελεσμάτων δεύτερου τριμήνου να έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, σχεδόν το 87% των επιχειρήσεων του S&P 500 κατάφεραν να ξεπεράσουν τις προβλέψεις των αναλυτών για την κερδοφορία τους.
Τα τελευταία 31 χρόνια υπήρξαν εννέα φορές που ο δείκτης S&P 500 πραγματοποίησε κούρσα 10% τους πρώτους οκτώ μήνες του χρόνου για να ακολουθήσει περαιτέρω άνοδος 8,4% κατά μέσο όρο τους υπόλοιπους μήνες, επισημαίνει η Wells Fargo, προσθέτοντας οτι την τελευταία δεκαετία, ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος υπήρξαν οι δύο πιο αδύναμοι μήνες για τη χρηματιστηριακή αγορά.
Η εντυπωσιακή ανάκαμψη της κερδοφορίας των επιχειρήσεων και η πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική της Fed τροφοδότησαν την κούρσα της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς σε νέα υψηλά μετά το κραχ που προκάλεσε η πανδημία COVID-19 πέρυσι.
Ο δείκτης S&P 500 έχει σημειώσει απόδοση που υπερβαίνει το 100% από τα χαμηλά επίπεδα στα οποία υποχώρησε τον Μάρτιο του 2020. Οι φόβοι ότι η Fed ενδέχεται να αρχίσει να περιορίζει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων νωρίτερα από ότι αναμενόταν έχει φρενάρει το ράλι του. Ο δείκτης έχει σημειώσει κέρδη γύρω στο 19% μέχρι στιγμής φέτος.
Σε έκθεση της η UBS επίσης ανεβάζει τον στόχο της για τον δείκτη S&P 500 στις 4.600 μονάδες μέχρι το τέλος του 2021 από τις 4.500 μονάδες και τον βλέπει στις 5.000 μονάδες στο τέλος του 2022.