Χειρότερες είναι οι δημοσιονομικές προοπτικές της Ιταλίας σε σύγκριση με τα νούμερα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, καθώς το έλλειμμα αναμένεται να διαμορφωθεί υψηλότερα από τις προβλέψεις της ιταλικής κυβέρνησης. Αυτό αναφέρει σε σημερινή της έκθεση η Capital Economics, σχολιάζοντας τον καθορισμό του στόχου για το έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ, απόφαση που έχει προκαλέσει πανικό στις ιταλικές αγορές.
Δεδομένων των εξελίξεων, η Capital Economics εκτιμά ότι οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά, ωστόσο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα επέμβει αν πρώτα δεν υπάρξουν σαφείς ενδείξεις μετάδοσης της κρίσης.
Αναφορικά με τις δηλώσεις αξιωματούχων της ιταλικής κυβέρνησης, η Capital Economics σημειώνει ότι θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι οι στόχοι του προσχεδίου του προϋπολογισμού μπορεί να αλλάξουν. Παρ' όλα αυτά, με τα σημερινά δεδομένα, εκτιμάται ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιταλίας θα διευρυνθεί τα επόμενα χρόνια, ενώ οι προοπτικές ανάπτυξης της ιταλικής οικονομίας διαμορφώνονται πέριξ του 0,5%.
Αν δεν αλλάξει κάτι άλλο, οποιοσδήποτε ρυθμός ανάπτυξης μεγαλύτερος του 0,5% θα οδηγήσει σε περιορισμό του ελλείμματος. Συνεπώς, το γεγονός ότι το έλλειμμα παραμένει σταθερό στους στόχους έως το 2021 υποδεικνύει ότι η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας ( το έλλειμμα χωρίς τον αντίκτυπο του οικονομικού κύκλου) θα επιδεινωθεί. Αυτό θα είναι το πεδίο στο οποίο θα εστιάσει η Κομισιόν και κατ' επέκταση το πεδίο σύγκρουσης μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών.
Όπως σημειώνει η Capital Economics, ανεξάρτητα με το αν παραβιαστεί το όριο του 3% στο έλλειμμα, η δημοσιονομική εικόνα της Ιταλίας είναι χειρότερη από αυτή που πιστεύουν οι επενδυτές, με αποτέλεσμα να αναμένεται μεγάλη άνοδος των αποδόσεων στα ομόλογα, ακόμη και στο 4% το 2019.
Όσο για τις τράπεζες, οι οποίες βρίσκονται από το πρωί της Παρασκευής σε κλοιό χρηματιστηριακών πιέσεων, είναι οι πρώτες που θα αισθανθούν τον αντίκτυπο καθώς έχουν στα χέρια τους πάνω από το 25% των κρατικών ομολόγων της Ιταλίας, με αποτέλεσμα να απειλούνται τα κεφάλαιά τους από την άνοδο των αποδόσεων.
Τέλος, η Capital Economics τονίζει ότι για να επέμβει η ΕΚΤ, παρατείνοντας τη ζωή του QE, θα πρέπει να αυξηθούν πολύ περισσότερο οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων και να υπάρξουν ενδείξεις μετάδοσης της κρίσης. Όσο για το πρόγραμμα OMT, που είναι το μπαζούκα της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση πιθανής κρίσης χρέους, αυτό δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί καθώς προϋποθέτει ότι η χώρα που θα λάβει βοήθεια είναι σε μνημόνιο.