Δύσκολο θα είναι το φετινό καλοκαίρι για το Νότο της Ευρώπης εξαιτίας των καθυστερήσεων στους εμβολιασμούς παγκοσμίως και της συνεχιζόμενης έντασης της πανδημίας, με την Capital Economics να προεξοφλεί χαμηλές πτήσεις για μια ακόμη σεζόν. Το γεγονός αυτό αναμένεται να καθυστερήσει την ανάπτυξη στις χώρες της Ε.Ε. που εξαρτώνται περισσότερο από τον τουρισμό, όπως τα κράτη της Μεσογείου.
Τέτοιες προβλέψεις έρχονται σε συνέχεια εκτιμήσεων τουριστικών παραγόντων ότι ο στόχος για ανάκτηση του 50% των εσόδων του 2019 εμφανίζεται αυτή τη στιγμή ως επιεικώς αισιόδοξος, καθώς η αβεβαιότητα από την απογοητευτική πρόοδος του εμβολιασμού στην ΕΕ, σε σύγκριση με άλλες προηγμένες οικονομίες, ενδέχεται να σημαίνει ότι θα χρειαστούν αυστηρά μέτρα περιορισμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στην Ευρωζώνη.
Σύμφωνα μάλιστα με την Capital Economics ακόμη και στην περίπτωση που μειωθούν τα εγχώρια lockdown, οι διεθνείς ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο της Ευρώπης.
Στην έκθεση επισημαίνεται ότι περισσότερο θα πληγούν η Πορτογαλία, η Ελλάδα, τα μικρά νησιωτικά κράτη της Μεσογείου όπως η Μάλτα και η Κύπρος, ωστόσο περισσότερο απ' όλες κινδυνεύει η Ισπανία. Οι ισπανικές εξαγωγές ταξιδιωτικών υπηρεσιών στο 3ο τρίμηνο είναι συνήθως ισοδύναμες με περίπου 2% του ετήσιου ΑΕΠ, αλλά μειώθηκαν πέρυσι στο 0,5%. Το εποχιακό μοτίβο είναι λιγότερο ακραίο στη Γαλλία και την Ιταλία και σχεδόν ανύπαρκτο στη Γερμανία. Έτσι, εάν οι αριθμοί του τουρισμού παραμείνουν χαμηλοί αυτό το καλοκαίρι, όπως φαίνεται όλο και πιο πιθανό, το ΑΕΠ θα παραμείνει πιο κάτω από το επίπεδο πριν από την κρίση στην Ισπανία.
Καταλήγοντας, η Capital Economics υπογραμμίζει πως αν και ορισμένα από τα έσοδα που χάθηκαν λόγω της απουσίας ξένων τουριστών ενδέχεται να καλυφθούν από πρόσθετες δαπάνες από κατοίκους, ωστόσο, εξετάζοντας τις καθαρές εξαγωγές ταξιδιωτικών υπηρεσιών, οι οποίες αφαιρούν τις δαπάνες των κατοίκων εσωτερικού σε ξένες χώρες, οι ίδιες οικονομίες του Νότου ξεχωρίζουν ως ευάλωτες.