Από τη Δευτέρα 19 Απριλίου ξεκινά η δωρεάν διανομή των self tests σε εργαζόμενους έξι κλάδων του ιδιωτικού τομέα αλλά και σε συγκεκριμένες υπηρεσίες του δημοσίου. Το self test θα είναι υποχρεωτικό μία φορά την εβδομάδα και χωρίς αρνητικό αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι δεν θα επιτρέπεται να προσέρχονται στην εργασία τους.
Στον ιδιωτικό τομέα υποχρέσωη να διενεργούν self tests θα έχουν οι εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο, την εστίαση, όσοι εργάζονται στις μεταφορές και σε υπηρεσίες καθαριότητας, καθώς και όσοι εργάζονται σε κουρεία, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής καθώς και στα τυχερά παιχνίδια.
Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους σε δημόσιες υπηρεσίες συμπεριλαμβάνονται οι εργαζόμενοι στα ΚΕΠ, στην τοπική αυτοδιοίκηση στο πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι, στις υπηρεσίες καθαριότητας, οι δικαστικοί λειτουργοί και οι δικαστικοί υπάλληλοι.
Οι δικαιούχοι θα μπορούν να προμηθευτούν με τον αριθμό ΑΜΚΑ τους τα self tests που τους αναλογούν από τα φαρμακεία ενώ την ίδια μέρα θα ανοίξει για την δήλωση του αποτελέσματος η ειδική πλατφόρμα ενώ θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν ένα τεστ στην εβδομάδα.
Η δήλωση θα είναι υποχρεωτική μετά την διενέργεια του self test όπως βέβαια και η επιβεβαίωση όσων τεστ βγουν θετικά. Η διαδικασία είναι πολύ απλή και θα έχει αναρτηθεί σε λίγη ώρα στην πλατφόρμα του υπουργείου Εργασίας.
Πώς θα λειτουργεί το σύστημα
Σύμφωνα με την ενημέρωση τόσο από τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη όσο και από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, η διαδικασία έχει ως εξής: ο εργαζόμενος κάνει το self test και κάνει την δήλωση, εάν είναι αρνητική επιστρέφει πίσω στην εργασία του ενώ αν η δήλωση είναι θετική πρέπει εντός 24 ωρώννα κάνει νέο επιβεβαιωτικό τεστ rapid στα δωρεάν σημεία που διατίθεται η και μοριακό τεστ με επιβάρυνση δική του η του εργοδότη του και αν αυτό είναι αρνητικό με την αρνητική δήλωση επιστρέφει στην εργασία του έχοντας παραμείνει στο σπίτι του το μέχρι να βγει το αποτέλεσμα με την οικογένειά του ενώ αν αυτό είναι θετικό πάλι δηλώνεται και μένει σε καραντίνα το προβλεπόμενο διάστημα.
Τα έντεκα βήματα
Συγκεκριμένα τα βήματα της διαδικασίας έχουν ως εξής:
- Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα στείλει στην ΗΔΙΚΑ τα ΑΜΚΑ των εργαζομένων που απασχολούνται σε επιχειρήσεις-εργοδότες στους κλάδους που μόλις προανέφερα, όπως αυτά είναι καταχωρημένα στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.
- Κάθε εβδομάδα το Υπουργείο θα επικαιροποιεί τα στοιχεία των εργαζομένων, στέλνοντας στην ΗΔΙΚΑ τις όποιες μεταβολές, δηλαδή νέες προσλήψεις, λύσεις ή λήξεις συμβάσεων εργασίας κλπ.
- Οι εργαζόμενοι στις δραστηριότητες που προανέφερα υπάγονται στο μέτρο των υποχρεωτικών self test. Αυτοί προμηθεύονται τα τεστ δωρεάν από το φαρμακείο, με χρήση του ΑΜΚΑ τους. Αν για κάποιο λόγο ο εργαζόμενος επιλέξει αντί για self test να κάνει rapid ή μοριακό τεστ (με δαπάνη δική του ή του εργοδότη του) έχει αυτή τη δυνατότητα. Ο εργαζόμενος δηλώνει το αποτέλεσμα του τεστ στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, με τη διαδικασία που θα περιγράψω παρακάτω.
- Οι εργαζόμενοι θα μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr και θα επιλέγουν «Δήλωση Αποτελέσματος self test για εργαζόμενο». Στη συνέχεια θα μεταφέρονται στην πλατφόρμα supportemployees.gov.gr και στην Δήλωση Αποτελεσμάτων COVID-19 tests στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ. Εκεί υποβάλουν το αποτέλεσμα του ελέγχου του τεστ με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19».
- Αν το αποτέλεσμα του self test είναι αρνητικό, εννοείται ότι ο εργαζόμενος προσέρχεται κανονικά στην εργασία του.
- Αν το αποτέλεσμα του self test είναι θετικό, ο εργαζόμενος θα πρέπει εντός 24 ωρών να κάνει επαναληπτικό έλεγχο, είτε σε δωρεάν δημόσια δομή (μεταξύ αυτών που είναι αναρτημένες στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr), είτε σε ιδιωτική δομή της επιλογής του (με επιβάρυνση δική του ή του εργοδότη του). Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου, ο εργαζόμενος με τους οικείους του μένει στο σπίτι σε καραντίνα.
- Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου επαναληπτικού ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται βεβαίωση που αποτελεί δικαιολογητικό για να μπει ο εργαζόμενος σε καραντίνα σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.
- Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου βγει αρνητικό, πάλι εκδίδεται σχετική βεβαίωση και ο εργαζόμενος πρέπει να προσέλθει στην εργασία του.
- Το αποτέλεσμα του επαναληπτικού ελέγχου δηλώνεται υποχρεωτικά στην Πλατφόρμα Δήλωσης Αποτελεσμάτων COVID-19 tests, με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 έπειτα από θετικό αποτέλεσμα self test.
- Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν τους εργαζομένους τους για την υποχρέωσή τους να κάνουν self-test και τις συνέπειες που θα επέλθουν αν δεν τηρηθεί η υποχρέωση.
- Σημειώνεται ότι μέσω της πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ θα ενημερώνονται και οι φαρμακοποιοί για το ποιοι εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι των self test.
Πρόστιμα αν δεν τηρηθεί η διαδικασία
Τι θα συμβεί λοιπόν αν δεν τηρηθεί η διαδικασία αυτή;
- Ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο με φυσική παρουσία αν αυτός δεν έχει κάνει το self test και δεν έχει δηλώσει το αποτέλεσμά του. Και πολύ περισσότερο προφανώς, αν ο εργαζόμενος έχει δηλώσει θετικό self test.
- Εάν ο εργαζόμενος προσέλθει για να εργαστεί χωρίς να έχει δηλώσει το αποτέλεσμα του self test ο εργοδότης υποχρεούται να μη αποδεχθεί την παροχή της εργασίας και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής αποδοχών, έως ότου ο εργαζόμενος συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις του.
- Εάν ο εργοδότης δεν τηρήσει την υποχρέωση ενημέρωσης των εργαζομένων του με κάθε πρόσφορο μέσο (ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ηλεκτρονικό μήνυμα, ανακοίνωση κλπ.) για τα υποχρεωτικά self-test, του επιβάλλεται από το ΣΕΠΕ πρόστιμο 300 ευρώ.
- Εάν σε έλεγχο του ΣΕΠΕ βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο ο οποίος δεν έχει δηλώσει αποτέλεσμα self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο.
- Αν βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self test (είτε στον πρώτο, είτε στον επαναληπτικό έλεγχο), του επιβάλλεται πρόστιμο 1500 ευρώ ανά εργαζόμενο.