Είναι πραγματικά εφιαλτικό. Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί τα ίδια ανορθολογικά εργαλεία ανάλυσης με το παρελθόν, για την οικονομική κατάσταση της χώρας, καταλήγοντας σε ψευδείς ή στρεβλές διαπιστώσεις και συμπεράσματα. Τρομάζοντας ασφαλώς όσους επλήγησαν από τις εμμονικές και ιδεοληπτικές πολιτικές που ακολούθησε το δίδυμο Τσίπρα – Καμένου από το 2015 έως το 2019.
Είναι αδιάφορο αν η κριτική που ασκεί η ηγεσία του Σύριζα βασίζεται σε άγνοια ή σε συνειδητή στρέβλωση της πραγματικότητας. Σημασία έχει το τελικό επικοινωνιακό αποτέλεσμα, που προσπαθεί να ανατρέψει βασικά οικονομικά δεδομένα και γεγονότα.
Τα ψεύδη για τα κουπόνια
Διαβάζουμε λοιπόν στη κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ πώς «η κυβέρνηση θεωρεί κατόρθωμα την ακραία φτωχοποίηση της κοινωνίας και νομίζει ότι κάποια ανεπαρκή κουπόνια, τα οποία μάλιστα προέρχονται από τα υπερέσοδα του ΦΠΑ». Ουδέν ψευδέστερον τούτου. Διότι το μεν market pass καλύπτεται από την φορολόγηση του περιθωρίου κέρδους των διυλιστηρίων που προκύπτει από τις υψηλές τιμές του διυλιζόμενου πετρελαίου, οι δε επιδοτήσεις της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος βασίζονται στις επιστροφές εσόδων των ενεργειακών εταιρειών προς το δημόσιο.
Τα ψεύδη για την επενδυτική βαθμίδα
Διαβάζουμε επίσης πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αναβάλλει 12 φορές την επενδυτική βαθμίδα και τώρα θυμήθηκε πως και για αυτήν την προσωπική του αποτυχία φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ». Ουδέν ψευδέστερον και πάλι. Η επενδυτική βαθμίδα δεν έχει αναβληθεί από τον πρωθυπουργό. Οι αναβαθμίσεις όπως και ο πολυπόθητος στόχος της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας αποφασίζονται από τους οίκους αξιολόγησης, όπως είναι ο S&P Ratings, o Fitch και η Moody’s και όχι από τις κυβερνήσεις.
Η αλήθεια είναι πως το αξιόχρεο της χώρας έχει αναβαθμιστεί ήδη 9 φορές από το καλοκαίρι του 2019, όταν ανέλαβε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σαν επιστέγασμα της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής, της υλοποίησης των διαρθρωτικών αλλαγών, της αύξησης των επενδύσεων και των εξαγωγών, της μείωσης των λεγόμενων «κόκκινων» δανείων κ.α. Και τώρα η Ελλάδα βρίσκεται ένα μόλις βήμα από την επενδυτική βαθμίδα.
Ο αριθμός «12» στον οποίο αναφέρεται ο Σύριζα πιθανόν αν έχει κάνει με τον αριθμό των ζωδίων της αστρολογίας, αλλά δεν έχει την παραμικρή σχέση με τις αναβαθμίσεις.
Οι καταστροφικές οικονομικές προτάσεις
Ο ΣΥΡΙΖΑ στις προτάσεις του για την Οικονομία συμπεριλαμβάνει την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ και μιας τουλάχιστον ιδιωτικής τράπεζας. Αυτό φυσικά μεταφράζεται από την διεθνή και εγχώρια επενδυτική κοινότητα, σαν μια κίνηση βαθιά αντιεπενδυτική. Και είναι μια κραυγαλέα οξύμωρη πρόταση ειδικά μετά από μια χρονιά που οι επενδύσεις στη χώρα μας έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Και ειδικά μπροστά σε μια χρονιά κατά τη διάρκεια της οποίας η ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 1,5% θα επιτευχθεί μόνο μέσω της αύξησης των επενδύσεων κατά 10,0% σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας στο χθεσινό του άρθρο εδώ στο liberal «Ανατροπή από τις επενδύσεις».
Είναι επομένως λογικό οι άνθρωποι της οικονομίας να είναι φανατικά αντι-ΣΥΡΙΖΑ. Διότι έχοντας υπομείνει τις οικονομικές ιδεοληψίες και εμμονές, που οδήγησαν στα capital controls και στην καταστροφή εκατοντάδων μικρών επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων και έχοντας αναθαρρήσει σήμερα από την οικονομική ανάπτυξη της τελευταίας διετίας εν μέσω παγκόσμιων κρίσεων, δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν να ξαναβρεθούν αντιμέτωποι με τις παλαβομάρες του Σύριζα.