Ταλαιπωρία για το επιβατικό κοινό και τους οδηγούς λόγω των κινητοποιήσεων στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας και των στάσεων εργασίας που έχουν προκηρύξει η ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας ενόψει της ψήφισης του νέου αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου, και στις οποίες συμμετέχουν εργατικά συνδικάτα από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα.
Από τις 10.30 π.μ. η τροχαία διέκοψε την κυκλοφορία στη λεωφόρο Αμαλίας από το ύψος της Σταδίου, στη Βασιλίσσης Σοφίας από το ύψος του Χίλτον και στην Πανεπιστημίου για τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ και της ΑΔΕΔΥ σε Προπύλαια και Κλαυθμώνος αντίστοιχα, με τις πορείες να ολοκληρώνονται λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι. Ωστόσο, το μποτιλιάρισμα που ξεκίνησε από το πρωί στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε πολλούς κεντρικούς δρόμους των προαστίων, συνεχίζεται.
Ακινητοποιημένοι παραμένουν οι συρμοί στις γραμμές 2 και 3 του Μετρό, λόγω συμμετοχής των εργαζομένων στην 24ωρη πανελλαδική απεργία του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.
Παράλληλα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών, «προκηρύσσεται 3ωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου από τις 12:00 έως 15:00», με αίτημα τη ΣΣΕ, η οποία αν και υπεγράφη τον Ιούνιο του 2019, δεν τίθεται σε ισχύ.
Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ κυκλοφορούν σήμερα Τετάρτη από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, ωστόσο οι ουρές των επιβατών στις στάσεις είναι μεγάλες, αφού τα δρομολόγια παρουσιάζουν καθυστερήσεις.
Επίσης, ακινητοποιημένα είναι τα τραίνα, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού. Ωστόσο, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο απεργίας και αύριο, Πέμπτη 3 Οκτωβρίου, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία με τη διοίκηση της εταιρείας για υπογραφή ΣΣΕ στην ΕΕΣΣΤΥ.
Η ΑΔΕΔΥ είχε ανακοινώσει στάση εργασίας, από τις 11:00 π.μ. μέχρι τη λήξη του ωραρίου.
Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη
Στην 24ωρη απεργία συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ, αντιδρώντας στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, όπως γνωστοποίησε με σημερινή του ανακοίνωση το συνδικάτο των εργαζομένων του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ).
Το συνδικάτο των εργαζομένων του ΟΑΣΘ πραγματοποίησε συγκέντρωση στις 10.30 το πρωί, μπροστά από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ). Μεταξύ, άλλων, οι εργαζόμενοι ζητούν «την ενίσχυση και βελτίωση των δημόσιων επιβατικών μεταφορών και όχι το ξεπούλημά τους, καθώς και να παραμείνει η συγκοινωνία κοινωνικό αγαθό στην υπηρεσία του πολίτη».
Κλειστές οι τράπεζες
Στην απεργία συμμετέχει και η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ) ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις εργασιακές ρυθμίσεις που περιλαμβάνει το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ), τη Διαιτησία, τα μητρώα και τη λειτουργία των συνδικάτων.
Εκτός από τη συμμετοχή της στην κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη η ΟΛΜΕ κήρυξε στις 4 Οκτωβρίου στάση εργασίας 11 π.μ. – 2 μ.μ. για το πρωινό ωράριο και αντίστοιχες 3 ώρες για το απογευματινό και το εσπερινό ενώ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη 1 το μεσημέρι στο Υπουργείο Παιδείας.
Στις κινητοποιήσεις αυτές θα συμμετάσχουν και οι δάσκαλοι (ΔΟΕ) διεκδικώντας «την ανατροπή των πολιτικών λιτότητας και υποβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης και την έμπρακτη αναγνώριση του ρόλου και της προσφοράς του εκπαιδευτικού».
Δεμένα τα πλοία σε Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο
Εικοσιτετράωρη απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, αποφάσισαν τέσσερα ναυτεργατικά σωματεία, με αφορμή τις εργασιακές ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης.
Το θέμα εξετάστηκε στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, η πλειοψηφία της οποίας απέρριψε την πρόταση για απεργία. Ωστόσο, τα ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), της Πανελλήνιας Ένωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Εμπορικού Ναυτικού «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», της Πανελλήνιας Επαγγελματικής Ένωσης Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ) και της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση από την έναρξη, 00.01, έως τη λήξη, στις 24.00..
Στην απεργιακή συγκέντρωση στον Πειραιά συμμετέχει και η Ένωση Εργαζομένων Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες του Πειραιά.
Εικοσιτετράωρη απεργία και στα ΜΜΕ
Στην 24ωρη απεργία συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι σε εφημερίδες, τηλεόραση, ραδιόφωνα, περιοδικά και διαδίκτυο από τις 6 το πρωί μέχρι τις 6 το πρωί της επομένης και ως εκ τούτου την Πέμπτη δεν θα κυκλοφορήσουν εφημερίδες.
Τα Διοικητικά Συμβούλια των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, αποφάσισαν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων σε όλα τα μέσα στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ΕΡΤ, ΓΓΕΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Δημοτικά Ραδιόφωνα, Γραφεία Τύπου.
Νέα στάση εργασίας από την ΠΟΕΔΗΝ
Πεντάωρη στάση εργασίας από τις 10 π.μ. ως τις 3 μ.μ. στα νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ, τα Κέντρα Υγείας, την Πρόνοια πραγματοποιεί η ΠΟΕΔΗΝ, η οποία συμμετείχε σε συγκέντρωση στις 11.00 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος, ζητώντας την απόσυρση του «Αναπτυξιακού Νομοσχεδίου» που, όπως αναφέρει, «περιορίζει εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα».