Ο επανασχεδιασμός του ευρωπαϊκού ενεργειακού πλαισίου, που προβλέπει χαμηλότερα κόστη, χαμηλότερες εισαγωγές και χαμηλότερους ρύπους, έχει ονομαστεί από την Goldman Sachs, Carbonomics. Έτσι ονομάζει η GS την ευρωπαϊκή προσπάθεια, για τη σταδιακή ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας από τη Ρωσία, χωρίς συμβιβασμό στην επίτευξη των μακροπρόθεσμων στόχων της, στον τομέα της κλιματικής αλλαγής. Η Goldman Sachs, που προσεγγίζει το θέμα από την καθαρά επενδυτική οπτική του, αναφέρεται σε συνολικές επενδύσεις ύψους 10 τρισ. ευρώ μέχρι το 2050, που θα αντιστοιχούν πάνω από το 2% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ μέχρι το 2030.
Υπάρχει άλλος κλάδος, που να υπόσχεται τέτοια μεγέθη για την επόμενη τριακονταετία; Μάλλον, όχι. Επενδύσεις της τάξεως των €350 σε ετήσια βάση, αποτελούν μια μεγάλη επενδυτική ευκαιρία, όχι μόνο για όλες τις εισηγμένες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ενεργειακές επιχειρήσεις, αλλά και για νέους παίκτες.
Ο ευρωπαϊκός στόχος των Carbonomics, είναι η μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές ορυκτών υδρογονανθράκων, από το 58% που είναι σήμερα, στο 15% το 2050. Η μείωση αυτή σημαίνει, ότι θα εξακολουθήσει να υπάρχει εισαγωγή πρώτων υλών για την πετροχημική δραστηριότητα και ότι θα υπάρχουν εισαγωγές πράσινου υδρογόνου. Παράλληλος στόχος είναι η επίτευξη τιμών ηλεκτρικού ρεύματος μειωμένων κατά τουλάχιστον 40% σε σχέση με τις αντίστοιχες τιμές του 2021, πριν από τη γενίκευση της ενεργειακής κρίσης. Η μείωση αυτή, θα στεφθεί από επιτυχία μέσω του χαμηλότερου κόστους των φορτίων LNG, των φθηνών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της αποτελεσματικότερης συνδεσιμότητας των δικτύων και της αποδοτικότερης οικονομικής διαχείρισης του τομέα εξοικονόμησης ενέργειας.
Το φυσικό αέριο θα παραμείνει η βασική πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη τουλάχιστον μέχρι το 2040, με την υποσημείωση ότι θα διαφοροποιηθεί η πηγή προέλευσης του. Τα φορτία LNG από τις ΗΠΑ, το Κατάρ και άλλες χώρες, μαζί με τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια 10ετίας ή και 15ετίας θα ενισχύσουν την απεξάρτηση από τους κλασσικούς αγωγούς μεταφοράς του Ρωσικού φυσικού αερίου. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν σημαντικές επενδύσεις σε τερματικούς σταθμούς υποδοχής φορτίων LNG στα λιμάνια της Βόρειας Ευρώπης, σαν και αυτόν που θα τεθεί σε λειτουργία στην Αλεξανδρούπολη. Το υπόλοιπο δίκτυο μεταφοράς ήδη υπάρχει.
Επενδύσεις σε δίκτυα μεταφοράς θα πραγματοποιηθούν για τη μεταφορά πράσινου υδρογόνου, αφού δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί το υπάρχον δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου. Αναμένεται ότι μέχρι το 2050, το 15% της ενέργειας θα προέρχεται από πράσινο υδρογόνο. Να σημειώσουμε ότι η υιοθέτηση του πράσινου υδρογόνου σε όλον τον κόσμο θα οδηγήσει σε επενδύσεις $5 τρισ.
Εξ άλλου, επενδύσεις ύψους πολλών δισ. ευρώ, θα πραγματοποιηθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον χώρο της παραγωγής ηλεκτρισμού από ατομικούς αντιδραστήρες. Μόνο στη Γαλλία, αναμένεται η κατασκευή 14 πυρηνικών εργοστασίων μέχρι το 2050.
Τα Carbonomics αποτελούν σύμφωνα με την Goldman Sachs μια μεγάλη επενδυτική ευκαιρία στην Ευρώπη. Οι μετοχές των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, των ναυτιλιακών εταιρειών μεταφοράς LNG, των εταιρειών κατασκευής υποδομών, αγωγών, καλωδίων καθώς και των εταιρειών καινοτομίας στο χώρο του πράσινου υδρογόνου, δεν θα πρέπει να απουσιάζουν από τα χαρτοφυλάκια των επενδυτών.