Βίντεο επιβεβαιώνει την καθυστέρηση της Πυροσβεστικής στη φονική πυρκαγιά

Βίντεο επιβεβαιώνει την καθυστέρηση της Πυροσβεστικής στη φονική πυρκαγιά

Έως και 50 λεπτά μεσολάβησαν από την ώρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς στο Νταού Πεντέλης μέχρι την άφιξη πυροσβεστικών αυτοκινήτων στην περιοχή, σύμφωνα με βίντεο ιδιωτικής οικίας που φέρνει στη δημοσιότητα η «Καθημερινή». 

Όπως προκύπτει από το υλικό που κατέγραψε ιδιωτική κάμερα ασφαλείας στο Νταού Πεντέλης και παρουσιάζει η «Καθημερινή», προκύπτει ότι στο σημείο, πρώτο φθάνει στις 5.21 μ.μ. ένα περιπολικό, ακολουθεί στις 5.34 μ.μ. ένα κόκκινο φορτηγάκι φέρον μικρή δεξαμενή νερού και στη συνέχεια δύο υδροφόρες, στις 5.35 μ.μ. και στις 5.40 μ.μ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η φωτιά ξέσπασε στις 4.41 μ.μ. της 23ης Ιουλίου, το πρώτο πυροσβεστικό όχημα, κι αυτό εθελοντών, εμφανίζεται στο βίντεο στις 5.34 μ.μ., δηλαδή πάνω από 50 λεπτά αργότερα.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του 199 της Πυροσβεστικής, τα οποία επικαλείται μεταξύ άλλων στο πόρισμά του ο τεχνικός σύμβουλος Ανδριανός Γκουρμπάτσης, τα πρώτα πυροσβεστικά οχήματα κατέφθασαν στο σημείο έναρξης της πυρκαγιάς στις 5.11 μ.μ. Ωστόσο, ο ίδιος ο πραγματογνώμονας αμφισβητεί την ακρίβεια των στοιχείων αυτών.

Το 199 της Πυροσβεστικής δεν ειδοποιήθηκε άμεσα παρά 8 λεπτά αργότερα, στις 4.49 μ.μ. από εθελοντικό πυροφυλάκιο στην περιοχή της Ραφήνας.  Το πρώτο εθελοντικό πυροσβεστικό όχημα, ένα κόκκινο φορτηγάκι με προσαρμοσμένη στην καρότσα του μια δεξαμενή νερού περιορισμένης χωρητικότητας, εμφανίστηκε στο σημείο στις 5.34 μ.μ. και η πυρκαγιά είχε ήδη «απλώσει» προς τη μονή Παντοκράτορος.

Μερικά λεπτά νωρίτερα, στις 5.21 μ.μ. η κάμερα «έπιασε» ένα περιπολικό της Άμεσης Δράσης ή της Τροχαίας να διέρχεται από το σημείο. Έπειτα από λίγο, το όχημα της ΕΛ.ΑΣ. επέστρεψε ακολουθούμενο από τέσσερα πέντε Ι.Χ.

Στις 5.35 μ.μ. και στις 5.40 μ.μ., στον δρόμο μπροστά από το σπίτι με την κάμερα ασφαλείας εμφανίστηκαν δύο υδροφόρες χωρίς διακριτικά της Πυροσβεστικής και θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό να πρόκειται για οχήματα μεταφοράς νερού εθελοντών ή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Από στοιχεία της Πυροσβεστικής προκύπτει ότι το πρώτο όχημα με κωδικό 12-30 του 12ου πυροσβεστικού σταθμού ενημερώθηκε για τη φωτιά στις 4.57 μ.μ., ενώ σχεδόν ταυτόχρονα ειδοποιήθηκαν τρία εθελοντικά οχήματα με κωδικούς 12-91, «Ραφήνα 1» και «Ραφήνα 2».

Αντίστοιχα, η πρώτη καταγεγραμμένη άφιξη υδροφόρας στο μέτωπο είναι στις 5.23 μ.μ. Πρόκειται και σ' αυτή την περίπτωση για όχημα εθελοντών με κωδικό «Καισαριανή 2».