Χρηματιστήριο Αθηνών: Η αλλαγή κλίματος και οι πρωτιές
Eurokinissi
Eurokinissi

Χρηματιστήριο Αθηνών: Η αλλαγή κλίματος και οι πρωτιές

Ήταν ο Ιανουάριος του 2016 όταν οι στρατηγικοί επενδυτές οι οποίοι είχαν συμμετάσχει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, επισκέπτονταν το Μέγαρο Μαξίμου και τον τότε πρωθυπουργό της κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου, από την πλαϊνή πόρτα της οδού Λυκείου, ώστε να μη υπάρχουν φωτογραφικά ντοκουμέντα των συγκεκριμένων επαφών, στην κεντρική είσοδο της Ηρώδου Αττικού.

Οι στρατηγικοί επενδυτές είχαν αποκτήσει σημαντικά ποσοστά στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ), που είχαν γίνει πλέον απαραίτητες μετά από την επιβολή των capital controls, την ίδια στιγμή που το Δημόσιο για λόγους που μόνο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος γνωρίζει, δεν συμμετείχε με το σύνολο των κεφαλαίων που του είχαν διατεθεί από τους θεσμούς στις ΑΜΚ.

Τότε ο Τζον Πόλσον ιδρυτής του Hedge Fund Paulson and Co. που πλέον έχει μετεξελιχθεί σε family office, ο οποίος είχε μόλις συμμετάσχει στις ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank, έχοντας αποκτήσει ισχυρά μειοψηφικά πακέτα είχε προβεί στην ακόλουθη δήλωση: «Είναι στο χέρι της κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου να συνεννοηθούν και να δημιουργήσουν το κατάλληλο περιβάλλον ώστε να απελευθερωθεί το επιχειρηματικό πνεύμα των Ελλήνων, που θα δημιουργήσει επενδύσεις, ανάπτυξη, αύξηση της απασχόλησης και άνοδο του βιοτικού επιπέδου».

Αυτά το 2016. Σήμερα το 2023, όλα όσα είχε αναφέρει ο Τζον Πόλσον, έχουν πραγματοποιηθεί και μάλιστα με το παραπάνω. Και η αλήθεια είναι πως δεν έχει μόνο απελευθερωθεί το επιχειρηματικό πνεύμα των Ελλήνων, αλλά έχει αφυπνισθεί έντονα και το επενδυτικό ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών που αναζητούν ευκαιρίες ανάπτυξης σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης.

Και μάλιστα αυτό το πρωτοφανές για την οικονομική ιστορία της Ελλάδας επενδυτικό ενδιαφέρον έχει αποτυπωθεί και στην πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Διότι ας μην ξεγελιόμαστε η υπερδωδεκάμηνη άνοιξη της εγχώριας κεφαλαιαγοράς, στηρίζεται εν πολλοίς στις εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό.

Έτσι κατά τη διάρκεια των τελευταίων 52 εβδομάδων το Χρηματιστήριο Αθηνών φιγουράρει στην πρώτη θέση των αποδόσεων της λίστας 18 σημαντικών χρηματιστηρίων από όλον τον κόσμο, με άνοδο της τάξης του +9,85%. Ακολουθεί το Χρηματιστήριο της Αυστραλίας με +7,24%, της Ισπανίας με +5,23%, ενώ ο δείκτης του S&P 500 που αποτελεί το παγκόσμιο σημείο αναφοράς είχε αρνητική απόδοση της τάξης του -8,15%, όπως βλέπουμε στον ακόλουθο πίνακα.

Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κατέχει την πρώτη θέση στις αποδόσεις, μετά από τη βαθιά πτώση των αγορών λόγω της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια των δυο πρώτων τριμήνων του 2022. Έτσι το τελευταίο εξάμηνο το Χρηματιστήριο Αθηνών αντέδρασε θετικά κατά +19,23%, με δεύτερο το Χρηματιστήριο του Μιλάνου με +17,53% και τρίτο το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ με +12,56%.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα ο δείκτης S&P 500, είχε συνεχίσει την πτωτική του μετά από τη βύθιση του πρώτου εξαμήνου του 2022, κατά -1,49%, όπως παρατηρούμε στον ακόλουθο πίνακα.

 Κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου η εικόνα μεταβλήθηκε. Οι θετικές πρωτοβουλίες στην Κίνα σχετικά με τη μεταβολή της πολιτικής των μηδενικών κρουσμάτων, επέτρεψε στην κινεζική οικονομία να επανέλθει στην κανονικότητα. Έτσι ο δείκτης Hang Seng κινήθηκε ανοδικά κατά +52,65%.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών, κατέγραψε άνοδο της τάξης του +17,97%, κυρίως λόγω της δημοσίευσης εξαιρετικών εταιρικών λογιστικών καταστάσεων, της ανακοίνωσης μιας σειράς από μετοχικές μεταβολές που οφείλονται σε επιχειρηματικές συμφωνίες και της σταθερής εισόδου ξένων επενδυτών στη μετοχική βάση των εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης. Τρίτο σε άνοδο το Χρηματιστήριο του Μιλάνου με +17,25%, ενώ ο δείκτης S&P 500, κινήθηκε ανοδικά κατά +4,33%, όπως φαίνεται στον ακόλουθο πίνακα. 

Οι συνεδριάσεις του τελευταίου μήνα, χαρακτηρίστηκαν παγκοσμίως από μια ιδιαίτερη αισιοδοξία. Ο μόνος δείκτης που κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος με πτώση της τάξης του -3,22% ήταν ο Ινδικός Nifty 50, γεγονός απολύτως λογικό, αφού ο Nifty 50 είναι πρώτος σε απόδοση σε επίπεδο τριετίας με συσσωρευμένη απόδοση της τάξης του +45,14%.

Έτσι ο Hang Seng συνέχισε την ανοδική του κίνηση κατά +14,93% ακολουθούμενος από τον τεχνολογικό δείκτης Nasdaq 100 με +11,10%, ο οποίος αντέδρασε σαν ελατήριο μετά από την υπέρμετρη συμπίεση που έχει υποστεί λόγω της υποχώρησης των τιμών των μετοχών ψηφιακής τεχνολογίας στη Wall Street. Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ξεπέρασε το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων, κλείνοντας στις 1.015,48 με άνοδο της τάξης του +10,28%.

Η άνοδος στηρίχθηκε στα ισχυρά αποτελέσματα, στις εξελίξεις ελληνικού αρώματος στον δείκτη MSCI, στην αναμενόμενη επανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας τον ερχόμενο Απρίλιο και στον αυξημένο όγκο συναλλαγών που οφείλεται στο σταθερά αυξανόμενο ενδιαφέρον από θεσμικούς επενδυτές του εξωτερικού.

Μπορεί το Χρηματιστήριο Αθηνών να είναι μικρό και περιφερειακό. Μπορεί να μην βρίσκεται στο επίκεντρο των παγκόσμιων κεφαλαιαγορών. Μπορεί να υστερεί σε αριθμό εισηγμένων εταιρειών, σε όγκο συναλλαγών, σε αριθμό ενεργών κωδικών και συναλλασσόμενων. Όμως αδιαμφισβήτητα έχει προσφέρει στους πιστούς επενδυτές του, θετικές επιδόσεις και υπεραξίες όσο κανένα άλλο Χρηματιστήριο στον κόσμο.

Αν συνεχιστεί αυτή η πορεία, σύντομα η αγορά θα αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη δυναμική, αφού το Χρηματιστήριο θα προβληθεί και στο εσωτερικό της χώρας σαν μια αξιόπιστη εναλλακτική πηγή δημιουργίας ιδιωτικών χαρτοφυλακίων που θα προσβλέπουν στο μέλλον.

Διαβάστε επίσης:

Το Χρηματιστήριο στις 1.000 μονάδες: Πυροτέχνημα ή ουσία;

Γιατί οι Έλληνες απέχουν από το Χρηματιστήριο