Θ. Βασιλάκης: Έμπνευση, ηγεσία, «μπέσα» και μεράκι για την Ελλάδα

Θ. Βασιλάκης: Έμπνευση, ηγεσία, «μπέσα» και μεράκι για την Ελλάδα

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Στην Ελλάδα της καχυποψίας, της κακεντρέχειας, της μιζέριας, της προχειρότητας, της παρεξήγησης, της ζήλιας, στην Ελλάδα της κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας, του πολιτικού «βύσματος», υπήρξαν κάποιοι ξεχωριστοί άνθρωποι που με το παράδειγμά τους, με τη στάση της ζωής τους, πρόκοψαν.

Πρόκοψαν οι ίδιοι, «φώτισαν» το περιβάλλον τους, ενέπνευσαν τους συνεργάτες τους, τους έκαναν καλύτερους, τους μετέδωσαν την πίστη τους ότι η χώρα μπορεί να σηκωθεί… λίγο ψηλότερα!

Αυτή είναι και η μεγαλύτερη «προίκα» και κληρονομιά που αφήνει πίσω του ο Θεόδωρος Βασιλάκης που απεβίωσε την Πέμπτη 17 Μαΐου σε ηλικία 78 ετών. Η πίστη ότι η Ελλάδα μπορεί, οι άνθρωποί της μπορούν, ο τόπος είναι ευλογημένος, έχει δυνατότητες και αξίζει να σηκωθεί υψηλότερα σε όλα τα επίπεδα.

Ο Θεόδωρος Βασιλάκης έδειξε το δρόμο για το πως η Ελλάδα μπορεί να ανοίξει ξανά τα φτερά της και να πετάξει ψηλά, στα πέρατα του κόσμου... Μια εντελώς ξεχωριστή περίπτωση ανθρώπου, που έδωσε υπόσταση στον όρο «αυτοδημιούργητος επιχειρηματικός ηγέτης», όσο λίγοι στην Ελλάδα.

Κύρια ατού του; Η αγάπη για την Ελλάδα και η «φλόγα» για τελειότητα! Μπορούσε και ενέπνεε τους συνεργάτες του, τους οποίους επέλεγε – όπως ο ίδιος έλεγε – με βάση το χαρακτήρα τους και όχι τις δεξιότητές τους! Ήταν ηγέτης, είχε τιμιότητα, μετριοφροσύνη και «μπέσα».

Το καρότσι με τα καύσιμα, τα Volkswagen και η Aegean

Μικρός κουβαλούσε με το καρότσι τενεκέδες με καύσιμα από το μαγαζί του πατέρα του. Κατόπιν, διαβλέποντας ότι ο «θησαυρός» της χώρας ήταν στον τουρισμό, ξεκίνησε μπήκε στην αγορά ενοικίασης αυτοκινήτων, ξεκινώντας με έξι Volkswagen τα οποία έπλενε μόνος του για να τα δώσει στους πελάτες!

Πολύ γρήγορα, η Autohellas Hertz έγινε η πρώτη εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων στην Ελλάδα, ενώ πλέον αποτελεί το μεγαλύτερο εθνικό franchisee (δικαιοδόχο) της Hertz International παγκοσμίως! Έχει παρουσία σε οκτώ χώρες, όπου είναι σε όλες κερδοφόρα, ενώ το 2017 παρουσίασε τα ιστορικά καλύτερα αποτελέσματα, με αύξηση κερδών κατά 39%!

Η Aegean ξεκίνησε 1999 με μόλις δύο αεροσκάφη και εσωτερικά δρομολόγια, μεταφέροντας λίγες εκατοντάδες επιβάτες, ενώ πλέον μεταφέρει πάνω από 13 εκατ. επιβάτες ετησίως, πετώντας σε 44 χώρες με 58 αεροσκάφη!

Μέσα σε 19 μόλις χρόνια έχει καταστεί αδιαμφισβήτητος Εθνικός Πρωταθλητής και σοβαρή δύναμη διεθνώς, με άριστη έξωθεν μαρτυρία τόσο από τους... ειδικούς του κλάδου, όσο και στους χρήστες, τους επιβάτες.

Έχει φτάσει να απασχολεί 3.100 εργαζόμενους, ανήκει στο κλαμπ των λίγων ελληνικών εταιρειών με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω του 1 δισ. ευρώ, κερδίζει διαρκώς το βραβείο της καλύτερης περιφερειακής αεροπορικής εταιρείας της Ευρώπης από τα Skytrax World Airline Awards.

Έχει συμβάλει καταλυτικά στο τουριστικό sucees story της χώρας αλλά και της Αθήνας ως city break προορισμό, διαφημίζοντας την Ελλάδα, τον ήλιο, τα χρώματα και τα προϊόντα της ανά τον κόσμο.

Πλέον ετοιμάζεται να υπογράψει την παραγγελία για την αγορά του… αιώνα, τη μεγάλη συμφωνία με την Airbus για την απόκτηση 30+12 αεροσκαφών (42 συνολικά), η συνολική αξία των οποίων τιμολογείται στα 5 δισ. δολάρια! Πρόκειται για τη μεγαλύτερη παραγγελία που έχει κάνει ποτέ ελληνική εταιρεία ασχέτως κλάδου και τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα!

Οι κυριότεροι σταθμοί της ζωής του Θ. Βασιλάκη

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1940, όπου και μεγάλωσε και ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές. Το 1958 πήγε με υποτροφία στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου και έκανε σπουδές σε θέματα Business Management.

Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1961 και εργάστηκε μαζί με τον πατέρα του στην οικογενειακή επιχείρηση διανομής καυσίμων της TEXACO για την Κρήτη. Κατόπιν ίδρυσε την Θ. ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ Α.Ε. με την οποία δραστηριοποιήθηκε στον τουριστικό τομέα της ενοικίασης αυτοκινήτων.

Το 1966, σε ηλικία μόλις 26 ετών, υπέγραψε το πρώτο συμβόλαιο εκπροσώπησης (Franchise) στην Κρήτη της Hertz International με έξι αυτοκίνητα Volkswagen Beetle. Το 1974 εξαγοράζει τη Hertz Hellas, θυγατρική της Hertz International, την μετονομάζει σε Autohellas Α.Τ.Ε.Ε. και αναλαμβάνει την αντιπροσώπευση της Hertz σε όλη την Ελλάδα.

Το 1977 συνάπτει συμφωνία με την General Motors και αναλαμβάνει επισήμως την εισαγωγή των αυτοκινήτων OPEL και ISUZU.

To 1984 αναλαμβάνει την αποκλειστική εισαγωγή και διανομή της αυτοκινητοβιομηχανίας SEAT στην Ελλάδα. Λίγο αργότερα ακολουθεί και η SAAB.

Το 1994 αγοράζει τη μικρή εταιρεία αεροταξί Aegean Aviation και τη μετατρέπει σε Business Aviation με Learjet αεροσκάφη - μία δυναμική κίνηση σε μία εσωτερική αγορά, που μόλις απελευθερωνόταν.

Το 1999 ίδρυσε την Aegean που εξαγόρασε την AIR GREECE και συγχωνεύθηκε με την CRONUS το 2001.

Το 1999 βραβεύεται από το Ισπανικό Κράτος για τη συμβολή του στην ανάπτυξη των Ελληνο-Ισπανικών εμπορικών σχέσεων.