Εξήντα δύο χιλιάδες νέοι άνθρωποι μπορούν να κάνουν το επόμενο βήμα και να ζητήσουν από το κράτος να αναλάβει τον τρίτο βαθμό εκπαίδευσής τους. Η πλέον δημοφιλής επιλογή είναι η Ιατρική. Καθόλου περίεργο, αφού (σχεδόν) κάθε χρόνο έτσι συμβαίνει. Οι νέοι έδειξαν πόσο αδιαφορούν για όσα διεκτραγωδούν οι εγχώριες αντιπολιτεύσεις για το πόσο κακές είναι οι συνθήκες εργασίας, αμοιβής και ζωής στους κλάδους υγείας.
Βεβαίως, οι διαφημίσεις, που αμέσως έσκασαν κάτω από τις πρώτες αναρτήσεις με τα νεότερα για τις βάσεις εισαγωγής, προσκαλούν όσους δεν τα κατάφεραν να μπουν σε κάποια από τις ελλαδικές σχολές ιατρικής να πάνε στην αδελφική κυπριακή Γη, προφανώς σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο. Με δίδακτρα δηλαδή, γύρω στο 10χίλιαρο αν δεν απατώμαι. Και είναι πολλοί και πολλές που πηγαίνουν. Γνωρίζω μερικούς εξαιρετικούς ελλαδίτες καθηγητές που μετακινήθηκαν και διδάσκουν στην Κύπρο. Δεν ξέρω αν είναι ακόμη μόδα η Ρουμανία, αλλά και εκεί έχει δίδακτρα.
Προσφυώς, την ίδια χθεσινή μέρα, ο πρωθυπουργός συσκέφθηκε με τον υπουργό Παιδείας και υπενθύμισε ότι η παρούσα πλειοψηφία θεωρεί ότι έχει λαϊκή εντολή να προετοιμάσει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και στην Ελλάδα.
Πριν λίγες μέρες, ένας (δεν έμειναν και πολλοί…) από τους ισχυρότερους ομίλους ιατρικής φροντίδας, ιδιωτικός εννοείται, ανακοίνωσε προς τους μετόχους του: «Όταν αλλάξει το άρθρο 16 και επιτραπεί η δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων, ο όμιλος μας θα ιδρύσει την πρώτη ιδιωτική ιατρική σχολή στην Ελλάδα. Είμαστε έτοιμοι, όποτε δοθεί το πράσινο φως. Έχουμε την τεχνογνωσία και θα δημιουργήσουμε μια πανεπιστημιακή σχολή πρότυπο», είπε ο Γιώργος Αποστολόπουλος.
Σημειώνω αυτά τα αυτονόητα για να σας θυμίσω πόσο χρόνο έχουμε χάσει, ως κοινωνία και ως κράτος. Είναι Δεκέμβριος 2006 και η Βούλα Κεχαγιά περιγράφει για «Τα Νέα» την παρότρυνση στελεχών προς τον Γιώργο Παπανδρέου «να βρει έναν τρόπο ώστε το ΠΑΣΟΚ να αποφύγει τη συμμετοχή στην ψηφοφορία» για την αναθεώρηση του άρθρου 16. Έτσι κι έγινε τελικά. Μέγα λάθος του, το οποίο ανακυκλώνει πρόσφατα με σχετικό άρθρο του. Αλλά και η Νέα Δημοκρατία που επιχείρησε τη μεγάλη τομή στην Παιδεία, την αυτοκατάργησε με μια έντεχνη αλλαγή υπουργού.
Αν η χώρα αυτή αποφασίσει να κάνει τα βήματα που χρειάζονται την ώρα που έχει την ευκαιρία μπροστά της, τότε όλα θα πάνε καλύτερα. Αν σκεφτόμασταν διαφορετικά και αρπάζαμε τις ευκαιρίες όταν μας προσφέρονται, η Ελλάδα θα ήταν εδώ και πολλά χρόνια ένας μεγάλος ευρωπαϊκός και μεσογειακός πόλος παροχής ιατρικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης γιατρών και νοσηλευτών άριστου επιπέδου.
Οι νεότερες γενιές το θέλουν. Έδειξαν και φέτος που ακριβώς γράφουν τα λόγια των αντιδραστικών πολιτικάντηδων των δήθεν αντιπολιτεύσεων οι οποίοι το μόνο που θέλουν είναι να συνεχίσουν να νέμονται τον κρατικό τομέα, δηλαδή τους φόρους μας προς ίδιο όφελος. Γιατί, τι άλλο δείχνει, η στάση τους στο πρώτο οικονομικό νομοσχέδιο που ήρθε χτες στη Βουλή όπου άλλα έλεγαν, άλλα ψήφισαν και άλλα είχαν υποστηρίξει πριν τις εκλογές. Σημειώστε μόνον αυτό: καταψήφισαν τη μεταφορά των μετοχών των ΕΥΔΑΠ/ΕΥΑΘ στο κρατικό χαρτοφυλάκιο, όταν κατηγορούσαν τον Μητσοτάκη πως μετά τις εκλογές θα «ιδιωτικοποιήσει το νερό». Η «μοναξιά Μητσοτάκη», που είναι το πραγματικό μοτίβο της τρέχουσας πολιτικής κατάστασης είναι βοερή.
Πρέπει βεβαίως ο ίδιος να μιλήσει απευθείας στην κοινωνία και να μη φοβηθεί τα εγκατεστημένα συμφέροντα που τριγυρίζουν το κράτος-λάφυρο.