Με εθνικιστικές κορόνες που διανθίζονται με δηλώσεις περί «απελευθέρωσης» της Αγίας Σοφίας, τη δοκιμασμένη «συνταγή» της αντιδυτικής ρητορικής και τις πάγιες κατηγορίες κατά του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ότι υποστηρίζεται από το PKK και τους γκιουλενιστές οδεύει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς την προεδρική κάλπη της Κυριακής. Την ίδια στιγμή, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, ο οποίος έχει εξίσου ανεβάσει τους τόνους της εθνικιστικής ρητορικής προς άγραν ψήφων, εξαπολύει σκληρή επίθεση στον Ερντογάν για το επίμαχο βίντεο-προϊόν μοντάζ που τον εμφανίζει με μαχητές του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν στο όρος Καντίλ…
Στην τελική ευθεία για το δεύτερο γύρο της προεδρικής αναμέτρησης, που όλα συνηγορούν στο ότι θα οδηγήσει σε νίκη και παράταση της ηγεμονίας Ερντογάν επί ένα τέταρτο του αιωνα, ο Τούρκος πρόεδρος ενέταξε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τέμενος -γεγονός που χαρακτήρισε «απελευθέρωση»- στους λόγους που συγκεντρώνει το «μίσος» της Δύσης, μαζί με την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας της Τουρκίας.
«Μας μισούν γιατί απελευθερώσαμε την Αγία Σοφία» και «δεν μας αγαπούν επειδή δεν αγοράζουμε όπλα και πυρομαχικά από αυτούς», είπε μεταξύ πολλών άλλων ο Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό δίκτυο TRT. «Τους αρέσει που η Τουρκία γίνεται πιο ισχυρή στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας; Φυσικά και δεν τους αρέσει. Δεν τους αρέσει γιατί πλέον δεν αγοράζουμε από εκείνους όπλα και πυρομαχικά» ανέφερε για να στείλει λίγες ώρες στο εσωτερικό ακροατήριο, και διεθνώς, σχετικό «μήνυμα» με νέα (προεκλογική) δοκιμαστική εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου Tayfun.
Στο πλαίσιο της σταθερής εργαλειοποίησης της Αγίας Σοφίας προς ικανοποίηση και διεύρυνση της κομματικής του βάσης, ο Ερντογάν είχε ρίξει την αυλαία της εκστρατείας του για τον πρώτο γύρο της 14ης Μαΐου με προσευχή τρία χρόνια μετά την μετατροπή της σε τέμενος (γεγονός που δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει στους ψηφοφόρους και με προεκλογικά σποτ), ενώ ετοιμάζεται να γιορτάσει την προδιαγραφόμενη νίκη του επίσης με προσευχή στην Αγία Σοφία στις 29 Μαΐου, την επομένη των εκλογών και ανήμερα της 570ης επετείου της Άλωσης.
Η ενίσχυση του εθνικιστικού ρεύματος, παρά την πολυδιάσπαση του χώρου, που καταγράφηκε στις τουρκικές προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές της 14ης Μαΐου προδιαθέτουν προς μία συνολικά πιο έντονη και πολωτική ρητορική εκ μέρους της Τουρκίας, παρόλο που εκτιμάται ότι ο Ερντογάν θα χρειαστεί την εύνοια της Δύσης απέναντι σε μία οικονομία που αιμορραγεί. Ο ακροδεξιός Σινάν Ογάν, ο οποίος συντάχθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο εν όψει του δεύτερου γύρου έχοντας κατακτήσει ποσοστό 5,17% στην πρώτη αναμέτρηση, δεν παρέλειψε να δηλώσει πως «πρέπει να εξασφαλιστεί η συνέχεια στην υποστήριξη της προόδου που σημειώνει η χώρα μας στην εξωτερική πολιτική, κυρίως του δόγματός μας για τη ‘Γαλάζια Πατρίδα’».
Ανεξαρτήτως της γραμμής που θα χαράξει ή δεν θα χαράξει ο Τούρκος πρόεδρος εισερχόμενος, ως όλα δείχνουν, στη τρίτη δεκαετία εξουσίας, προεκλογικά εμμένει στην αντιδυτική ρητορική, συνεπικουρούμενος σταθερά από τον υπουργό του των Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού. Ο Ερντογάν επανήλθε στο ζήτημα έγκριτων δυτικών μέσων ενημέρωσης που τάχθηκαν ανοιχτά υπέρ του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, στα οποία και χρεώνει απόπειρα χειραγώγησης της ψήφου των Τούρκων πολιτών, θέλοντας να υπενθυμίσει στους ψηφοφόρους τα δημοσιεύματα που στην πραγματικότητα ο ίδιος έλαβε περίπου ως «δώρο».
«Το έθνος μας έδωσε απάντηση [σ.σ. στη Δύση] στις 14 Μαΐου. Ελπίζω ότι στις 28 Μαΐου θα το ξανακάνει», ανέφερε για να προσθέσει: «Δεν θεωρώ παράξενο που οι Δυτικοί λένε ‘να φύγει ο Ερντογάν’, γιατί ο Ερντογάν είναι εγχώριος και εθνικός […] Δεν μας θέλουν διότι πληρώσαμε το χρέος μας και βγάλαμε το ΔΝΤ από την Τουρκία».
Μιλώντας στο TRT ο Ερντογάν, πάντως, υπέπεσε και σε ένα «ατόπημα», καθώς επί της ουσίας παραδέχθηκε ότι δεν είναι αυθεντικό το επίμαχο βίντεο που φέρεται να εικονίζει τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου με μέλη του PKK στο βόρειο Ιράκ. «Είτε επρόκειτο για μοντάζ, είτε όχι, τα μέλη του PKK τον υποστήριξαν», είπε για να εισπράξει τη σφοδρή αντίδραση Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος τον αποκάλεσε «πλαστογράφο» και «απατεώνα». Η αντιπολίτευση τον είχε επικρίνει ήδη σφοδρά για συκοφάντηση με την προβολή του επίμαχου βίντεο σε προεκλογική συγκέντρωση στις 7 Μαΐου.
Καθ’ όλη την προεκλογική εκστρατεία, ο Ερντογάν προτάσσει τα έργα και το όραμα του «νέου Αιώνα» της Τουρκίας, με έμφαση στην αμυντική βιομηχανία, και σταθερά κατηγορεί τον υποψήφιο της εξακομματικής Συμμαχίας του Έθνους ότι στηρίζει την «τρομοκρατία του PKK» (ο Κιλιτσντάρογλου έλαβε την ανοιχτή στήριξη του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) που η κυβέρνηση Ερντογάν παρουσιάζει ως πολιτικό παρακλάδι του PKK). Για τον Ερντογάν ο αλεβίτης στο δόγμα Κιλιτσντάρογλου είναι «άπιστος», «υποχείριο» των Ηνωμένων Πολιτειών και «δούρειος ίππος» της Δύσης, με το κατηγορώ να φθάνει μέχρι και στο ότι εμπλέκεται στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 που η κυβέρνησή του χρεώνει στον αυτοεξόριστο στην Πενσιλβάνια ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, και τις ίδιες τις ΗΠΑ.
Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) έχει επίσης ανεβάσει τους εθνικιστικούς τόνους μετά την παταγώδη διάψευση των προσδοκιών στην κάλπη. Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου στοχοποίησε τους πρόσφυγες προς προσέλκυση του εθνικιστικού ακροατηρίου, υποσχόμενος ότι «θα τους διώξει» αμέσως μόλις εκλεγεί, ενώ «επέστρεψε» στον Ερντογάν τις κατηγορίες περί στήριξης της τρομοκρατίας και των γκιουλενιστών, λέγοντας πως ήταν ο Τούρκος πρόεδρος που είχε εκκινήσει συνομιλίες με το PKK και εκείνος που συνωμοτούσε με το κίνημα Γκιουλέν (FETO) κατά αξιωματούχων των Ενόπλων Δυνάμεων. «Ερχόμαστε να σώσουμε τη χώρα από την τρομοκρατία και τους πρόσφυγες» ήταν το σχόλιό του μετά τη συμφωνία Ερντογάν-Ογάν, και ενώ ο ετερόκλητος αντιπολιτευόμενος συνασπισμός είχε αρχίσει ήδη να εμφανίζει «ρωγμές»...
Διαβάστε επίσης
Ερντογάν: Η Δύση δεν με θέλει γιατί «απελευθέρωσα την Αγιά Σοφιά»
Υπόθεση «μοντάζ»: Ο Κιλιτσντάρογλου κατηγορεί τον Ερντογάν ως «μηχανορράφο» για fake video