Έκδοση «πράσινου ομολόγου» στο δεύτερο εξάμηνο του 2022 μεσοχρόνιας ή μακροχρόνιας διάρκειας και μείωση των εκδόσεων εντόκων γραμματίων κάτω από τα 11 δις ευρώ, προγραμματίζει ο ΟΔΔΗΧ για το 2022, κατά το οποίο οι εκδόσεις ομολόγων θα φθάσουν συνολικά τα 12 δις ευρώ.
Η έκδοση, το ποσό και η διάρκεια του πράσινου ομολόγου, θα καθορισθούν οριστικά, ανάλογα με τις ανάγκες του δημοσίου για επενδύσεις μετάβασης στην πράσινη οικονομία, από τις συνθήκες της αγοράς στο δεύτερο εξάμηνο και από την ανάγκη του ΟΔΔΗΧ να συνεχίσει να δημιουργεί βάθος σε συγκεκριμένες κατηγορίες ομολόγων, να ομαλοποιεί τις καμπύλες των επιτοκίων. Με βάση αυτά τα δεδομένα πηγές της αγοράς δεν μπορούν να αποκλείσουν την πιθανότητα η συγκεκριμένη έκδοση να έχει διάρκεια από 7 έως και 30 χρόνια.
Αν και η έκδοση του πράσινου ομολόγου ελκύει το ενδιαφέρον, είναι σημαντική η προσπάθεια για τη μείωση του βραχυχρόνιου «εσωτερικού χρέους» από τα έντοκα γραμμάτια όπου ο στόχος τέθηκε στα 11 δις ευρώ, που είναι ο χαμηλότερος των τελευταίων εννέα χρόνων και επιτεύχθηκε μόνον στο πρώτο τρίμηνο του 2020.
Άνετος δανεισμός στην πορεία για την επενδυτική βαθμίδα
Αν και η ελληνική οικονομία δεν έχει ακόμα κατακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, υπάρχουν στοιχεία στη διάρθρωση του χρέους που προσελκύουν Τράπεζες Ταμεία και Αμοιβαία για να τοποθετήσουν κεφάλαια, εξασφαλίζοντας ρευστότητα στην ελληνική οικονομία και ηρεμία στην προσπάθεια βελτίωσης για την επίτευξη του στόχου της επενδυτικής βαθμίδας.
Όλοι οι μακροχρόνιοι και ισχυροί επενδυτές που θα αναζητήσουν μία ελαφρώς καλύτερη απόδοση γνωρίζουν ότι θα την βρουν και ασφάλεια χρηματοδοτώντας την ελληνική οικονομία, η οποία έχει συγκεκριμένα ατού:
- Την πλέον μακροχρόνια διάρθρωση χρέους το οποίο έχει υποχρέωση εξόφλησης του χρέους με μέσο όρο τα 20 χρόνια, έναντι μέσου όρου 8,2 ετών για τις άλλες χώρες που συγκρίνεται, όπως η Πορτογαλία (6 χρόνια) ή η Ιρλανδία (12 χρόνια) η Ιταλία (7 χρόνια) και η Ισπανία (8 χρόνια).
- Το άλλο στοιχείο είναι το «μαξιλάρι» ρευστότητας που έχει το δημόσιο, το οποίο χρησιμοποιείται για πρόωρη εξόφληση των τελευταίων παλαιών δανείων του ΔΝΤ και άλλων, αλλά παραμένει στα 31,6 δις ευρώ αυτή τη στιγμή, με εκτίμηση ότι είναι αρκετό να καλύψει τις ανάγκες δανεισμού της χώρας στην επόμενη τριετία, αν δεν μπορέσει να «σηκώσει» ούτε ένα ευρώ από τις αγορές η Ελλάδα.
- Ακόμα η εξυπηρέτηση των τόκων του χρέους σε σχέση με τα έσοδα, είναι στο 5,6% έναντι 6,8% της Ιταλίας, 5,9% της Πορτογαλίας, 5% της Ισπανίας και μέσου όρου 9,5% για την εξυπηρέτηση χωρών με βαθμολογία Baa, σύμφωνα και με στοιχεία της Moody’s. Το Baa δεν είναι απλά βαθμολογία επενδυτικής βαθμίδας, αλλά είναι και στη μέση της κατάταξης…
Το ισοζύγιο χρηματοδότησης
Το ισοζύγιο μεταξύ αναγκών χρηματοδότησης και εσόδων στο βασικό σενάριο του ΟΔΔΗΧ για το 2002 διαμορφώνεται ως εξής:
- Θα εξοφληθούν χρεολύσια 8 δισ. ευρώ, τόκοι 4,7 δισ. ευρώ, (και το επιτοκιακό swap δανείων του 2010), προεξόφληση παλαιών δανείων και εντόκων γραμματίων 5,2 δις ευρώ, χρηματοδότηση ελλείμματος (πρόβλεψη) 2,7 δις ευρώ και 4,3 δις ευρώ διάφορες άλλες ανάγκες. Σύνολο 24,8 δις ευρώ.
- Από την άλλη πλευρά, θα εκδοθούν ομόλογα 12 δις ευρώ, θα δοθούν δάνεια από το Ταμείο Ανάπτυξης και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων 4,2 δισ ευρώ. Τα επιστρεφόμενα κέρδη από ελληνικά ομόλογα Κεντρικών Τραπεζών, θα είναι 1,3 δις ευρώ και 0,7 δις ευρώ θα αποφέρουν οι ιδιωτικοποιήσεις. Τέλος θα δαπανηθούν και 6,6 δις ευρώ από το «μαξιλάρι». Σύνολο 24,8 δις ευρώ.