Όλαφ Σολτς, Κριστίν Λαγκάρντ και άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι καθησυχάζουν τους επενδυτές για την ασφάλεια του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Οι αγορές όμως δείχνουν να μην πείθονται με τις ευρωαγορές να σημειώνουν πτώση, όπως και η Wall, παρά το ψαλίδισμα των αρχικών απωλειών. Την ίδια στιγμή αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Η μετοχή της Deutsche Bank έκλεισε τελικώς με πτώση 8,6%, ενώ ενδοσυνεδριακά κατέγραφε απώλειες άνω του 14%.
Ο τραπεζικός δείκτης στην Ευρώπη βούτηξε έως 6%, ενώ τις μεγαλύτερες πιέσεις καταγράφουν η Societe Generale και η UBS. Οι ευρωαγορές έκλεισαν με σημαντικές απώλειες. Ο Dax υποχώρησε κατά 1,66%, ο CAC 1,74%, ο FTSE 1,26% και ο Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 1,4%.
Νευρικότητα στη Wall Street. Ο Dow χάνει 0,24%, ο Nasdaq 0,56% και ο S&P 500 0,28%, ενώ στην Ευρώπη οι short sellers τις τελευταίες δύο εβδομάδες που πόνταραν στην πτώση της μετοχής της Deutsche Bank κέρδισαν πάνω από 100 εκατ. δολάρια.
Τι αναφέρουν αναλυτές στο Reuters
John Carey, Διευθύνων Σύμβουλος και διαχειριστης χαρτοφυλακίου Amundi US, Βοστόνη
«Είχαμε κάποιες αποτυχίες και διακοπές λειτουργίας και οι άνθρωποι είναι επιφυλακτικοί για τον κλάδο. Είμαι της γνώμης ότι οι περισσότερες τράπεζες - τουλάχιστον εδώ στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη- θα τα καταφέρουν αυτήν τη δύσκολη περίοδο. Η πιστωτική ικανότητα είναι γενικά καλύτερη απ' ό,τι ήταν την περίοδο '07-'09. Πολλοί κάνουν συγκρίσεις μεταξύ αυτής της κατάστασης και του τι συνέβη τότε.
Γενικά, η πιστωτική ικανότητα είναι καλύτερη τώρα, αν και πρέπει να παρακολουθήσουμε προσεκτικά τα εμπορικά ακίνητα. Η κατάρευση του 07-'09, οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στα υψηλού κινδύνου στεγαστικά δάνεια και αυτήν τη φορά νομίζω ότι η ανησυχία επικεντρώνεται στα εμπορικά ακίνητα. Δεν ξέρω αν τα ζητήματα θα είναι τόσο δύσκολα στο να επιλυθούν, αλλά έχουμε μερικούς μήνες αβεβαιότητας μπροστά μας.
Η απότομη αύξηση των επιτοκίων πέρυσι αιφνιδίασε πολλούς επενδυτές. Οι άνθρωποι παρασύρθηκαν από το πόσο γρήγορα ανέβηκαν τα επιτόκια και προφανώς ορισμένες εταιρείες έλαβαν κάποιες απρόσεκτες αποφάσεις στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια.
Δεν είμαι σε κατάσταση πανικού ο ίδιος, αλλά είναι συνετό να είμαι προσεκτικός και υπομονετικός και να μην πιστεύω ότι όλα αυτά θα επιλυθούν το Σαββατοκύριακο».
Joseph Trevisani, κύριος αναλυτής fxstreet.com, Νιου Τζέρσεϊ
«Αφού κατέρρευσε, η SVB, και μετά η Signature, και μετα η Credit Suisse, και μετά η Deutsche Bank, όλοι υποψιάζονται ότι υπάρχουν περισσότερα προβλήματα εκεί έξω που θα κάνουν την εμφάνιση τους.Οποιαδήποτε τράπεζα θα είναι απρόθυμη να δημοσιοποιήσει οποιοδήποτε από τα προβλήματά της για προφανείς λόγους, καθώς η SVB και η Credit Suisse κατέρρευσαν, τότε θα υπάρξει μεγαλύτερη κρίση στην αγορά. Η αγορά είναι ανήσυχη ότι υπάρχουν περισσότερα προβλήματα εκεί έξω που θα εμφανιστούν. Θα πρέπει να περάσουν εβδομάδες χωρίς προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα προτού οι αγορές πεισθούν ότι δεν πρόκειται για συστημικό πρόβλημα».
Peter Tuz, Πρόεδρος της Chase Ivvestment Counsel, Σάρλοτσβιλ, Βιρτζίνια
«Πριν από δύο εβδομάδες πιστεύαμε ότι αυτό ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός που ξεκίνησε με τη Silicon Valley Bank και στη συνέχεια εξαπλώθηκε στην First Republic και την Signature Bank... Σήμερα επιβεβαιώθηκε ότι αυτό είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα. Ο κόσμος λοιπόν ενεργεί «τρέχοντας» και συνεχίζει να πουλά τραπεζικές μετοχές. Πιστεύω ότι αυτό θα συνεχιστεί κατά το πρώτο τρίμηνο των αποτελεσμάτων, επειδή μέχρι να δείτε τους αριθμούς και να ακούσετε τη διοίκηση να μιλάει για τον ισολογισμό και την επιχείρηση και να δώσει guidance για το σύνολο του έτους, υπάρχει η δυνατότητα να ηρεμήσουν τα πράγματα. Αυτό θα μπορούσε να ηρεμήσει τον κλάδο. Νομίζω ότι θα βρισκόμαστε σε αναταραχή για περίπου τρεις εβδομάδες ακόμα».
Ομάδα ING ECONOMICS
«Οι περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες επηρεάζονται από αυτά τα γεγονότα κυρίως μέσω του πιο προσεκτικού κλίματος της αγοράς. Τα ασφάλιστρα κινδύνου χρέους έχουν διευρυνθεί και οι έντονες διακυμάνσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν εγγυηθεί ότι οι πρωτογενείς αγορές ομολόγων έχουν παραμείνει σταθερά κλειστές μέχρι στιγμής. Τα ευρύτερα spread καθιστούν πιο δαπανηρή για τις τράπεζες τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων τους, ο αντίκτυπος των οποίων θα είναι αργός, καθώς οι τράπεζες προχωρούν με τα χρηματοδοτικά τους προγράμματα. Η απόφαση των ελβετικών αρχών να εξαλείψουν τους οφειλέτες ομολογιουχους ΑΤ1 της Credit Suisse, είχε ως αποτέλεσμα να πληγεί σοβαρά η αγορά AT1. Είναι αμφίβολο εάν οι τράπεζες θα μπορέσουν να εκδώσουν νέα AT1 σύντομα, αυξάνοντας την πιθανότητα παράτασης των ομολογιών AT1 σε κυκλοφορία.
Θεωρούμε ότι τα πρόσφατα γεγονότα στον τραπεζικό τομέα οδήγησαν σε σημαντικά αυξημένη αβεβαιότητα, η οποία είναι πιθανό να συνεχίσει να αντικατοπτρίζεται ως σημαντική βραχυπρόθεσμη αστάθεια στις πιστωτικές αγορές. Αναμένουμε ότι τα spread των τραπεζών θα επηρεαστούν αρνητικά γενικά, αλλά και μακροπρόθεσμα, είτε στο τραπεζικό κεφάλαιο είτε στο τραπεζικό χρέος, καθώς οι τραπεζικοί επενδυτές δημιουργούν μεγαλύτερη αβεβαιότητα σχετικά με τις πρακτικές εξυγίανσης».
Peter Garnry, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών Saxo Bank, Δανία
«Οι εξελίξεις στην αγορά ομολόγων AT1 σημαίνουν ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν κίνητρα σε αυτό το σημείο να εκδώσουν κοινά μετοχικά κεφάλαια που θα αποδυναμώσουν τους μετόχους και επίσης τον λόγο για τον οποίο οι τραπεζικές μετοχές θα βρεθούν χαμηλότερα. Η πίεση στις τραπεζικές μετοχές συνεχίστηκε χθες ακόμα και όταν η Yellen προσπάθησε να αμβλύνει τη ρητορική της σχετικά με τη στάση της κυβέρνησης Μπάιντεν σχετικά με την επίσημη δράση, εάν συνεχιστεί η αναταραχή στο τραπεζικό σύστημα. Ο βασικός κίνδυνος και η πτώση των τιμών στις τραπεζικές μετοχές θα παραμείνουν στο επίκεντρο, και όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ευρώπη, όπου η πίεση στο τραπεζικό χρέος Tier1 δείχνει ότι η προοπτική κερδοφορίας των τραπεζών απειλείται από το αυξανόμενο κόστος χρηματοδότησης».
Frederique Carrier, επικεφαλής στρατηγικής επενδύσεων, RBC Wealth Management, Λονδίνο
«Όταν η παλίρροια υποχωρεί, τείνει να εκθέτει την αδυναμία. Είμαστε αισιόδοξοι ότι οι περιπτώσεις της SVB και της Credit Suisse είναι μεμονωμένες και περιορισμένες, αλλά κατά την άποψή μας ο κίνδυνος δεν έχει εξαφανιστεί εντελώς. Οι ουλές επουλώνονται αργά και οι ανησυχίες για τον τομέα είναι πιθανό να παραμείνουν. Το τραπεζικό σύστημα βασίζεται στην εμπιστοσύνη, επομένως πρέπει να παρακολουθούμε πολύ στενά τις μελλοντικές εξελίξεις.
Οι τραπεζικές μετοχές έχουν πέσει πολύ και φαίνονται φθηνές. Ως μέρος ενός παγκόσμιου διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου, υπάρχει σίγουρα χώρος για τράπεζες υψηλής ποιότητας, αλλά θα είμαστε προσεκτικοί. Δεν θα κρατούσαμε κάτι περισσότερο από μια θέση αναφοράς, γιατί με μια αβέβαιη οικονομική προοπτική είναι πιθανό να γίνει πιο δύσκολο για τις τράπεζες - το κόστος κεφαλαίου και χρηματοδότησής τους είναι πιθανό να αυξηθεί και πιθανότατα θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερα για να προσελκύσουν καταθέσεις».
Paul Van Der Westhuizen, Rabobank, Ολλανδία
« Το τραπεζικό sell off φαίνεται να οφείλεται σε μια σοβαρή πτώση της τιμής της μετοχής της Deutsche Bank... Η Deutsche είναι μια τράπεζα που είχε τα δικά της προβλήματα με τις ρυθμιστικές αρχές, έχει δει επίσης αστάθεια στα κέρδη και έχει περάσει από μια αναδιάρθρωση. Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις δύο τράπεζες. Η Deutsche επέστρεψε στην κερδοφορία τα τελευταία τρίμηνα, ενώ η Credit Suisse δεν είχε καθόλου κερδοφόρες προοπτικές για το 2023.
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες πιθανότατα υπέφεραν από μετάδοση από αυτό που συνέβαινε στις ΗΠΑ, όπου οι περιφερειακές τράπεζες φαίνεται να βρίσκονται υπό πίεση στο περιβάλλον των αυξανόμενων επιτοκίων. Στην πραγματικότητα, οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν είχαν κανένα ουσιαστικό πρόβλημα. Είναι υγιείς και ιστορικά πιο δυνατές από ποτέ. Επωφελούνται από το περιβάλλον των αυξανόμενων επιτοκίων και οι μετρήσεις κερδοφορίας τους άρχισαν επιτέλους να ανεβαίνουν. Είχαμε το ακραίο σημείο της Credit Suisse, το οποίο δημιούργησε ξαφνική έλλειψη εμπιστοσύνης που οδήγησε στην κατάρρευση της τράπεζας, αλλά αυτό προήλθε από αρκετά χρόνια κακοδιαχείρισης και σκανδάλων.
Καθησυχαστικοί οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι
«Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» για την Deutsche Bank, τη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, η μετοχή της οποίας σημείωσε σήμερα πτώση κατά 10%, διαβεβαίωσε ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.
«Η Deutsche Bank έχει εκσυγχρονίσει εκ βάθρων το οικονομικό της μοντέλο. Δεν υπάρχει λόγο ανησυχίας για οτιδήποτε», δήλωσε ο Ολαφ Σολτς κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Το τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη είναι σταθερό», είπε την ώρα που οι ανησυχίες για χρηματοπιστωτική κρίση προκάλεσαν σήμερα πτώση στις αγορές.
Ως γνωστόν, η μετοχή της Deutsche Bank υποχώρησε περισσότερο από 9% στις πρώτες συναλλαγές της Παρασκευής, μετά την εκτίναξη των συμβάσεων ανταλλαγής πιστωτικού κινδύνου το βράδυ της Πέμπτης, καθώς οι ανησυχίες για τη σταθερότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών παραμένουν.
Οι μετοχές του γερμανικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος υποχώρησαν για τρίτη συνεχόμενη ημέρα και έχουν πλέον χάσει περισσότερο από το ένα πέμπτο της αξίας τους μέχρι στιγμής αυτό το μήνα. Τα συμβόλαια ανταλλαγής πιστωτικού κινδύνου - μια μορφή ασφάλισης των ομολογιούχων μιας εταιρείας έναντι της χρεοκοπίας της - εκτοξεύτηκαν στις 173 μονάδες βάσης το βράδυ της Πέμπτης από 142 μονάδες βάσης την προηγούμενη ημέρα.
Η έκτακτη διάσωση της Credit Suisse από την UBS, στον απόηχο της κατάρρευσης της αμερικανικής Silicon Valley Bank, προκάλεσε ανησυχία για τη μετάδοση της κρίσης μεταξύ των επενδυτών, η οποία επιδεινώθηκε από την περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ την Τετάρτη.
Οι δηλώσεις Λαγκάρντ
Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην ομιλία της την Παρασκευή διαβεβαίωσε τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι οι τράπεζες είναι ασφαλείς, αλλά παράλληλα τους κάλεσε να προχωρήσουν σε ένα σύστημα ασφάλισης των καταθέσεων.
«Ο τραπεζικός τομέας της Ευρωζώνης είναι ανθεκτικός επειδή έχει ισχυρές θέσεις κεφαλαίου και ρευστότητας», είπε η Λαγκάρντ στη συνάντηση, προσθέτοντας ότι «είναι ισχυρός γιατί εφαρμόσαμε σε όλους τις ρυθμιστικές μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν διεθνώς μετά την Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Κρίση και η "εργαλειοθήκη" της ΕΚΤ ήταν πλήρως εξοπλισμένη για να παρέχει ρευστότητα στο σύστημα εάν χρειαστεί».
Υπερασπιζόμενη την απόφαση της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια για να εξουδετερώσει τον υψηλό πληθωρισμό σε μια περίοδο αναταραχής στον χρηματοπιστωτικό τομέα, η Λαγκάρντ είπε ότι δεν υπάρχει κανένας συμβιβασμός μεταξύ της καταπολέμησης του πληθωρισμού και της διατήρησης της σταθερότητας του τραπεζικού τομέα.
«Τα εργαλεία που έχουμε μας δίνουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε τους κινδύνους και για τα δύο. Είμαστε αποφασισμένοι να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο 2%. Θα αποφασίσουμε για τα μελλοντικά επιτόκια με βάση τα εισερχόμενα δεδομένα», φέρεται να είπε.
Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στους ηγέτες να συνεχίσουν το έργο τους για την τραπεζική ένωση, το οποίο ξεκίνησε το 2012,καθώς εξακολουθεί να λείπει ένα Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλισης Καταθέσεων (EDIS) που θα ενισχύσει ή θα αντικαταστήσει το υπάρχον των εθνικών συστημάτων.
Επίσης, έκανε λόγο για μια Ένωση Κεφαλαιαγορών στην Ευρώπη για να δώσει στις εταιρείες, που τώρα βασίζονται κυρίως σε τραπεζικά δάνεια, καλύτερη πρόσβαση σε κεφάλαια σε μια εποχή που πρέπει να ανταγωνιστούν την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες σε «πράσινες» τεχνολογίες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
«Τώρα, πρέπει να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης», φέρεται να είπε η Λαγκάρντ στους ηγέτες. «Απαιτείται επίσης περαιτέρω δουλειά για τη δημιουργία πραγματικά ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών».
Πού οφείλεται η «βουτιά» στην Deutsche Bank
Η μετοχή της Deutsche Bank υποχώρησε έως και 14,3% ενδοσυνεδριακά, μετά την εκτίναξη των συμβάσεων ανταλλαγής πιστωτικού κινδύνου το βράδυ της Πέμπτης, καθώς οι ανησυχίες για τη σταθερότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών παραμένουν.
Οι μετοχές του γερμανικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος υποχώρησαν για τρίτη συνεχόμενη ημέρα και έχουν πλέον χάσει περισσότερο από το ένα πέμπτο της αξίας τους μέχρι στιγμής αυτό το μήνα. Τα συμβόλαια ανταλλαγής πιστωτικού κινδύνου - μια μορφή ασφάλισης των ομολογιούχων μιας εταιρείας έναντι της χρεοκοπίας της - εκτοξεύτηκαν στις 173 μονάδες βάσης το βράδυ της Πέμπτης από 142 μονάδες βάσης την προηγούμενη ημέρα.
Η έκτακτη διάσωση της Credit Suisse από την UBS, στον απόηχο της κατάρρευσης της αμερικανικής Silicon Valley Bank, προκάλεσε ανησυχία για τη μετάδοση της κρίσης μεταξύ των επενδυτών, η οποία επιδεινώθηκε από την περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ την Τετάρτη.
Η Citigroup αυτή την εβδομάδα υποβάθμισε τον ευρωπαϊκό τραπεζικό τομέα σε «ουδέτερο» από «overweight», επικαλούμενη τις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής.
Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,25% την Πέμπτη, σε μια κίνηση που είχε τιμολογηθεί από τις αγορές, αφού ο πληθωρισμός κατέγραψε αιφνιδιαστικό άλμα.
Η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας αύξησε το δικό της επιτόκιο αναφοράς κατά 50 μονάδες βάσης. Και οι δύο αποφάσεις έρχονται στη σκιά της αύξησης των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ κατά 25 μονάδες βάσης.
Διαβάστε ακόμα:
Ευρωπαίοι ηγέτες: Διαβεβαιώνουν για την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος της ευρωζώνης