Έντονη είναι η αντίδραση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων στην έκθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού την διενέργεια της οποίας ανέθεσε στην φινλανδική Rewheel για το κόστος των δεδομένων στην κινητή τηλεφωνία και το επίπεδο ανταγωνισμού. Η ΕΕΤΤ χαρακτηρίζει τη μεθοδολογία της έκθεσης «αμφιβόλου αξιοπιστίας» και σημειώνει ότι εμφανίζει παράδοξα και εν πολλοίς αντιφατικά στοιχεία.
Ουσιαστικά η ΕΕΤΤ απαντά στην πρωτοφανή προσπάθεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού να ελέγξει την Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών, υπό την έννοια ότι ζητά εμμέσως πλην σαφώς να πάρει τις σχετικές αρμοδιότητες, με όχημα μια έκθεση που εν πολλοίς θυμίζει εποχές… Ινστιτούτου Φλωρεντίας για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών.
Στην έκθεση της φινλανδικής εταιρείας αναφέρεται πως οι τιμές για τα δεδομένα κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, ενώ επισημαίνεται πως η εγχώρια αγορά κινητής χαρακτηρίζεται από τα χαμηλότερα επίπεδα ανταγωνισμού στην ΕΕ και στον ΟΟΣΑ.
Στην ανακοίνωση της ΕΕΤΤ τονίζεται ότι η Επιτροπή «από το 2000 ασκεί «διττή αρμοδιότητα» στην αγορά των Τηλεπικοινωνιών και των Ταχυδρομείων και συγκεκριμένα τόσο της ex ante εφαρμογής των κανόνων του ανταγωνισμού στο πλαίσιο του ρυθμιστικού της ρόλου αλλά και της ex post εφαρμογής του, εθνικού και ενωσιακού, δικαίου ελεύθερου ανταγωνισμού.
Το ζήτημα με τις τιμές τον δεδομένων στην Ελλάδα έχει εντοπιστεί και με συνεχείς παρεμβάσεις τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης όσο και από τις ίδιες τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, γίνονται προσπάθειες να καταστούν πιο φθηνά. Συνεπώς προκαλεί ερωτηματικά η σπουδή της Επιτροπής η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον νέο Χάρτη Συχνοτήτων επίγειας ψηφιακής ευρυεκπομπής τηλεοπτικού σήματος, με τον οποίο ανοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη των δικτύων 5G στην Ελλάδα.
Ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού προσπαθεί να «επιβληθεί» στην ΕΕΤΤ, δηλαδή μια άλλη ανεξάρτητη αρχή. Η ΕΕΤΤ στη σχετική ανακοίνωση προσθέτει, δε, ότι η ανάθεση της εφαρμογής του δικαίου του ανταγωνισμού στην αγορά των τηλεπικοινωνιών αποκλειστικά σε εξειδικευμένη ανεξάρτητη αρχή συμβαδίζει απόλυτα με έναν εθνικό σχεδιασμό ο οποίος αντιμετωπίζει τον τομέα των Τηλεπικοινωνιών και της Πληροφορικής ως τομέα στρατηγικής σημασίας και προτεραιότητας.
Ήδη υπήρξε και η πρώτη αντίδραση από εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, με στελέχη της Vodafone να υποστηρίζουν πως η έκθεση της φινλανδικής εταιρείας είναι «ένα συνονθύλευμα από ανακρίβειες, παντελώς εσφαλμένα στοιχεία και ανεδαφικές αναφορές, που όχι μόνο δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, αλλά παρασύρουν τον αναγνώστη σε λάθος συμπεράσματα και υπονομεύουν το ψηφιακό άλμα της Ελλάδας – και, μάλιστα, για λόγους άσχετους από την καλή λειτουργία των θεσμών της χώρας».