Οι  κρίσιμες ώρες στην Αττική Οδό, το έγγραφο της Τροχαίας και τι απαντά η εταιρεία

Οι κρίσιμες ώρες στην Αττική Οδό, το έγγραφο της Τροχαίας και τι απαντά η εταιρεία

Έγγραφο της Τροχαίας ρίχνει φως σε όσα συνέβησαν τις κρίσιμες ώρες στην Αττική Οδό και είχαν ως αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό χιλιάδων επιβατών για πάνω από 20 ώρες.

Πότε έστειλε αίτημα η διαχειρίστρια εταιρεία να κλείσει η κυκλοφορία των οχημάτων, γιατί εκχιονιστικά μηχανήματα δεν καθάρισαν τον δρόμο, τι προβλέπει η σύμβαση με το κράτος. Αυτά είναι κάποια από τα ερωτήματα στα οποία δίνεται μια πρώτη απάντηση.

Σύμφωνα με το έγγραφο που παρουσιάζει ο ΣΚΑΪ, η τροχαία της Αττικής Οδού προειδοποιούσε από τις 10 το πρωί και πίεζε την διαχειρίστρια εταιρεία, προκειμένου να κλείσει η κυκλοφορία των οχημάτων και κυρίως των βαρέων οχημάτων στις εισόδους. Ωστόσο οι εκκλήσεις δεν εισακούστηκαν ή δεν εκτιμήθηκαν σωστά. 

Εντωμεταξύ, τα 36 εκχιονιστικά μηχανήματα δεν μπορούσαν να καθαρίσουν τον δρόμο επειδή είναι βαρέως τύπου, δεν είναι μικρά, ούτε ευέλικτα και δεν προπορεύονταν των οχημάτων των πολιτών.  

Το πρώτο αίτημα και η σύμβαση

 

Η σύμβαση του κράτους με τη διαχειρίστρια εταιρεία της Αττική Οδού, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, προβλέπει ότι η διαχειρίστρια εταιρεία αποφασίζει τη διακοπή της κυκλοφορίας, δηλαδή απευθύνει σχετικό αίτημα από την τροχαία, κάτι το οποίο έγινε στις 14.00 το μεσημέρι.

Η συγκεκριμένη σύμβαση φέρεται να αναθεωρηθείται τους επόμενους μήνες.

Επιπλέον, η αποφαση που φέρεται να λήφθηκε στις 14.00 το μεσημέρι αφορούσε μόνο στα βαρέως τύπου οχήματα και όχι σε οχήματα των πολιτών που ήδη εγκλωβίζονταν στην Αττική Οδό.

Η κρίσιμη σύσκεψη 

 

Την Κυριακή το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με συναρμόδια υπουργεία και φορείς όπου συζητήθηκε αν θα πρέπει να κηρυχθεί αργία ή τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Ωστόσο υπήρξαν ενστάσεις και σχόλια σχετικά με παλαιότερη αντίστοιχη απόφαση που είχε ληφθεί για προληπτικά για την κακοκαιρία  «Μπάλος» και τα πλημμυρικά φαινόμενα. Τότε κηρύχθηκε αργία και έκλεισε ο Κηφισός, απόφαση βρέθηκε στο στόχαστρο σκληρής κριτικής. 

Διαψεύδει η Αττική Οδός 

 

Από την πλευρά της, με ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη το βράδυ, η Αττική Οδός διαψεύδει ότι της ζητήθηκε να κλείσει τον δρόμο από τις 10 το πρωί της Δευτέρας.

Πιο αναλυτικά η ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρει: «Η εταιρεία ΑΤΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ Α.Ε. διαψεύδει κατηγορηματικά την πληροφορία που μετέδωσε τηλεοπτικός σταθμός, και αναπαράγουν ενημερωτικά μέσα, σύμφωνα με την οποία ζητήθηκε από την Τροχαία να κλείσει η Αττική Οδός στις 10.00 π.μ. της Δευτέρας και η εταιρεία δεν το δέχθηκε».

Σημειώνεται ότι στο υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών θα βρεθεί αύριο Πέμπτη, η διοίκηση της Αττικής Οδού. Στο τραζέπι θα τεθούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την καταβολή των αποζημιώσεων ύψους 2.000 ευρώ, προς τους πολίτες που εγκλωβίστηκαν στον αυτοκινητόδρομο κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας.