Ο λαϊκισμός τέμνει οριζόντια τα πολιτικά κόμματα, ιδιαίτερα σε θέματα που έχουν μεγάλο ψηφοθηρικό ενδιαφέρον. Αυτό συμβαίνει κατά κόρον στο θέμα του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας. Τώρα, ενόψει της ψήφισης από τη Βουλή του νόμου για την κεφαλαιοποίηση των επικουρικών συντάξεων, οι ενωμένες δυνάμεις της οπισθοδρόμησης προβάλλουν σθεναρά αντίσταση στην «ιδιωτικοποίηση των συντάξεων».
Είναι οι ίδιες ακριβώς δυνάμεις που στα τελευταία 40 χρόνια έχουν σταθεί απέναντι και έχουν σαμποτάρει κάθε σοβαρή προσπάθεια για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος συντάξεων. Είναι οι δυνάμεις που δεν γνωρίζουν ότι: (α) η Ελλάδα είχε το πιο γενναιόδωρο σύστημα συντάξεων στον αναπτυγμένο κόσμο, (β) οι εργαζόμενοι πληρώνουν τις υψηλότερες ασφαλιστικές εισφορές, (γ) ο κρατικός προϋπολογισμός χρηματοδοτεί το 60% των παροχών, και (δ) οι πρόωρες συντάξεις κοστίζουν 6 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Όταν με τα τρία Μνημόνια έγινε ένας σοβαρός εξορθολογισμός των παραπάνω στρεβλώσεων, οι εν λόγω δυνάμεις αντέδρασαν υποτονικά στη μεγαλύτερη κατάρρευση συστήματος συντάξεων στον αναπτυγμένο κόσμο στη μεταπολεμική περίοδο, αποδίδοντας τις δραστικές περικοπές των παροχών στους «κακούς» τροϊκανούς. Ενώ οι πραγματικά υπεύθυνοι ήταν οι λαϊκιστές όλων των πολιτικών κομμάτων, που εμπόδισαν την έγκαιρη (από τη δεκαετία του ?90) μεταρρύθμιση του συστήματος συντάξεων.
Τώρα, οι ενωμένες δυνάμεις των λαϊκιστών αντιδρούν με σφοδρότητα στη δημιουργία των «ατομικών λογαριασμών» του κεφαλαιοποιητικού συστήματος των επικουρικών συντάξεων. Έχουν δίκαιο να φοβούνται τις συνέπειες αυτής της ρύθμισης (η οποία θα έπρεπε να επεκταθεί και στο διανεμητικό σύστημα, όπως ακριβώς συμβαίνει στη Σουηδία, η οποία έχει το καλύτερο σύστημα συντάξεων διεθνώς).
Αυτή η «ιδιωτικοποίηση των συντάξεων» θα στερήσει οριστικά από τα πολιτικά κόμματα τη δυνατότητα χαριστικών ρυθμίσεων ή πολιτικών παρεμβάσεων, διότι οι ασφαλισμένοι πολίτες θα γνωρίζουν, σε καθημερινή βάση, το ποσό των κεφαλαίων που έχει συσσωρευτεί στους ατομικούς λογαριασμούς τους, και δεν πρόκειται να επιτρέψουν στους πολιτικούς να συνεχίσουν το πάρτυ των τελευταίων 40 ετών, παίζοντας με τα αποθεματικά του νέου συστήματος.
* Ο Μιλτιάδης Νεκτάριος είναι Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς