Του Γιώργου Φιντικάκη
Πόρτα εξόδου σε 220 εργαζόμενους μέσω εθελουσίας εξόδου, δείχνει η ΔΕΗ, σε μια προσπάθεια να περιορίσει το μισθολογικό της κόστος κατά 12 εκατ ευρώ το χρόνο.
Είναι εργαζόμενοι που έχουν θεμελιώσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά προτιμούν ακόμη να εργάζονται και κάποιοι ανήκουν στη κατηγορία των υπερβαρέων, άλλοι είναι απλοί υπάλληλοι άνω των 62 ετών, και κάποιοι είναι στελέχη άνω των 65 ετών.
Στο σημερινό ΔΣ της ΔΕΗ έρχεται εισήγηση ώστε τα 220 αυτά άτομα να αποδεχθούν ως το τέλος του χρόνου τη πρόταση για οικειοθελή αποχώρηση. Όσοι τη δεχθούν θα πάρουν πέραν της προβλεπόμενης αποζημίωσης των 15.000 ευρώ, επιπλέον ποσό ύψους 5.000 ευρώ. Στη πράξη αυτό σημαίνει ότι το συνολικό κόστος της ΔΕΗ για τους 220 αυτούς υπαλλήλους θα ανέλθει σε 4,4 εκατ ευρώ. Αν δεν δεχθούν τη πρόταση, τότε από το νέο έτος θα ξεκινήσουν απολύσεις, που δεν μπορούν να ξεπερνούν τις 30 το μήνα.
Σημειωτέον ότι το business plan της McKinsey για τη ΔΕΗ έκανε λόγο για την εξοικονόμηση δαπανών ύψους 330 εκατ. ευρώ από την αποχώρηση περίπου 4.100 εργαζομένων με την πλειοψηφία τους, δηλαδή γύρω στους 3.500, να προέρχονται από τις τάξεις του προσωπικού στις μονάδες και τα ορυχεία που πωλούνται.
Πέρα από την αποχώρηση των εργαζομένων, το σημερινό ΔΣ της ΔΕΗ αναμένεται να λάβει αποφάσεις και για δύο ακόμη θέματα, το ένα αφορά την είσοδο της επιχείρησης στην αγορά φυσικού αερίου, και το άλλο την απορρόφηση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Στο πρώτο θέμα, αυτό της εισόδου της επιχείρησης στην αγορά φυσικού αερίου, ο στόχος για την επιχείρηση είναι να υποκαταστήσει σημαντικό μέρος των απωλειών που προκύπτουν από την υποχρεωτική εκχώρηση μεριδίου αγοράς στο ρεύμα.
Σε ό,τι αφορά την απορρόφηση της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η κίνηση θεωρείται κρίσιμη για το πλάνο ανάπτυξης και επενδύσεων στην αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο της McKinsey η ΔΕΗ θα επενδύσει 700 εκατ. ευρώ στην περίοδο 2018 - 2022 με στόχο να καλύψει το 25% της νέας ισχύος που θα δημοπρατηθεί μέσω των διαγωνισμών της ΡΑΕ, περίπου 615MW.