Το δημογραφικό απειλεί τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, καθώς το έλλειμμα αυξάνεται κατά 1,25 δισ. ευρώ, ανά δεκαετία, λόγω της ραγδαίας μείωσης του πληθυσμού που μόνο σε μια επταετία μειώθηκε κατά 360 χιλιάδες, την επόμενη 12ετία θα μειωθεί κατά 770 χιλιάδες, και σε 35-50 χρόνια θα έχει μείνει ο μισός, σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής».
Βάσει στοιχείων του ΕΚΚΕ που αναφέρει η «Καθημερινής της Κυριακής» οι ηλικιωμένοι αυξάνονται τα παιδιά μειώνονται και το εργατικό δυναμικό περιορίζεται με τις συνέπειες να είναι τρομακτικές σε οικονομία και ασφαλιστικό.
Σύμφωνα με την μελέτη η γήρανση του πληθυσμού είναι το σοβαρότερο πρόβλημα της οικονομίας, κάτι που προβάλει εδώ και καιρό το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η σημερινή σχέση συνταξιούχων προς εργαζόμενους είναι στο 33,4%, ποσοστό που θα αυξάνεται σταδιακά και σχεδόν θα διπλασιαστεί ως το 2070. Ως αποτέλεσμα, κάθε δεκαετία το έλλειμμα του ασφαλιστικού θα αυξάνεται μεταξύ ενός δισ. και 1,25 δισ ευρώ. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι σήμερα οι ελεύθεροι επαγγελματίες και έχουν αυξημένες εισφορές και φορολογούνται επ'' αυτές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι κυβερνήσεις είναι πιθανόν να κληθούν να αποφασίσουν ανάμεσα σε δύο λύσεις. Πρώτη είναι η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 73 έτη από τα 67 που είναι σήμερα και δεύτερη η αύξηση των εισφορών κατά 35%, δηλαδή στο 27% από 20% που είναι σήμερα για την κύρια σύνταξη και στο 8,1% από 6% για τις επικουρικές.
Και όλα αυτά τη στιγμή, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, «που ήδη η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει μείωση στις συντάξεις».