ΣΕΒ: Εφάμιλλο με τη μέση ευρωπαϊκή χώρα το μορφωτικό επίπεδο των Ελλήνων εργαζομένων

ΣΕΒ: Εφάμιλλο με τη μέση ευρωπαϊκή χώρα το μορφωτικό επίπεδο των Ελλήνων εργαζομένων

Το μορφωτικό επίπεδο των Ελλήνων εργαζομένων είναι σχεδόν εφάμιλλο με εκείνο της μέσης ευρωπαϊκής χώρας, κυρίως όσον αφορά στο επίπεδο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα, το 33,4% των Ελλήνων εργαζομένων έχει τριτοβάθμια εκπαίδευση (33,7% στην ΕΕ), το 48,4% είναι επιπέδου Λυκείου και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (43,1% στην ΕΕ) και το 18,2% δεν έχει καθόλου εκπαίδευση ή έχει τελειώσει Δημοτικό ή Γυμνάσιο (23,1% στην ΕΕ).

Τα στοιχεία προκύπτουν από την ανάλυση του ΣΕΒ για τη διάρθρωση του εργατικού δυναμικού, από τα οποία προκύπτει επίσης ότι η χώρα μας διαθέτει περισσότερους πωλητές και αγρότες αλλά λιγότερους ειδικευμένους τεχνίτες, τεχνολόγους, τεχνικούς, διευθυντικά και διοικητικά στελέχη (ως ποσοστό των απασχολούμενων) σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γεγονός που αποδίδεται αφενός στη μεγάλη συμμετοχή του εμπορίου και του τουρισμού στην ελληνική οικονομία και αφετέρου στο συγκριτικά μικρό μέγεθος της ελληνικής βιομηχανίας.

Σύμφωνα με την ανάλυση του ΣΕΒ για τη διάρθρωση του εργατικού δυναμικού, από τα 3,6 εκατ. που ήταν οι εργαζόμενοι το 2015, οι 432.000 απασχολούνται στην γεωργία και από τους υπόλοιπους 3,2 εκατ. περίπου, σχεδόν οι μισοί (1,5 εκατ.) απασχολούνται ως ανειδίκευτοι εργάτες, χειρώνακτες, πωλητές και στην παροχή υπηρεσιών, και οι άλλοι μισοί (1,6 εκατ.) ως ανώτερα διευθυντικά και διοικητικά στελέχη, επαγγελματίες, τεχνικοί/ειδικευμένοι τεχνίτες και συναφή επαγγέλματα, χειριστές βιομηχανικών εγκαταστάσεων - μηχανημάτων -εξοπλισμού- και συναρμολογητές, και γενικά σε περισσότερο εξειδικευμένες θέσεις εργασίας, για τις οποίες απαιτείται και κάποια εκπαίδευση/κατάρτιση.

Από την ανάλυση των στοιχείων για τις αμοιβές ανά κλάδο, προκύπτει ότι ο μέσος εργαζόμενος έχει διπλάσιες αμοιβές στην βιομηχανία (Euro23,5 χιλ.) απ'' ό,τι στον τουρισμό (Euro11,6 χιλ.) και 42% μεγαλύτερες απ'' ό,τι στο εμπόριο (Euro16,6 χιλ.). Αυτό κατά τον ΣΕΒ συμβαίνει επειδή κατά κανόνα υπάρχει μεγαλύτερη συγκέντρωση επαγγελματιών υψηλότερης εξειδίκευσης και εκπαίδευσης στη βιομηχανία απ'' ό,τι στο εμπόριο και τον τουρισμό. Στον κλάδο της παιδείας, της υγείας/κοινωνικών υπηρεσιών και τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι μέσες αμοιβές ανέρχονται σε Euro26,9 χιλ., Euro17,4 χιλ. και Euro18,7 χιλ. αντιστοίχως.

Ωστόσο, ο ΣΕΒ σχολιάζει στο εβδομαδιαίο οικονομικό του δελτίο ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται εγκλωβισμένη σε ένα στρεβλό αναπτυξιακό πρότυπο χαμηλής προστιθέμενης αξίας, που αναγκάζει τους εργαζόμενους και ιδίως τους νέους με υψηλότερα μορφωτικά προσόντα, να στρέφονται είτε στο εξωτερικό είτε σε εργασίες χαμηλότερης οικονομικής αποδοτικότητας.

Όπως αναφέρεται, το φαινόμενο αυτό εντάθηκε στα χρόνια της κρίσης με συνέπεια την απώλεια πολύτιμου ανθρώπινου κεφαλαίου για τη χώρα. Η αλλαγή του αναπτυξιακού προτύπου προς εξωστρεφείς και δυναμικές δραστηριότητες, όπως είναι η βιομηχανία, που παράγει είτε για εξαγωγές είτε προς υποκατάσταση εισαγωγών, είναι το κλειδί για την επάνοδο της ελληνικής οικονομίας σε ανώτερο επίπεδο απασχόλησης και ευημερίας. Η βιομηχανία δημιουργεί καλοπληρωμένες και πιο σταθερές θέσεις εργασίας (κατά κανόνα πλήρους απασχόλησης), που μπορούν να απορροφήσουν ανθρώπινο δυναμικό υψηλότερης εξειδίκευσης και μορφωτικού επιπέδου, και έτσι να βελτιώσει τις εργασιακές ευκαιρίες του εργατικού δυναμικού, που σήμερα απασχολείται με χαμηλές αποδοχές σε δουλειές χαμηλής παραγωγικότητας και επαγγελματικής ανέλιξης.

Ο Σύνδεσμος επισημαίνει ακόμα ότι η ενίσχυση της βιομηχανίας προς την κατεύθυνση της εξωστρέφειας απαντά και στο χρόνιο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και του επίμονου ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο που την καθηλώνει σε χαμηλά επίπεδα ανάπτυξης. Η πρόσκαιρη βελτίωση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών πρέπει να παγιωθεί με την αύξηση της προστιθέμενης αξίας της βιομηχανίας και του τομέα των διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών ως προϋπόθεση για τη βιώσιμη και διατηρήσιμη έξοδο της Ελληνικής οικονομίας από την κρίση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ