Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Φρένο στις προσδοκίες των υπουργών της κυβέρνησης αλλά και των βουλευτών της συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για αναστολή των περικοπών των συντάξεων από το νέο έτος μπαίνει με το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας.
Η αλήθεια είναι ότι η διαδικασία του ελέγχου από το ΔΝΤ για την Έκθεση του Άρθρου 4 (του καταστατικού του Ταμείου) για τη χώρα μας ξεκίνησε χθες ιδιαίτερα αρνητικά για την κυβέρνηση. Αν και οι πρώτες συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν σε χαμηλόβαθμα κλιμάκια, από σήμερα στις συζητήσεις εισέρχονται και οι υπουργοί οι οποίοι θα προσπαθήσουν να κερδίσουν μία καλύτερη έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους για να μη χαλάσει το πανηγύρι που στήνεται.
Επί της ουσίας η κυβέρνηση θα πάρει μία δόση από την ενισχυμένη εποπτεία των επόμενων ετών. Χθες μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος είχε συναντήσεις με τους υπουργούς Οικονομίας Ανάπτυξης κύριο Γιάννη Δραγασάκη, Εργασίας κυρία Έφη Αχτσιόγλου και Δημόσιας Διοίκησης, κυρία Όλγα Γεροβασίλη.
Στην ατζέντα των συζητήσεων βρέθηκαν η πορεία των φορολογικών εσόδων και τα πλεονάσματα του 2018-2019.
Σήμερα όμως στις συζητήσεις μπαίνει η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας. Η εξέταση αυτή θα γίνει με βάση τα στοιχεία των συντάξεων τις οποίες, σύμφωνα με τη νέα Έκθεση Συμμόρφωσης της Κομισιόν, έχει επαναϋπολογίσει ήδη το υπουργείο Εργασίας, τις οποίες όμως δεν τις ανακοινώνει ακόμα στους συνταξιούχους για να μην δημιουργήσει αντιδράσεις από τη φιέστα που επιθυμεί να στήσει.
Μέχρι την Πέμπτη θα συζητηθούν:
- η κινητικότητα και οι τοποθετήσεις προσοντούχων διευθυντών και γραμματέων στο Δημόσιο,
- οι αλλαγές στον κατώτατο μισθό και στις κλαδικές συμβάσεις εργασίας,
- οι μεταρρυθμίσεις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών,
- η επιτάχυνση πλειστηριασμών, τα «κόκκινα δάνεια» και την πώλησή τους σε Funds.
Πάντως χθες αξιωματούχος ανέφερε πως η κυβέρνηση δεν θα ανοίξει προς το παρόν, θέμα αλλαγών στον νόμο Κατρούγκαλου και τουλάχιστον ως τον Οκτώβριο. Ειδικά για το ΔΝΤ το ξύλωμα του ασφαλιστικού αποτελεί «casus belli», καθώς το ταμείο θεωρεί πως το Ασφαλιστικό συνδέεται άμεσα με τη βιωσιμότητα και τους χρέους.
Την ίδια σκληρή γραμμή ακολουθεί πλέον και η Κομισιόν. Χθες μάλιστα Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε την Έκθεση Συμμόρφωσης που είχε δημοσιοποιήσει την περασμένη Τετάρτη και πρόσθεσε νέα παράγραφο με την νέα ανάλυση του ελληνικού χρέους . Στην παράγραφο αυτή η Κομισιόν διαπιστώνει ότι το δημογραφικό πρόβλημα και «η γήρανση του πληθυσμού αποτελεί σημαντική απειλή» για την Ελλάδα, η οποία καταγράφεται στα αρνητικά σενάρια της Κομισιόν για την εξέλιξη του δημοσίου χρέους και της Ανάπτυξης στα επόμενα χρόνια ως το 2030.
Αυτό σημαίνει ότι το Δημογραφικό, το Ασφαλιστικό δεν μπορούν να αλλάξουν καθώς θα επιβαρύνουν σημαντικά το χρέος.
Παράλληλα το τεχνικό μνημόνιο δίνει πρόγευση αυτών που θα ζήσουμε τα επόμενα χρόνια. Και αυτό καθώς και η Κομισιόν πλέον θεωρεί:
- αβέβαια τα υψηλά συνεχή πλεονάσματα
- ότι«ανάπτυξη» θα είναι αναιμική στα όρια 1%
- ότι το χρέος δεν θα είναι βιώσιμο το 2036
- ότι το δημογραφικό και ασφαλιστικό θα διογκώσουν ενδεχομένως το χρέος
- ότι η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών του κράτους δεν θα γίνει τον Αύγουστο αλλά μισό χρόνο μετά.
AP Photo/Virginia Mayo