Χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στις ΗΠΑ το 2022 προβλέπει σε έκθεση της η Goldman Sachs, αναθεωρώντας την εκτίμηση της στο 3,8% από 4,2% λόγω της αβεβαιότητας και των κινδύνων από την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού.
Η νέα μετάλλαξη μπορεί να επιβραδύνει το πλήρες άνοιγμα της οικονομίας, ωστόσο η επενδυτική τράπεζα προβλέπει ήπιες επιπτώσεις στις καταναλωτικές δαπάνες για υπηρεσίες.
«Παρόλο που πολλά ερωτηματικά παραμένουν αναπάντητα, πιστεύουμε ότι ένα ήπια καθοδικό σενάριο όπου η μετάλλαξη εξαπλώνεται πιο γρήγορα αλλά η ανοσία έναντι σοβαρής νόσησης αποδυναμώνεται πολύ λίγο είναι το πιθανότερο», αναφέρει η έκθεση.
Οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο αν οι εργαζόμενοι δεν αισθανθούν άνετα στο να επιστρέψουν στην εργασία τους λόγω της μετάλλαξης.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, η εξάπλωση της μετάλλαξης μπορεί να επιδεινώσει τις στενώσεις στην πλευρά της προσφοράς αν οι άλλες χώρες προβούν σε σφιχτότερους περιορισμούς, ωστόσο, η αύξηση των εμβολιασμών στους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ θα εμποδίσει σοβαρή αναταραχή.
Η αναθεωρημένη πρόβλεψη της Goldman Sachs για την αμερικανική οικονομία έρχεται μετά τις δηλώσεις της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Kristalina Georgieva την Παρασκευή ότι το Ταμείο θα χαμηλώσει την πρόβλεψη του για τον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας λόγω της Όμικρον.
«Η νέα μετάλλαξη μπορεί να εξαπλωθεί πολύ γρήγορα και να πλήξει την εμπιστοσύνη και πιθανότατα θα δούμε αναθεωρήσεις χαμηλότερα στις προβλέψεις μας του Οκτωβρίου για την παγκόσμια ανάπτυξη», δήλωσε η Georgieva.
Τον Οκτώβριο το ΔΝΤ προέβλεπε ότι η παγκόσμια οικονομία θα κατέγραφε ρυθμό ανάπτυξης 5,9% φέτος και 4,9% τον επόμενο χρόνο, επισημαίνοντας όμως τους κινδύνους από ενδεχόμενες νέες μεταλλάξεις που θα μπορούσαν να επιμηκύνουν τις προσπάθειες να καταπολεμηθεί η πανδημία.
Σύμφωνα με την επικεφαλής του ΔΝΤ, ο υψηλός πληθωρισμός στις ΗΠΑ πρέπει να αντιμετωπιστεί από τις αρχές αλλά οι πληθωριστικές πιέσεις δεν είναι ίδιες σε άλλες οικονομίες του κόσμου, κάτι που επιτρέπει στις κυβερνήσεις να προσαρμόζουν τις πολιτικές τους με τον δικό τους ρυθμό.
Η δυναμική της οικονομίας των ΗΠΑ έχει θετικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία ακόμη και αν η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ τερματίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στους επόμενους μήνες, όπως εκτιμά η πλειοψηφία των οικονομολόγων.
«Πιστεύουμε ότι ο δρόμος προς αυξήσεις των επιτοκίων μπορεί να περπατηθεί γρηγορότερα», δήλωσε η Georgieva, δείχνοντας προς το 2022.
Αναφερόμενη στο δημόσιο χρέος, ζήτησε πιο επιθετική αναδιάρθρωση ώστε να μην εξελιχθεί το σημερινό φορτίο χρέους στις ανεπτυγμένες οικονομίες σε μακροχρόνιο μετωπικό άνεμο.
«Η πραγματικότητα είναι ότι το 2022 θα είναι μια δύσκολη χρονιά όσον αφορά στην αντιμετώπιση του δημοσίου χρέους», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι έχει αυξηθεί 18% κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ότι θα πάρει δεκαετίες για να επανέλθει στα προ-πανδημίας επίπεδα.
«Μέχρι στιγμής τα επιτόκια είναι σχετικά χαμηλά, στο μέλλον αυτό μπορεί να αλλάξει».
Η μετάλλαξη Όμικρον έχει εξαπλωθεί σε τουλάχιστον 40 χώρες από την πρώτη εμφάνιση της στη Νότια Αφρική και πολλές κυβερνήσεις σφίγγουν τους περιορισμούς στα ταξίδια για να την περιορίσουν εκτός συνόρων.
Κομμάτια της Ευρώπης και των ΗΠΑ παλεύουν ακόμη με κύματα κρουσμάτων της πιο γνωστής μετάλλαξης Δέλτα και η νέα παραλλαγή μπορεί να αποσταθεροποιήσει τις οικονομίες που ανοίγουν μετά από απαγορευτικά και συναφείς διαταραχές.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του επιστημονικού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Soumya Swaminathan, η μετάλλαξη Όμικρον θα πρέπει να γίνει πιο μεταδοτική για να υπερκεράσει τη Δέλτα που σήμερα αποτελεί το 99% των κρουσμάτων.
Στη Γενεύη, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ ανέφερε σε συνέδριο των Ηνωμένων Εθνών ότι οι κατασκευαστές εμβολίων θα πρέπει να ετοιμαστούν για την ανάγκη να προσαρμόσουν τα εμβόλια τους στη νέα μετάλλαξη.
Ο επικεφαλής της BioNTech Ugur Sahin που μαζί με την Pfizer έχουν παρασκευάσει το εμβόλιο για τη νόσο COVID-19 θεωρεί ότι οι εταιρείες είναι σε θέση να προσαρμόσουν τα εμβόλια τους σχετικά γρήγορα, αλλά εκτιμά πως τα σημερινά εμβόλια θα συνεχίσουν να παρέχουν προστασία έναντι σοβαρής νόσησης, παρά τις μεταλλάξεις.
«Πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα χρειαστεί ένα νέο εμβόλιο για τη νέα μετάλλαξη, το ερώτημα είναι πόσο επειγόντως πρέπει να είναι διαθέσιμο», δήλωσε ο Sahin.
Η νέα παραλλαγή έχει εντοπιστεί σε 10 πολιτείες των ΗΠΑ μέχρι στιγμής, εντείνοντας την πρόκληση για το σύστημα υγείας που αντιμετωπίζει κρούσματα από τη μετάλλαξη Δέλτα.
Περισσότεροι από 264 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό από τότε που πρωτοεμφανίστηκε στην κεντρική Κίνα προς το τέλος του 2019 και 5,49 εκατομμύρια έχουν χάσει τη ζωή τους. Στην Ευρώπη, το σημερινό επίκεντρο της πανδημίας, τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 75 εκατομμύρια την Παρασκευή.